Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

DH 2.0 je tady

Je až s podivem, jak málo člověka napadá, co vlastně napsat při spuštění projektu vyvíjeného více jak rok. Do mysli se místo pompézních oslavných frází vkrádají pouze jednoslovné výrazy typu "Konečně!" či "Ufff!". Ale článek, na jehož psaní jsem se těšil takovou dobu, by přece byla škoda odfláknout...

Rok je dlouhá doba. Na tvorbu něčeho, za co vás nikdo neplatí a jediným pomyslným palivem je ono pověstné "nadšení pro věc", je to setsakramentsky dlouhá doba. A to i když děláte na své vysněné stránce, kterou jste uvedli v život, pečovali o ni a s lehkým údivem zjistili, že vracet se na ni den co den baví docela hodně lidí a klišovitě znějící slogan "domov hráčů počítačových her" možná není tak úplně mimo.

Podobné zjištění je vážně moc pěkná věc. Co už tak hezké není, je následné prozření a uvědomění si, že by ten web mohl být o dost lepší a jeho potenciál je trestuhodně nevyužitý. Že to, co při vytváření člověk považoval za převrtané je možná tak převratná blbost a že ta "zbytečnost", se kterou se mu nechtělo zalamovat, možná už dávno měla být udělaná. Že web nehorázně rychle zastarává a vývoj každé nové funkce bere kvůli ne zcela ideálnímu návrhu celé aplikace mnohem víc času, než by bylo přijatelné. Tyhle zjištění nepřijdou ze dne na den, ale dřív nebo později prostě přijdou... a co potom?

Nechat to být, sledovat jak projekt trouchniví, sem tam něco spravit a neřešit to. To je ta jednodušší varianta. Zatnout zuby a pustit se do toho celého znova a vytvořit po všech stránkách lepší věc je ta druhá. My se rozhodli právě pro ni a věříme, že to stálo za to. A právě ono "my" se stalo zřejmě nejzásadnějším prvkem toho všeho. Po mém dlouhém odolávání se do vývojového "týmu" téměř silou připojil MCZ, čehož jsem se zpočátku bál, dnes to vidím jako nejlepší možný krok. Z velké části díky němu vypadá a funguje druhá verze našeho webu tak, jak právě vidíte, a dost možná by bez něj nevznikla vůbec. Za jeho přínos mu tedy na tomto místě veřejně děkuju.

Ale dost už teorie, pojďme si říct, co vlastně znamená ten tak dlouho omílaný pojem DH 2.0. Nová verze našeho webu sice myšlenkově vychází z té původní, nicméně běží na z drtivé části přepsaném kódu a přináší nový vzhled. Mezi ním a tím původním určitě bystří uživatelé najdou styčné body, což byl záměr, nicméně uživatelské rozhraní je navrženo s ohledem na mnohem větší přístupnost a lepší využití prostoru. Myslíme, že zvyknout si na něj nebude těžké. Mimo to verze 2.0 přináší řadu funkcí a vychytávek, po kterých jste volali, a spoustu dalších je nachystáno na další verze (ano, přijde 2.1, 2.2 a tak dále), ostatně celý vývoj probíhal s ohledem na to, aby byl web snadno rozšiřitelný.

Které novinky vypíchnout? Kompletně nově zpracované profily her, uživatelů i vývojářů jsou jistě základem, na kterém se postupně stavělo. U her jsou to tak žádané osobní seznamy (chci si zahrát, rozehráno a vlastním) a štítky (ty se postupně dočkají mnoha vylepšení). K funkci přidat ke hře Videa přibyly také Odkazy a Zajímavosti (souhrnně nazváno Nástěnka), přinášející nekonečné možnosti sdílení zajímavého obsahu. Všechny tyhle záznamy lze sledovat a ihned se tak dozvídat, co k vašim oblíbeným hrám přibylo, nepodléhají schvalovacímu procesu a ty nevhodné/nefunkční je možno nahlásit k posouzení.

Nový profil uživatele a jeho možnosti snad zaujmou všechny hračičky. Snadná správa kontaktů, přehledné zobrazení herních preferencí, seznamů včetně herní knihovničky (pokud na to máte dost bodů, ano, už k něčemu jsou), achievementů, nově pojatých přátel, aktivity a tak dále. Také vývojáři se dočkali několika změn a ta nejzřetelnější - diskuze u nich - je pouze začátek. Kompletně přepracovaná je sekce Hry (spojení původního Seznamu her a Žebříčku), kde můžete hry filtrovat a řadit podle čeho se vám zamane. A podobně u Vývojářů a Uživatelů. Diskutovat a psát komentáře s novým editorem příspěvků bude taky radost, zvlášť když můžete v diskuzích nově jednoduše odpovídat a odkazovat přímo na konkrétní komentáře či příspěvky. Zaběhlým přidavačům obsahu přijde vhod také přepracované rozhraní na editaci her a vývojářů. To vše ruku v ruce s širokými možnostmi nastavení vlastního soukromí a uživatelských preferencí (např. vám nevyhovuje zvolený font? V nastavení ho můžete jednoduše změnit...). Mrkněte také na nové vyhledávání, kde už možná občas najdete i to, co hledáte. :)

Je toho opravdu hodně a popravdě se mi už ani nedostává sil, abych vše pořádně uvedl a vyjmenoval (snad v dalších článcích). Nicméně věřím, že i samotné objevování novinek pro vás bude radostí, stejně jako pro nás bylo radostí je vymýšlet. DH 2.0 je jednoduše dalším krokem, máme s ní velké plány a hlavně, je to teprve začátek...

Memphis

Nová Databáze není zdaleka dílem pouze dvou lidí, a rádi bychom tak poděkovali v prvé řadě našim betatesterům, zejména tedy elitnímu V.I.P. kvartetu ve složení Danny, NateLogan, Psyx a ugraugra, kteří testovali dlouho a důkladně, poskytli nejvíce cenné zpětné vazby a také nám vydatně pomohli s nápovědou. Z V.I.P. též testovali Karasman, MickTheMage, musa a ViRus. A konečně z řad uživatelů nejaktivnějších se do betatestu v poslední fázi vývoje zapojili Daemon, Drolin, Indian, Jumas, RNDr. Gunár Pavel a Zoltan. Díky patří též všem autorům užitečných rad a nápadů, které se rojily před a během vývoje (za všechny jmenujme pipboye) a také vám všem, kteří jste nám svými pozitivními ohlasy dodávali další nadšení a chuť do práce.

MCZ

Diskuze ke článku

Kritizovat umí kde kdo ale pochval není nikdy dost. Proto se moc rád připojím k pochvalným reakcím na Váš upgrade, na Vaši práci.
Když to zkrátím, tak se jedná o nejlepší upgrade (nejen) vzhledu webu, jaký jsem, u webů, které pravidelně navštěvuji, zažil. Intuitivnost, funkčnost, mnohem svěžejší vzhled a vůbec celkové uspořádání... vážně jde poznat, že si celý tým dal záležet a jen tak to neodflákl. Takové CSFD.cz je oproti nové Databázi Her zkostnatělé a dřevěné :)
Musím říct, že od té doby co ke změně došlo, sem chodím ještě raději.
Díky!
@Hrdlodus (10.01.2012 16:50): Ci je web vizualne pekny alebo nie, o tom nema zmysel polemizovat. Moj pohlad je taky, aky som napisal. Zaroven chapem, ze momentalne je vsetko podriadene funcnosti a prehladonsti.

[re]Memphis[/re]: Ked sa bude faceliftovat viete kam klopat, rad takyto projekt podporim (ak cas dovoli).
@Le_Chuck (03.01.2012 00:07): Vizuálně je web hezký, ale souhlasím s ČSFD. Na ČSFD se mi mnoho věcí nelíbilo, pak jsem přišel sem a řekl jsem si, že tak to má vypadat. Potom ČSFD inovoval svůj web. Něco se zlepšilo, takže již nedělal ostudu, a něco se zhoršilo. Celkově byl stále horší než DH. Nyní přišlo DH2 a ukázalo ČSFD prostředníček.
Vizualne je to stale niekde v roku 2005 (naozaj staci malo), ale funkcne ste stihli za 3-4 roky viac ako taka CSFD za 10. Supr.
Skutečně výborná práce, je to velice efektivní, přehlednější, vizuálně lepší. Povedlo se vám to :-)
Skutečně výborná práce, už jsem si i zvykl na těch pár drobností, které mi úplně neseděly. :-) Díky.
Asi nebudu při všech těch pochvalách moc originální, ale musím uznat, že nový web je úžasný, příjemné překvapení (nevěděl jsem, že se chystá).
Skvělá práce, nový design je vynikající. Nechodím na Databázi her každý den, ale musím konstatovat, že se tento web stává excelentní českou odpovědí na MobyGames. Klobouk dolů :-)
Tak vy mě přizvete do bety a než to stačím zdrbnout tak za pár dní je DH 2.0 venku... :)

Jinak samozřejmě klobouk dolů.
Velmi povedené DH 2.0 Pěkný kus práce, má to šmrnc i svůj vlastní styl. Všem tvůrcům velká gratulace
Vypadá to fajn, díky, je vidět, že jste nezaháleli :)

Akorát si budu chvíli zvykat, jako asi většina.
Povedlo se, dnes jsem tu zevloval daleko delší čas než kdykoli předtím:) Dobrá práce, pánové.
Je hezké, že nová verze herního webu, připomíná její obsah. Tj. vypuštěná verze, kvůli šibeničnímu termínu, prošla jen urychleným betatestem, a je proto plná bugů. ;-)

...jenom vtípek. Odvedli jste pěkný kus práce, za nějž vám mockrát děkuji.
Wow.

Jen výhrada - šlo by zařídit, aby delší nick nebyl rozlomený na dva řádky? Vypadá to podivně.
Děkuju všem za sváteční dárek. Rozbalím si ho až se mu budu moci plně věnovat :)
Jak už psal Matthias taky bych byl pro podporu CBDB stejně jako je podporováno například CSFD v sekci "socialní sítě" :-)
Musím říct, že jsem nečekal, že ta změna bude až takhle povedená :)
Takže díky moc a gratuluju lidem, co za tím stojí...je to výborně odvedená práce!!
Všichni se shodneme, že máme krásný webísek.

... teď tady budu trávit mnohem více času, klikat na pluska a mínuska.

Já se snad trvale nastavím přihlášená a třeba tady i umřu! ^^
Hm, tak si po dvou letech vzpomenu, že tu mám účet a hned druhý den to tady vypadá úplně jinak. Dobré.
Je to samosebou prima, jediné, co mi vadí, je málo prostoru pro text. Přeskočit vždy ve čtvrtině věty na další řádek, to je na mě trochu moc. Dej si facku, MCZete! :)
@HolyMeatball (28.12.2011 12:58): Snad by mělo pomoci trvalé přihlášení (Nastavení > Uživatelské preference). A taky je tu Ctrl+S :-).

@KRoman47 (28.12.2011 14:22): V budoucnu se s nima počítá, ale už z 2.0 jsme hodně funkcí odsouvali dál a dál, navíc konzole by mohly být opět tak trochu během na delší trať, takže teď bychom chtěli přinášet méně zásadnějšcíh novinek v rozumnějších časových intervalech (řekněme vždy jednou za několik měsíců).
Opravdu pěkné změny a výrazné vylepšení, chválím!

Měl bych jeden dotaz, objeví se tu někdy i ostatní platformy? Přestože v ČR převládají převážně osobní počítače, ale snad se o tom někdy už spekulovalo, pokud se nepletu.
Já sice DH lognul ještě v noci, ale byl jsem nějak mimo. Teď na to koukám.. a jsem z toho uplně v pr*eli :D Jako toto je fakt bomba. Je tu toho tolik, že nevím na co mám dřív klikat. Velká gratulace hoši a děkuju za skvělou práci!!
Kůůůrňa, včil jsem narazil na tu jednu věc, která mě srala už u minulého designu - automatické odhlašování, i když jsem stále na stránce. Teďka jsem si přepisoval popis, byl jsem na konci, dal jsem uložit, a vono mě to odhlásilo, skočila mi tam červená hláška, jelikož novej design + víc dioptrií, myslel jsem, že jsem furt přihlášenej, zazmatkoval jsem, dal jsem zpět, no a celý jsem to ztratil, že. Dá se to nějak nastavil, aby mě to furt neodhlašovalo? ;__;

EDIT: Jo a podle čeho jsou určený barvy těch barevných rámečků okolo hodnocení?
Velká gratulace k novému designu! Když se tak koukám na některé profi herní weby, které nejsou schopné nový design vytvořit ani za 5 let, pak je tohle malý-velký zázrak. Moc pěkné, vkusné, moderní a zároveň to má punc originality a zachovává si to svoji nezaměnitelnou DH atmosféru. Tleskám.
To je nádhera!!!!!!!!!!!!!!!!!

WTF OMG ROFL LOL

:D

Toť můj první dojem (steam announcement mě dokonce vytrhnul ze Skyrimu).

Jdu zkoumat novinky :-).
Děkuji za opravení autentizace. Jinak jsem si to teda pořádně projel a musim říct, že jste odvedli slušnej kus práce. Dost odvážný změny ale zároveň dost povedený (kam se hrabe ČSFD s novou verzí. Než aby změnili hvězdičkové hodnocení na procentové dělaj zbytečný změny). Máte nakročeno za křišťálovou lupou :-)
Jasně MCZ, v pohodě - on si člověk zvykne, stačí den-dva (těm nejzavilejším).

Je sranda, že se mi podařilo splnit 2 achievmenty, na které jsem čekal celý rok - buď online spolu s 29 a pak i 49 uživateli ... ale tak 2.0 nalákala lidi.


////// A taky za graf žánrů - především za to, že má stejné barvy jako graf, co jsem tu kdysi ukazovala :) Skvělá práce!////////

Jojo, grafy vždycky zaujmou. Na té hudební stránce kde píšu recenze je graf také (na jiných databázích kam chodím už ale ne), ale tenhle z DH mi přijde daleko lepší, než ten
http://www.progarchives.com/PieChart/Rev ... eChart.aspx?id=23504

Barevnější, čitelnější a také ... jak bych to ... živější.
To je ale příjemné překvapení! Teď je databáze nejmíň o 20% víc cool :) Za ty nejzřejmější novinky už vás pochválili jiní, tak já jen vyzvednu věci, které jsou asi ostatním ukradené: Děkuji za přechylování uživatelek :) A taky za graf žánrů - především za to, že má stejné barvy jako graf, co jsem tu kdysi ukazovala :) Skvělá práce!
Vyzerá to viac než fajn. Len mi tak napadá, aktivita má do budúcna aj nejaký hlbší význam a ako sa dá prípadne navýšiť? :)
/////Jen jedna připomínka - nevím, jestli jsem sám, ale nejprve koukám na počet hodnocení komentáře a poté na komentář. Hodnocení je ale až dole.../////

souhlasím
No to je bomba! Jak to všechno plynule jezdí anž bych se musel odkazovat jinam, což je fakt parádní.

A celkově to vypadá skvěle.
Jen podpuruju Chucku, že na 1.1. bych taky klidně počkal :)
Ten betatest byl nějaký krátký, už jsem chtěl zveřejnit seznam co jsem zjistil a ono je to spuštěné. Tak nic no:-) Třeba že to nefunguje opeře mini, což stará fungovala bez problémů.
Ano dobrá práce, je tu plno nových věcí za ty moc děkuji a ten zbyteček nedodělků se doladí.
Trochu se v těch možnostech ztrácím, ale člověk si zvykne. Good job!

Jen jedna připomínka - nevím, jestli jsem sám, ale nejprve koukám na počet hodnocení komentáře a poté na komentář. Hodnocení je ale až dole...
Nového updatu jsem se po půlnoci nedočkal a musel jsem jít spát. Jsem rád, že se vše povedlo a přeji 2.0 co nejméně kiksů (bude to padat na hlavu nám betatestrům :-D) a hodně uživatelů, kteří se jen neohřejí.

A je veliká škoda, že zrovna dnes nemohu začít plnit seznam vlastněných......8-)
NÁDHERA! Netřeba k tomu nic dalšího dodávat! :) Potěšení hned po ránu! Díky!
Taky bych se chtěl příště zapojit do betatestu :)
Jinak by mě zajímalo, k čemu štítky jsou a jak vytvořím ten hezkej seznam top her, co má v profilu MCZ!
Nové funkce jsou fajn. Bylo by ještě možné přidat jako volbu do nastavení starý vzhled ? Teď je tam VZHLED a pak rozbalovací seznam, kde je ale jen ten nový (jsem myslel, že si člověk bude moct vybrat mezi starým/novým co se mu líbí víc).

Mmm, ale těch možností ... já měl na tisíce maličkostí a možností vždycky slabost. Koláčový graf, hehehe.

Ale je blbé, že mi to smazalo všechny lidi co mě měli v přátelích.
čupr, pekné :)

imho se ale kazdej nahodnej kolemjdouci v tomhle geek dizajnu utopi :)
Díky za příjemné překvapení, 2.012 jsem bral jako že se příští rok dočkáme a ne že si celý příští rok už budeme moct užívat nové verze.

EDIT: Přidávání odkazů, konečně! Díky moc.
Super práce! Předevšim "momentálně rozehráno", který se hned promítá do osobní profilu a graf s preferencí žánrů byly parádní nápady. Jinak mi tu furt vyskakuje že Databáze her chce jméno a heslo sdílení "Autentizace" a tak ňák nevim co s tim. Heslo z DH mi to nežere. Zase ňáka konina mozzily :-/
MCZ, Memphis a spol.: Zatím se tu sice ještě rozkoukávám, ale už teď vidím, že jste odvedli kus excelentní práce, patří Vám mé díky.
Máte to opravdu stylové, dobrá práce.

Btw nejsvětlejší bod nové verze? Nikde žádné odporné světle modré plochy. Jen tak dál!
@Say (28.12.2011 01:44), @Eru (28.12.2011 01:52): V prvé řadě šlo o VIP, a pak jak napsal Psyx (taková první "odměna" za body :-) ).

Nutno podotknout, že ne všichni oslovení se zúčastnili (účast = nějaká viditelná aktivita a především feedback). Příště ta pravidla asi nastavíme trochu jinak, byť automatickou přítomnost VIP zachováme.
Ať DH funguje, jak má, ať ji potká co nejmíň bugů a hlavně hodně spokojených uživatelů.

Eru: Tuším, že na betatestování byli osloveni všichni uživatelé nad 3000 bodů.
Jak se betatesteři dostali k testování? Byli vybráni nebo se sami přihlásili?
Už jsem to psal do Všeobecně o DH, ale tak...

Memphisi, MCZ a další, kteří se podílejí na chodu DH (Falagar a tuším i ViRus)! DÍKY. Máte můj respekt=)

EDIT: Já chtěl taky betatestovat=.(
Když už něco tak zlomového, tak už bych s tím teda počkal do 1.1.2012, ale dobře.
Je to moc pěkný, i když zatím trochu nepřehledný tím, jak je to nový. Zítra to už určitě bude lepší.
ha, za ostryho provozu aspon budu mit cas hledat co mi vadi. Respektive me to prasti do nosu. No uz mam v textaku tri poznamky :o)

Jo a kdyz jsem otevrel profil hry, chtelo to po me login a heslo na dev.