Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Retro Klub 2023 #9

Tento měsíc se společně podíváme na jednu ze Sony exkluzivních značek, která konzole PlayStation provází od samotného počátku.


Retro Klub 2023


Z dřevních dob herního průmyslu, symbolizovaných Anniversary Collection Arcade Classics z minulého měsíce se zase posunujeme o více než deset let dopředu. První PlayStation dal za vznik mnoha ikonickým sériím, které jsou se Sony spjaty dodnes, jako například Gran Turismo, MediEvil... nebo i méně známý titul, kterému se podíváme na zoubek dnes. Paradoxně se ale tato méně známá značka dočkala, jako jedna z prvních frančíz od Sony hned v závěsu The Last of Us, seriálového zpracování, které k všeobecnému údivu nedopadlo tak úplně tragicky, jak se dalo čekat. A to i přesto, že nazvat příběhové pozadí hry "skromným" je silný eufemismus.
 
A tou hrou je:

Twisted Metal


V Twisted Metal se můžete zúčastnit automobilového demoličního derby, okořeněného střelbou z kulometů namontovaných na autech závodníků, používání naváděných střel, dlouhé skoky a místy i přejížděním chodců.

Cílem každého zápasu je porazit všechny své soupeře. Hráč si vybere vozidlo a arénu (kterých je celkem šest a lze mezi nimi najít například skladiště či střechy mrakodrapů), případně může projít sérií arén v příběhovém módu. Různé zbraně, střely i pozemní miny je možné získat z pick-upů, roztroušených po celém prostoru.

Děj se točí kolem muže jménem Calypso, hostitele automobilových bojových turnajů s názvem Twisted Metal, pořádaného pravidelně každý rok. Ročník turnaje 2005 se odehrává v Los Angeles a odměna za vítězství je skutečně vysoká – vítěz získá cokoliv, co si bude přát. (autor popisku: @Zack187) 

Profil na Databázi
: Twisted Metal
Twisted Metal do světa sice tak velkou díru jako třeba zmíněné Gran Turismo, nebo, pokud zůstaneme u závodních sérií z prvního PlayStation, Wipeout, neudělal, ale v portfoliu Sony se pořád jedná o unikátní titul, který by potenciálně mohl slavit úspěch i dnes. Přece jen, demoličních derby odehrávajících se v postapokalyptické budoucnosti s hratelným osazením plným psychopatických vrahů, z nichž někteří jsou klauni s nadpřirozenými schopnostmi, nenajdete zrovna přehršel.

Klíčovou postavou série je designér David Jaffe, kterého můžete lépe znát jako designéra prvních dílů God of War. A stejně jako God of War, i Twisted Metal nese jeho nepřehlédnutelný rukopis cynického humoru, nekorektní brutality a celkově nápadů jak vystřižených z mysli puberťáka – což není nutně myšleno ve zlém. Kdyby Twisted Metal neslavil úspěch, znamenalo by to nejspíš i konec Jaffeho kariéry jako herního designéra, jelikož díky své turbulentní povaze měl problémy se v herním průmyslu uchytit a Twisted Metal tak znamenal v podstatě jeho poslední šanci. Jaffe však ukázal, že v něm něco je, a díky tomu jsme se o několik let později mohli těšit z God of War.

Série Twisted Metal se celkem dočkala osmi her od různých studií, avšak po prodejním neúspěchu Twisted Metal z PlayStation 3, na kterém se opět podílel i David Jaffe, si série dala dlouhou pauzu, trvající až dodnes. Jak již ale bylo zmíněno dříve, letos se série dočkala seriálové adaptace, kterou dle různých zvěstí údajně měl doplnit i nový titul v sérii. Na něm údajně pracuje first-party studio Firesprite a jak už tomu je u Sony dnes standardem, údajně bude primárně zaměřená na multiplayerové klání. Vývoj však údajně byl minimálně jednou restartován a přesunut od jiného studia právě k Firesprite, což je i důvodem, proč hra nestihla vyjít společně se seriálem. Uvidíme, zda se v dohledné době dočkáme jejího oficiálního oznámení, či nakonec nevyjde a Twisted Metal bude dále pokračovat jen v seriálové podobě.
Kde si hru můžete koupit?
První díl Twisted Metal je jednou z her, které Sony nabízí v emulátoru prvního PlayStationu i na PlayStation 4 a 5, a to jak za jednorázovou cenu 10€ na PlayStation Store, tak jako součást předplatného PlayStation Plus Premium.

Další možností je pak sáhnout po jednom z emulátorů prvního PlayStation (doporučujeme DuckStation), nebo dokonce po původní počítačové verzi z roku 1996, která vyšla pouze v Japonsku. O tom, jak ji zprovoznit, však mlčí i jindy velmi bohatá PCGamingWiki, tudíž pokud se pro ni rozhodnete, můžeme vám pouze popřát hodně štěstí.

Do jakých kategorií Herní výzvy můžete hru použít?    
Kategorie 2: Debut: Twisted Metal je společně s Warhawk, který vyšel ve stejný den, prvotinou studia SingleTrac Entertainment Technologies, které má na Databázi přidaných přesně 5 her.
Kategorie 2: Debut (HC): Studio SingleTrac Entertainment Technologies za svou existenci stihlo vydat přesně 10 her, nicméně abyste splnili podmínky kategorie, čeká na vás bonusová výzva: budete totiž muset přidat tituly Jet Moto 2, Critical Depth, Rogue Trip: Vacation 2012, Streak: Hoverboard Racing a Animorphs: Shattered Reality.
Kategorie 10: Před naším letopočtem (HC): Twisted Metal vyšel dříve než v roce 1998.

Retro Odměny

Jako každý měsíc platí, že je připravena odměna za napsané komentáře. Za každý komentář ke hře odehrané v rámci Retro Klubu si u @Fritol na profilu můžete vybrat ze Steam klíčů k různým titulům. Pokud máte zájem, neváhejte se mi ozvat.  

Retro achievementy tentokrát využívají faktu, že Twisted Metal je relativně krátkou hrou – pouhých šest úrovní se dá s trochou cviku dohrát do hodiny. Každý z řidičů a jejich aut však nabízí trochu jiný herní styl. Úkolem pro tento měsíc tak bude se seznámit se hrou trochu podrobněji.

Level 1: Dohrajte Twisted Metal alespoň s jedním řidičem.
Level 2: Dohrajte Twisted Metal alespoň s šesti řidiči. - poznámka: pokud se tato výzva ukáže jako příliš časově náročná, snížíme počet na tři

Vaše úspěchy budeme samozřejmě klasicky zapisovat do Google Docs tabulky, tudíž se s dohráním nezapomeňte pochlubit přímo v diskuzi a nebo se prosím obraťte soukromě na mě (@Ronik). Jak jsme již zmiňovali, do budoucna plánujeme i vizuálně atraktivnější způsob, jak vaše trofeje vystavit a na nejúspěšnější z vás čeká na konci roku odměna.
Čas na dohrání máte klasicky do konce měsíce, tedy do 30. září.
A klasická otázka na závěr: Co si zahrajeme příště? Příští kolo bude zároveň posledním regulérním letošním kolem Retro klubu. Na závěr se podíváme na tvorbu z konzole Sega Mega Drive s hrami z kolekce SEGA Mega Drive and Genesis Classics, kterou si můžete zakoupit na všech aktuálně podporovaných platformách (Steam, PlayStation, Xbox, Nintendo Switch). O konkrétních vybraných hrách vás budeme informovat až v říjnu. Aktuálně je kolekce ve slevě na PlayStation i Xbox, a pokud by se náhodou v průběhu měsíce neobjevila ve slevě i na Steamu, budete si moct alespoň koupit samostatné hry za jedno euro.

Diskuze ke článku

Já jsem to taky nezvládl, upřímně jsem si myslel, že mi Company of Heroes zabere méně času. Ale příští měsíc se zúčastním
No, já už to nestihnu, není teď čas. Ale je fér přiznat, že se mi to nechtělo kupovat (a Premium nemám) :) Příště ale určitě nevynechám :)
Dal jsem tomu několik pokusů a došel jsem k závěru, že mi tato hra prostě nesedí. Takže tento měsíc skipuji.

Ale těším se na další měsíc, všechny tři díly Golden Axe mám už sice dohrané, ale rád si je zahraju znova. :)
Ze zvědavosti jsem zkusil druhý díl a je to mnohem lepší. Konečně mám pocit že nejsem jediný cíl protivníků a už po třech arénách je znát mnohem různorodější prostředí. Zatím to vypadá, že to za jeden průchod stojí i když je to v zásadě stejná hra.
@Ronik (02.09.2023 13:38): Hele dobrý, za asi 8 hodin mám čtyři hotové. Zvládám arény stále rychleji, jen ty s nejvíce protivníky jsou stále náročné a dlouhé. Dnes si dám pauzu, aby se to nepřejedlo a pak poslední dva. Alespoň že ty konce se mírně liší, takže je i nějaká další motivace. Dokonce uvažuji že dám šanci i dalšímu dílu.
Tak nakonec je to zábavnější než jsem čekal, i když hrát to šestkrát nevím nevím. První dokončení za Road Kill trvalo přes tři hodiny, takže čas do hodiny je zatím vzdálen :-) Ale třeba to dostanu do ruky, zatím si zvykám na hodně citlivý jízdní model.