Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Retro Klub 2023 #10

Poslední regulérní kolo letošního Retro Klubu uzavřeme klasikami ze Segy Mega Drive.

Retro Klub 2023


Od automobilové divočiny z prvního PlayStationu se vrátíme o generaci zpátky ke konkurenční firmě Sega. Ta sice v boji o 5. generaci konzolí podlehla nejen PlayStationu, ale také Nintendu, nicméně v té 4. se jim ještě velmi dařilo a Sega Mega Drive zdatně konkurovala tehdejšímu Super Nintendu. Tenhle úspěch dal také vzniknout mnoha kultovním klasikám jako Golden Axe, Shining Force nebo samozřejmě Sonic the Hedgehog, nicméně my se tentokrát podíváme na několik méně známých titulů ze stejné éry. Jejich seznam najdete níže.
Všechny hry najdete v kompilaci:

SEGA Mega Drive and Genesis Classics



Profily vybraných her na databázi: 

Altered Beast 
Columns 
ToeJam & Earl 
Ecco the Dolphin 
Ristar 
Beyond Oasis 
Psal se rok 1988 a japonská firma Sega právě uvedla na trh novou 16bitovou konzoli, přičemž získala dva roky náskok před konkurenčním Nintendem, oproti kterému předešlou generaci silně zaostávala. Ačkoliv je Nintendo se svou 16bitovou konzolí brzy dohnalo a ovládlo tehdejší trh, tak pro Segu se určitě jednalo o jedno z nejlepších rozhodnutí v historii firmy, neboť Mega Drive se stala jejich nejprodávanější konzolí vůbec. A právě zde se zrodil i modrý ježek Sonic, kterého si i dnes, po víc jak 30 letech, stále vybaví většina hráčů, když se řekne "Sega". My však tentokrát nebudeme směřovat naši pozornost na Sonica ani jiné populární značky, nýbrž se mrkneme na dnes již poněkud zapomenutá díla, která konzole tehdy nabízela.

Nejstarším kouskem z našeho výběru je fantasy beat 'em up Altered Beast z roku 1988 (na MD 1989), jehož námět vychází ze Starověkého Řecka. Hráč se ujme hrdiny, jehož úkolem je zachránit samotnou Athenu ze spárů vládce podsvětí. Jak již název napovídá, hlavním lákadlem je možnost měnit se na různé bestie, tudíž v průběhu hry tak nebudete jen člověkem, ale také vlkodlakem (či jeho zlatou a lepší verzí), drakem, tygrem nebo medvědem, přičemž každá bestie má lehce odlišný herní styl. V čele projektu stál tehdy nezkušený Makoto Uchida, který o rok později vedl vývojářský tým i u hry Golden Axe, které se přeci jen dostalo podstatně více pozornosti. Pokud se tak chcete seznámit se hrou, která dost možná udělala z Golden Axe to, čím je, tak máte skvělou možnost.

Roku 1990 se na Mega Drive objevil logický rychlík z klasického žánru "spoj-tři" Columns. Jednoduchá logická arkáda těžila především z úspěchu Tetrisu a největší slávy se jí dostalo na arkádových automatech. Hra se dočkala spousty pokračování a především portů pro různé platformy včetně konkurenčních konzolí. Za zmínku pak jistě stojí i crossover se sérii Sakura Wars zvaný Hanagumi Taisen Columns pro Segu Saturn. Posledním dílem je doposud Columns Jewel vydaný původně v roce 2005 pro mobilní telefony v Japonsku. Sega následně dávala přednost příbuzné Puyo Puyo sérii.

O rok později vyšla akční hra ToeJam & Earl od amerických vývojářů z Johnson Voorsanger Productions, kteří, ač samotnou hru vydávala Sega, byli součástí Electronic Arts a jde tak o jednu ze dvou západních her, kterou na tomhle seznamu najdete. Ve hře se ujmete jedné z dvojice mimozemských raperů, kteři ztroskotali na Zemi a snaží se posbírat kusy své rozpadlé vesmírné lodě. Pokud Retro Klub sledujete pravidelně, tak vám hra možná v jistém smyslu připomene Jet Set Radio, jelikož taktéž vychází z urban kultury 80. a 90. let minulého století včetně funky soundtracku. Zajímavější na hře však je, že se tak trochu jedna o zástupce roguelike žánru, neboť úrovně i předměty v nich jsou náhodně generovány a každý průchod je tak lehce jiný. Hra byla přijata kladně, dostalo se jí několik pokračování a Sega si z dvojice protagonistů dokonce ve své době udělala maskoty vedle slavného Sonica. Poměrně aktuální zajímavostí také je, že se ve filmovém studiu Amazonu aktuálně pracuje na filmové adaptaci, tak doufejme, že to dotáhnou do zdárného konce.

Druhou západní hrou je zároveň pravděpodobně ten nejznámější titul z výběru, a to Ecco the Dolphin vydaný v roce 1992. Některé z vás možná překvapí, že tahle početná série pochází z Maďarska, přesněji ze studia Novotrade International (později Appaloosa Interactive). Tahle akční hra s delfínem v sobě překvapivě ukrývá sci-fi námět, neboť cestujete časem za záchranou svých kamarádů a dokonce se podíváte i na mimozemskou loď. Ano, to vše s hrdinou delfínem. Pokud očekáváte, že jde o roztomilou hru se zvířátky pro děti, tak jste na omylu. Pravděpodobně jde o nejtěžší hru z našeho výběru. Hlavní designér Ed Annunziata později řekl, že jednoduše nechtěl, aby hru děcka dohrála za víkend, tak ji udělal těžkou. Deal with it.

Pětici našich her uzavře plošinovka Ristar s antropomorfní hvězdou v hlavní roli. Ta se na první pohled může zdát jako kopie Sonica, nicméně jde o podstatně pomalejší záležitost zaměřenou na využití rukou naší hvězdy. Ty mohou vystřelovat až do 8 různých směrů a lze tak s nimi řešit nejen souboje, ale také hádanky a platforming. Kdyby vás hra náhodou bavila natolik, že byste jí chtěli věnovat další průchod, tak doporučuju mrknout po japonské verzi, která nabízí několik výrazných změn především co se příběhového pozadí týče a můžete tak porovnat, který region dostal lepší verzi. Hře se dostalo velmi kladného hodnocení, nicméně vzhledem k vydání v roce 1995 komerčně propadla, neboť na trhu již byla konzole Sega Saturn a MD uživatelé přestávali mít o nové hry zájem. Z toho důvodu nevzniklo nikdy pokračování, nicméně port originálu najdete na spoustě platforem.

Jelikož jste si dříve říkali o delší záležitosti, tak jsme se rozhodli přihodit ještě bonusovou hru, kterou je Beyond Oasis, v PAL regionu původně známou jako The Story of Thor. Jde o akční adventuru připomínající sérii The Legend of Zelda. Proto je hra bonusem, neboť je nejspíš zřejmé, že nepůjde o záležitost na hodinu či dvě. Počítejte s herní dobou lehce pod 10 hodin. V případě zájmu existuje i příběhový prequel The Story of Thor 2 (The Legend of Oasis) pro konzoli Sega Saturn. 
Kde si hry můžete koupit? Všude. Skoro. Hry jsou dostupné téměř všude. Někde v kompilaci, někde lze koupit samostatně. Jistě prominete, když tentokrát nebudu linkovat na jednotlivé obchody platforem, určitě si bez problému najdete tu svou. Celá kolekce bývá poměrně často v akci, nicméně jednotlivé hry nikoliv. Stojí však pouhé 1 euro, tudíž předpokládáme, že nebude nutné čekat na slevy a celá kolekce pro splnění Retro achievementů není potřeba. Na Steamu je najdete ZDE. Pokud jste předplatiteli Nintendo Switch Online, tak je máte k dispozici v rámci předplatného zdarma. Na Xbox a PlayStation můžete hlídat cenu ZDE
Do jakých kategorií Herní výzvy můžete hru použít? 
Kategorie 4: Země vycházejícího slunce - Altered Beast, Columns, Ristar a Beyond Oasis jsou japonské hry.
Kategorie 5:  Báje a legendy - Altered Beast se odehrává ve starověkém Řecku.
Kategorie 10: Před naším letopočtem - Všechny hry lze použít do HC varianty. 

Retro Odměny

Jako každý měsíc platí, že je připravena odměna za napsané komentáře. Za každý komentář ke hře odehrané v rámci Retro Klubu si u @Fritol: na profilu můžete vybrat ze Steam klíčů k různým titulům. Pokud máte zájem, neváhejte se mi ozvat.   

Achievementy tentokrát budou velmi jednoduché:
• Level 1: Dohraj alespoň jednu vybranou hru
• Level 2: Dohraj alespoň dvě vybrané hry

Vaše úspěchy budeme samozřejmě klasicky zapisovat do Google Docs tabulky, tudíž se s dohráním nezapomeňte pochlubit přímo v diskuzi a nebo se prosím obraťte soukromě na @Ronik. Jak jsme již zmiňovali, do budoucna plánujeme i vizuálně atraktivnější způsob, jak vaše trofeje vystavit a na nejúspěšnější z vás čeká na konci roku odměna.
Čas na splnění máte klasicky do konce měsíce, tedy 31. října.  
Inu a co příště? Příště si zahrajeme poslední hru v tomhle roce, přičemž na ni budete mít dva měsíce a dáme si něco trochu jiného. Budou Vánoce, tak nám jistě odpustíte, že půjde o podstatně delší záležitost z RPG žánru, nicméně snažili jsme se i tak vybrat něco na poměry žánru kratšího. Tou hrou je Final Fantasy IV, přičemž můžete hrát jak originál, tak i Pixel Remaster a samozřejmě i 3D remake. V případě 3D verze však upozorňujeme, že jde o značně delší záležitost, kde místo nějakých 25 hodin musíte počítat s délkou kolem 40 hodin. Verzi (a vlastně i samotnou účast) si tak dobře rozmyslete a je nám vlastně jedno, pokud s hraním začnete už nyní. Říkat nám to nemusíte a i kdyby, tak jsme to neslyšeli. :)

3D Remake najdete aktuálně v akci ve Steam verzi na Humble Store, kde na koupi máte ještě dva dny. Cenu originálu nám momentálně trochu zkomplikoval poměrně nový Pixel Remaster, který původní verzi v obchodech nahradil a větších slev se tak nejspíš nedočkáme. Pokud však nemáte v plánu hru hrát hned, tak je téměř nevyhnutelné, aby se neobjevila ve slevě ještě během října v některé z Halloweenských nabídek různých obchodů. Tudíž netřeba spěchat.

Diskuze ke článku

Já jsem se tedy nakonec tento rok nezúčastnil a k hrám se obecně z pracovních důvodů dostal spíš až teď ke konci roku.

Každopádně ale doufám, že budete pokračovat. Osobně bych byl rád za takové ty neoretro záložitosti (v podstatě ty hry, co pokrývá Retro Nation). Ale vaše vize je jednoznačně zajímavá v tom, jak střídáte období a jdete spíš tím "konzolovým" směrem.
Hlásím, že mám pro tento měsíc dokončené Columns a Ristar. Původně jsem jich chtěl zvládnout víc, ale bohužel mi na to nevyšel čas.

Final Fantasy není zrovna můj šálek kávy, plus mám do konce roku nějaké resty, které chci dokončit, takže tímto pro letošek s Retro klubem končím. Každopádně děkuji za přehlídku pro mě méně známých her především japonské tvorby, ke kterým bych se asi jinak asi nedostal. Za sebe jsem se nejvíc bavil u Disney kolekce, Katamari Damacy a vlastně už i rád vzpomínám na má trápení s Jet Set Radio. :D

Pokud bude Retro klub pokračovat i příští rok, zkusím se zase sem tam účastnit. :)
Ecco the Dolphin se fakt nedá, totální hardcore. I druhý pokus o dohrání hry tedy skončil frustrací :D

Tento měsíc tedy zůstanu u jedné dohrané hry, Altered Beast, která byla ale velmi fajn. Zbytek her v kolekci nemám a byť jsem přemýšlel, že si koupím Ristar, nakonec si ten doláč v peněžence ušetřím na něco dalšího z Retro Klubu :)
Beyond Oasis je další příjemné překvapení. Až na pár drobností povedená hra ve stylu Zeldy a ani není o tolik delší než třeba Ristar. Pro tento měsíc už končím, většinu času nezabrala Sega, ale rally :-)
Tak jsem zkusil  Ecco the Dolphin a ze začátku mě ta hra hodně bavila. Přeci jen, hrát za delfína je celkem originální. Ale to prvotní nadšení u mě hrozně rychle vystřídala frustrace, když jsem zjistil, jak je hra těžká. Ztráty životů se dají ještě vyřešit přes savování, ale dokončování některých úrovní už bez koukání na walkthrough videa nedávám. Asi raději zkusím něco jiného, třeba ten Ristar. :(
Pokud někdo řeší co si z nabízených titulů zahrát, tak musím doporučit Ristar. Opravdu povedená a zábavná plošinovka. Jinak mám dvě hry odehrané, ale možná ještě zkusím Beyond Oasis.
@Psyx (12.10.2023 02:37): Oh, díky za upozornění. To jsme nějak zapomněli ověřit. :D

Nebudem to nijak hrotit ale. Pokud si to chcete zahrát, tak tomu prostě věnujte tolik času, co vás to bude bavit.
Ke Columns, on tam snad žádný postupový mód není, na Steamu je akorát achiev za 5000 skóre na easy, což je otázka pár minut. Mimo soutěž jsem z kolekce rozehrál Columns trojku, kde jakási "postupovka" je a teda potím se u toho jako prase, po 14 hodinách pokusů jsem upižlal poprvé ježibabu, jen abych zjistil, že za ní čeká ještě rychlejší a nemilosrdnější mumie.
Na Megadrive hlavně Phantasy Star 4, nejlepší hra, jaká podle mě na této konzoli vyšla :-)

Jinak Final Fantasy 4 už jsem kdysi dohrál ve třech verzích (SNES, NDS, PSP), pokud bych se ji rozhodl zahrát někdy znovu, tak se vrátím k SNES Japan verzi s překladatelským patchem pod emulátorem, přišla mi bezkonkurenčně nejlepší.
Altered Beast byl fajn. Jestli se pustím ještě do něčeho dalšího uvidím, Beyond Oasis vypadá docela fajn, ale je dost dlouhý. Ecco the Dolphin jsem už jednou zkoušel a tolik mě to nebavilo. Ristar by možná šel. Columns a ToeJam & Earl neláká vůbec :)
@Fritol (01.10.2023 10:58): Ja ji zatím nemám koupenou ale teď nedávno jsem dohral sestku a chtěl jsem ještě odehrát prave čtyřku a pětku. Takže ji nějak koupím a to dám i jako stream.

Mně přijde zajimavejsi pětka, ale ta je taky hodně systémová díky těm povoláním a asi i delší než čtyřka. Ale FF IV je taky fajn :)
@Charllize (01.10.2023 10:06): Vybrali jsme čtyřku, protože je obecně lépe přijata než první tři díly a má lepší ohlasy na příběh a postavy, takže by to mohlo zaujmout víc hráčů než prosté souboje s generickým příběhem v prvních dílech. No a stále je to poměrně krátká hra vzhledem k dalším FF, přičemž třeba šestka už má i reprezentativní hodnocení na DH, takže ta se vylučuje.

Stream by byl každopádně super! :)