Shao Kahn, unavený neustálými porážkami v turnajích, přistoupí k 10 000 let starému plánu, jehož součástí je oživení jeho chotě, královny Jinozemě (Outworld) Sindel. To lze jen na Zemi. Je tím překročena hranice, oba světy se částečně spojí a miliony lidí zemřou. Přeživší zachrání Raiden, patron Země. Ten však více udělat nemůže, v Jinozemi jeho nadpřirozené schopnosti nefungují. Shao Kahn na Zemi vysílá své vyhlazovací čety, Raiden naproti tomu žene do útoku lidi. Pohroma musí být odvrácena za každou cenu…
Třetí Mortal Kombat staví na základech položených v Mortal Kombat a Mortal Kombat II. Herní koncepce se vůbec nezměnila, přírůstkem se stala komba a k fatalitám, babalitám a friendshipům přibyly animality. Počet hratelných postav byl rozšířen na čtrnáct. Facelift prodělal Sub-Zero, comeback zažili Kano a Sonya Blade. Představeni byli roboti Sektor a Cyrax, své místo si vydobyla čtyřruká Sheeva, zástupkyně rodu Shokan, a do role subbosse se postavil kentaur Motaro. Ze všech postav už nestříkala jen "červená", nýbrž i "zelená" nebo olej.
Teprve až v tomto díle se ve hře objevilo klasické hlavní menu, dřívější díly si nezadaly s automatovým ovládáním. Novinkou byla hra po síti, podporován byl protokol IPX. Komba se stala účinným nástrojem v rukách učenlivých hráčů. Animality bylo možné uplatnit jen ve třetím kole a jen poté, co vítěz dal poraženému ještě jednu šanci, "vyťukal" tzv. mercy a znovu soupeře dorazil. Mortal Kombat 3, spolu s jeho později vydanými reedicemi, byl poslední 2D mlátičkou v sérii.
Série pokračuje dílem Mortal Kombat 4.
@adam.kulhanek (29.11.2021 23:00): Na komba jsem v době, kdy jsem to hrál, moc neměl :) Ale později jsem se dostal k Ultimate verzi a tam byl myslím Noob Saibot, který měl kombo typu 5x LK. To mi taky šlo :D
Pro: Spousta postav, grafika, hratelnost.
Proti: Chybi nektere klicove postavy.