Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Sport

Nedohrán zůstal zápas páté rumunské ligy mezi kluby Bystrica a Vanatorul. Hlavní rozhodčí duel předčasně ukončil v 58. minutě za stavu 2:0 pro domácí, vedle hřiště totiž teče řeka, v níž postupně skončily všechny míče a nebylo tak s čím hrát.
@Coldplaz (25.09.2017 01:18): No, je uz asi znamejsi, nez nejznamensi cesky cyklista moderni doby Ján Svorada.;0)

Je skoda, ze Slovensko nereprezentovala Martina Hingisova, takhle toho z globalniho hlediska moc nemate. Navic Mikita je Kanadan a navic je to jen hokej, kterej nikoho mimo par zemi na svete nezajima.
Pochettino: "I don’t want to use another description like that of Harry Kane [love]. My wife was jealous and so was his!"

:))
Ten Sagan je teda skutočná elita, toho si teraz bude svet pamätať ako najlepšieho Slovenského športovca od Nepelu a Mikitu.
To by mě zajímalo, kdo má na svědomí na LaverCupu ty černé kurty a vůbec všechno okolo v černé barvě, je to hnus :-(
@90210 (21.09.2017 00:30): Já zde Hnízdila zmínil jen z důvodu, že dělal dříve dopingového komisaře a to dokonce v různých sportovních odvětvích, tudíž o daném tématu něco málo ví. Jeho další názory by byly na zcela jinou diskuzi.
No škoda, že Zlín hraje jen půl zápasu, jo a Krmenčík je simulantské prase.
@Zoltan (17.09.2017 16:34): Dobrý byl první poločas. Škoda, že Alexis nebyl v základu. Imho by to tam padlo. Každopádně oba manžestry si zatím jedou. Uvidíme, který z nich klopýtne.
@Red (16.09.2017 01:20): Tak jako možné je samozřejmě vše, třeba jim to dávali Putin s Medveděvem osobně. :c)) I kdyby šlo ale v tomto případě stoprocentně o přikrytí zástupci státu, pořád není důvod trestat za to všechny ostatní poctivé atlety, jak ti k tomu přijdou? Slíznou to tak za někoho jiného, byť s tím nemají nic společného a ještě se na ně nahlíží jako na spoluviníky. Každopádně mi ty postihy přijdou zcela absurdní. Vždyť se dá postupovat naprosto standardně, sportovce na akci pustit, pokud získají nějakou medaili, či spadnou do náhodného výběru, důkladná dopingová kontrola a hotovo. Takto to opravdu svádí k domněnce, že je vše jen účelová záležitost, jak Rusko poškodit. Které zemi by se líbilo, kdyby za doping zakázali sportovat na mezinárodních akcích všem jejich sportovcům. Ať tedy potrestají nějak ruské činovníky, kteří se na tom podíleli, seberou akreditaci ruské antidopingové laboratoři atd.. Ovšem obyčejní sportovci za systém nemohou, to je mezinárodní ostuda. A hlavně, ať se měří všem stejným metrem.

Každopádně je legrace, jak se nám ta diskuze vyvinula. Začalo to postesknutím nad úpadkem výkonů českých fotbalistů a skončili jsme u ruské dopingové aféry. :c)))
@samorost (16.09.2017 00:39): Já taky do toho nevidím, třeba je to zlá konspirace proti Rusům. Ale jestli je to není vylhané, tak nejde o dopování individuálních sportovců ale o státní sabotáž jejich kontroly.
@Red (15.09.2017 23:39): Problém je, že doping funguje v celém světě a zde se neustále řeší jednostranně pouze Rusko. Tebou zmíněná kauza je součástí sankcí, zcela účelová a jejím úkolem je zdiskreditovat ruský sport a donutit ruskou vládu k ústupkům v jiných záležitostech. Neznám všechny podrobnosti, nejsem odborník na doping, ani nemám k dispozici jakékoli důvěryhodné materiály, které by potvrzovaly to, či ono. Jedna strana tvrdí něco, druhá něco zcela jiného, vše je to jen špinavá politika. Když se prokázal doping prakticky kompletní jamajské běžecké reprezentaci (snad jen vyjma Bolta), žádný humbuk se nekonal a během několika hodin vše utichlo a nikdo už se o tom dále nerozepisoval. Američani mají několik desítek dopingových nálezů ročně a opět ticho po pěšině. V případě „ruské kauzy” se jednalo tuším o pět atletek s jejich trenéry a na základě této skupinky hříšníků byla vyloučena z mezinárodních závodů kompletní ruská atletická reprezentace a hrozil celkový zákaz činnosti pro celý ruský olympijský tým. To je v pořádku? Za přistižení pěti sportovkyň? Ty holky dostaly tuším doživotní zákaz, kdežto takový Justin Gatlin byl přistižen dokonce dvakrát, běhá vesele dál, nedávno získal titul mistra světa a je z něj velká persona světového sportu. Pořád vše OK? Jako vůbec se Rusů nezastávám, pokud je vše pravda, jen ať těm dotyčným pořádně naloží jak se patří. Ale smrdí mi zde minimálně dvě věci - neobjektivita, resp , jednostrannost v rozhodování a absolutní nepřiměřenost trestu pro ruské sportovce.
Ten problém přece byl že agenti státní služby vyměňovali v těch laboratořích vzorky sportovců čistými vzorky, dodávanými ministerstvem sportu. Logicky jakákoliv dopingová kontrola v Rusku o ničem nevypovídala a z toho pramení to proč měli někteří ruští sportovci možnost startovat zatímco jiní ne - antidopingová kontrola u nich probíhala mimo Rusko. Druhá věc je blahosklonné chování ruských představitelů poté co se to vyvalilo, které dávalo jasně najevo, že dobrá vůle s tím něco dělat chybí.
@Kunick (15.09.2017 19:57): Ne, Hnízdil nic o tom, že by byl doping v Rusku organizován státem neříká, nevím, kde jsi na to přišel. Další, na tomto předpokladu založené teze jsou tedy chybné. Říká pouze to, že dává za pravdu Putinovi, že doping není jen problémem Ruska, z čehož jasně vyplývá, že doping v Rusku (jako v jedné z mnoha dalších zemí) problém je a že si jej i Putin uvědomuje. Tedy něco ve stylu: „Ano, v Rusku mnozí sportovci dopují, víme o tom a je to problém.” Nic víc. A navíc současné Rusko není Sovětský svaz, i tam už je dnes většina věcí v soukromých rukou, nevím jak by to stát nějak výrazně dirigoval.

Nejsem si jist, zda by ukončení spolufinancování sportu státem mělo nějak zásadní vliv na míru dopingu. Stát už dnes platí zlomek toho, co dříve, a že by se nějak doping vytrácel ze scény, to se nedá říct. Mnoho sportovců k němu bude inklinovat vždy, snaha vyhrát za každou cenu je silná motivace a se způsobem financování to má pramálo společného. Ano, návrat k amatérskému sportování by nejspíš doping takřka vytlačil ze scény, ovšem to je nereálné. Sport je obrovský kšeft pro miliony lidí a firem na celém světě, tento kolos jen tak nikdo nezmění. A kvůli nějakému dopingu už teprve ne, z celkového pohledu je to problém zcela nicotný. Ovšem k umocnění politických sankcí se hodí náramně, to je z dopingu najednou stěžejní téma, které hýbe světem... ;c)

A ještě k presumpci viny. Je to ohavnost. která dokáže klidně totálně pohřbít celoživotní úsilí naprosto poctivého sportovce. Celý život makáš, obětuješ tomu naprosto vše a pak tě někdo zařízne jen kvůli neopodstatněným a neprůkazným pochybnostem. V lepším případě to dopadá třeba nějak takto... odkaz

Jinak ovšem naprosto souhlasím, že sportovci by měli být svým chováním vzory pro další generace a malé začínající prcky. K tomu ale přispívá obrovská spousta věcí, morálka celé společnosti je pak základ.
@samorost (15.09.2017 16:57): ale o rusku mluví jako o příkladu státu, kde je doping organizovaný státem - což nelze ani zdaleka srovnávat s dopingem komerčním. Oba jsou odsouzeníhodné, avšak ten státní je principiálně problémem celého tamního systému. Navíc, že se nejedná o kolektivní vinu dokládají případy sportovců, kteří se dlouhodobě připravovali individuálně a těm byla účast umožněna - viz nepřesně zmíněna Isinbajevova. Navíc pozice sportovců jako vzorů pro děti a mládež by měla apriori stejně jako třeba pozice politiků zavazovat k presumpci viny.

Neplatit je jedna z možností jak se postavit ke vztahu sport vs společnost. Nicméně já to napsal jako řešení, které by vyřešilo problém dopingu. Všichni by měli stejné podmínky a každá organizace by si musela vyříkat sama se sebou zda a jak se k dopingu postaví. Většina sportů by se navrátila k amaterismu, ty největší by se díky tomu neocitaly na mezinárodních akcích a došlo by k jasnému rozdělení kde čekat doping a kde ne.

S tou větví máš pravdu. Ale to že nic není černé ani bílé nemůže znamenat, že se na viníka v tomto konkrétním - ruskou antidopingovou agenturů neukážeme prstem. V Rusku se prostě nestane, že by se největší hvězdě zakázalo mistrovství jako se stalo Phelpsovi.
@Kunick (15.09.2017 13:11): Hnízdil jednak nemluví jen o Rusku, jednoznačně zmiňuje, že je to problém v podstatě celosvětový, resp. že jsou dopingem prolezlé minimálně veškeré sportovní velmoci. Kolektivní vinu odmítá z principu, jelikož tento způsob trestání je obecně ve vyspělých společnostech nepřijatelný. I kdyby v některé zemi devadesát procent sportovců dopovalo, je nepřijatelné zničit kariéru zbývajícím deseti procentům, kteří v tom nejedou. Hnízdil jen v podstatě ctí presumpci neviny, což si myslím, že je fér.

Neplatit komerční sport z veřejných zdrojů není jediná možnost, nýbrž jedna z mnoha. Jak už jsem psal dříve, záleží jen na společnosti, jak na onen problém nahlíží a jak se k němu postaví. Pokud se kupříkladu lidé v ČR většinově rozhodnou, že vrcholový sport je dnes prakticky nedůležitá záležitost soukromých subjektů a není v zájmu společnosti tyto aktivity dále podporovat, mohou opravdu skrz volené politiky proud peněz jdoucí do sportu omezit, nebo zcela zastavit. Jinými slovy, můžeme o tomto rozhodnout my sami.

A s tím podřezáním větve to asi nebude tak horké, Hnízdil se dnes na tomto systému nijak nepodílí, je to bývalý antidopingový komisař, v současnosti se živí jako lékař v oblasti tzv. celostní medicíny. A Ruska se nijak nezastává, jen má dost rozumu na to, aby věděl, že nic není jen černé, nebo bílé a problém dopingu se stejně závažně týká i mnoha jiných zemí, které ovšem nijak exemplárně trestány nejsou. Jinými slovy už nejde o sport, nýbrž o špinavou politiku. A politika, je co? odkaz
@samorost (15.09.2017 01:33): jenže ten člověk si sám odporuje. Sám píše, že v rusku je to problém státní tedy celosystémový - a později odmítá kolektivní vinu. Potom přesně ukazuje, že vrcholový sport (přesněji spíš komerční sport) má tenhle problém ve své podstatě. Je tedy jen jediné řešení - placený sport nepodporovat z veřejných peněz. To by si však podřezal větev pod sebou samým a proto raději relativizuje a rozmělňuje pochybení Ruska.
@Red (15.09.2017 00:47): U jednotlivých sportovců určitě. Tak či tak mě mrzí, že nejsou potrestáni právě bývalí vedoucí ČSTV, kteří se k organizování dopingu doznali. :(
Kuriózním průkopníkem v Evropské lize se dnes stala portugalská Vitória Guimarães. Její zahajovací jedenáctka totiž byla proti Salzburgu tvořena výhradně neevropskými hráči (devíti Jihoameričany, dvěma Afričany), což se dosud nikdy nestalo.
K tomu dopování. Samotný doping vám svaly, výdrž a techniku neudělá, to nezpochybňuju. Zároveň každý tělo je jiný, někdo se zregeneruje až za x dnů minimálně někdo naopak velmi rychle přirozeně. Asi bychom měli i tady uplatňovat presumci neviny a i výsledky státně dopovacích národů jako SSSR, NDR a Československa bez důkazu nevynulovávat. Ať tam ty rekordy maj. S čím absolutně nesouhlasím je tolerance k dopování. Kdo dopuje měl by riskovat uličku hanby. Když jeho tělo není připravené na zátěž aby poráželo nedopující tak nezbývá než se s tím smířit a nesnažit se to nahnat zakázanými medikamenty.
Může to být tím, že Zlín nedopuje? Co by měli zlepšit? Hoďte nějaké rady. To je šíleně nekvalitní:-)
Žádná reakce na výkon Zlína v EL? Vždyť vede svoji skupinu, to se nestává každej den ;) Jen škoda, že to s nim vedou i další 3 týmy :/

Ale upřímně vydržel jsem se dívat jen půl hodiny a se kouknul radši na Slavii :)