Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Retro Klub 2023 #7

Dreamcast sice díru do světa neudělal, ale nabídl pár dnes už kultovních her. A na jednu z nich se tentokrát podíváme.

Retro Klub 2023


Arkádový beat 'em up v podobě Dungeons & Dragons se vám dle hodnocení zdá se převážně líbil a to natolik, že někteří z vás vyzkoušeli i původní automatovou verzi. Potěší taky, že u profilu remasterované verze během června přibylo víc hodnocení, než za celou existenci profilu od roku 2013. Nezbývá tedy než poděkovat za zájem. :)

S dalším měsícem zůstaneme v Japonsku, nicméně přesuneme se k domácí konzoli Sega Dreamcast. Když se řekne Dreamcast, tak se většině z vás nejspíš vybaví ježek Sonic, případně skvěle hodnocené RPG Skies of Arcadia, kultovní klasika Shenmue nebo automobilová arkáda Crazy Taxi. No a nebo se vám nevybaví vůbec nic, neboť Dreamcast byl ve srovnání s konkurencí obrovský průšvih, jehož majitele byste v Česku s trochou nadsázky spočítali na prstech jedné ruky. Vyšla na něj ale taky jedna sportovní arkáda, která se nejspíš ze všeho nejvíc proslavila svým hudebním doprovodem. A právě tu si v červenci zahrajeme.
A tou arkádou je:

Jet Set Radio 



Profil na Databázi: Jet Set Radio

Za titulem Jet Set Radio stojí vývojáři ze Smilebit a hlavou projektu byl poměrně nezkušený Masajoši Kikuči. Člověk, který se později podílel nejen na dalším pokračování značky, ale také třeba na prvních dílech série Yakuza. Hra je zasazena do lehce futuristického Tokia, přičemž na první pohled asi zaujme grafická stylizace a vlastně i samotná náplň hratelnosti. Hrdina se totiž hrou pohybuje na inline bruslích a pokud myslíte, že tvůrci chtěli jít dětem příkladem a vést je ke sportu, tak druhá náplň tomu moc neodpovídá. Tou je totiž sprejerství a jakýsi souboj gangů o město. Hra je hodně ovlivněna tehdejšími kulturními trendy, kdy graffiti zažívaly rozkvět, na japonském herním trhu se skvěle dařilo PaRappa the Rapper a na západě snad žádná konzole ani počítač nezůstal bez své skejťácké či BMX hry v čele s Tony Hawk's Pro Skater. Smilebit tak měli dokonalý recept na kasovní trhák. Nebo ne?

Sega do hry vkládala obrovské naděje a z dnešního pohledu měla i nevídaně zajímavý marketing, kdy v San Franciscu uspořádali soutěž o 5000 dolarů, ve které se měli utkat různí umělci ve sprejování. Krásná příležitost, jak se legálně vyřádit a ještě si přijít k pěkným penězům, což? To by se do toho však nesměli vložit politici zmíněného města a akci zatrhnout. Místní zastupitelstvo tak volalo po zrušení akce, jelikož Sega dle nich dávala najevo, že vedení San Francisca podporuje vandalismus. Soutěž se jim překazit nepovedla, ale věta "Graffiti is art. However, graffiti as an act of vandalism is a crime" určitě rezonuje v hlavách tvůrců dodnes. Prodejní čísla však byla mizerná a víc než nezájem o hru za to nejspíš mohl nezájem o konzoli samotnou, nicméně japonská ulítlost titulu na západě zrovna také nepomohla.

Právě příliš japonský vzhled hry trápil i samotného vydavatele a zatím co část města je vymodelovaná podle tokijských částí Shinjuku a Shibuya, tak tvůrci byli nuceni přidat i části inspirované New Yorkem, což zapříčinilo i změny v zemi původu některých postav. Umělec Ryuta Ueda, z jehož hlavy pochází celý umělecký směr hry tak byl samozřejmě dotčen vynucenými změnami a jeho spokojenost s dílem rázem klesla. Došlo tak alespoň ke kompromisu, kdy Japonsko dostalo verzi s originální vizí a západ rozšířenou a upravenou verzi s nadějí v lepší prodeje. Ta byla následně k dispozici na domácím trhu jako De La Jet Set Radio. Co se však po umělecké stránce povedlo, byl jistě soundtrack. Na tom pracoval z velké části Hideki Naganuma, nicméně ve hře zazní i skladby od západních umělců jako Richard Jacques nebo záhadní B.B. Rights, o jejichž identitách můžete spekulovat dodnes. Minimálně u hudby tak panovala shoda, že by měla být co nejvíc mezinárodní a odrážet undergroundové trendy napříč Japonskem, USA i Evropou. Jak se to povedlo můžete posoudit sami. Rovnou vám však prozradím, že jde o jeden z nejposlouchanějších Sega soundtracků vůbec.

Tragické prodejní výsledky však tvůrce ve výsledku nemusely tolik trápit. Hra byla natolik originální, že zaujala vydavatele Microsoft a objednali si u Segy exkluzivní pokračování pro původní Xbox. To vyšlo v roce 2003 jako Jet Set Radio Future a jeho osud byl podobně smutný, ale o tom třeba jindy. Sega taky zaplatila handheldovou verzi od  Vicarious Visions, ale největší úspěch značky čekal o víc jak deset let později, kdy vznikl HD remaster pro moderní platformy. Sega si ani tentokrát neodpustila graffiti soutěž, nicméně po problémech při té první se s HD verzí omezili jen na digitální artworky, přičemž ty vítězné byly následně zvěčněny ve hře samotné. A proč šlo o největší úspěch? Díky remasteru totiž titul přesáhl jeden milion prodaných kusů, kdy onen remaster pravděpodobně v tomhle čísle hraje majoritní roli. Na druhou stranu odborné recenze už tak nejásaly a hra sklidila podstatně vlažnější přijetí, než v roce vydání originálu.

Jaká je budoucnost značky aktuálně není jisté. Nicméně pokud sledujete herní dění, tak jste si letos mohli všimnout údajných leaků z chystaného remaku či rebootu. Nasvědčoval by tomu i nezájem o vydání HD remasteru na aktuální konzole. Zda je něco v plánu se snad dozvíme brzy. Kdyby se vám však hra natolik zalíbila a nechtělo se vám čekat, tak můžete udělat Jet Set Radio ze svého života. Zde je návod.
Kde si hru můžete koupit? 
Tentokrát zklameme všechny konzolisty. Ač se herní profil na DH hemží platformami, tak jediný legální způsob obstarání si hry je dnes prostřednictvím Steamu. Případně u třetích stran. Na všech ostatních platformách hra již nejde koupit. Ale klasicky vám nic nebrání sehnat si bazarový Dreamcast s originální verzí.

Pokud budete nakupovat u třetích stran, tak ze všeho nejdříve zkontrolujte svou Steam knihovnu. Je velká šance, že hru vlastníte, jelikož byla součástí různých bundlů a několikrát byla dokonce i zdarma.

Do jakých kategorií Herní výzvy můžete hru použít?    
Kategorie 4: Země vycházejícího slunce: Smilebit je japonská firma.

Retro Odměny

Jako každý měsíc platí, že je připravena odměna za napsané komentáře. Za každý komentář ke hře odehrané v rámci Retro Klubu si u mě (@Fritol) na profilu můžete vybrat ze Steam klíčů k různým titulům. Pokud máte zájem, neváhejte se mi ozvat. 

Retro achievementy tenhle měsíc nebudou příliš složité:
 • Level 1: Dohrajte hru
 • Level 2: Splňte achievement Remixes Suck! 

Vaše úspěchy budeme samozřejmě klasicky zapisovat do Google Docs tabulky, tudíž se s dohráním nezapomeňte pochlubit přímo v diskuzi a nebo se prosím obraťte soukromě na @Ronik. Jak jsme již zmiňovali, do budoucna plánujeme i vizuálně atraktivnější způsob, jak vaše trofeje vystavit a na nejúspěšnější z vás čeká na konci roku odměna.
Čas na dohrání máte klasicky do konce měsíce, tedy do 31. července. 
A klasická otázka na závěr: Co si zahrajeme příště? Příště se mrkneme na Anniversary Collection Arcade Classics od Konami. Dnes už poněkud nevýrazný vydavatel byl v minulém století velmi aktivní a byla by škoda jej přehlížet. Nabízí se také zkusit žánr, který jsme doposud v Retro klubu až na jednu volitelnou výjimku přehlíželi, a to shoot 'em up, kterého je tenhle balíček plný. Vybrané hry upřesníme až v srpnu, rovnou však můžeme říct, že vyřadíme plošinovku Haunted Castle, což je jednak mizerná hra, ale také je čas se věnovat i jiným žánrům. :) Kolekce je nyní v pěkné slevové akci díky letnímu výprodeji na Steamu, tak doporučujeme koupit s předstihem. Ještě o pár korun levněji ji seženete na Fanatical. Na konzolích aktuálně ve slevě není a případné nabídky budeme psát do diskuze.

Diskuze ke článku

No, co si budeme povídat, nedal jsem to a ani nakonec nebyla chuť na druhou šanci :) Za mě špatný a asi bych nedal víc jak 30%. Škoda. Potenciál tam byl.
Tak konečně také dohráno, odkaz na achievy jako obvykle v profilu. Dle očekávání to není nic pro mě. Na další měsíc se těším mnohem více, zajímavé hry a o většinu jsem ani nezavadil.
Nápodobně. Čekal jsem podobnou atmosféru jako u Tony Hawka a ono je to trošku o něčem jiném. Plus mi to kazí moje nepřesné ovládání (to se snad časem zlepší) a hrozně pitomá policie. Po cca hodině jsem to zatím zabalil po 3. neúspěšném pokusu v druhé úrovni. :( No uvidíme.
Tak co, zkoušel už někdo? Já si dal první hoďku a popravdě...zatím mi to přijde dost špatný :D
Koukám, že se hra podle popisu odehrává v Tokiu, takže bych si ji mohl dát i do hc varianty "Země vycházejícího slunce" v Herní výzvě. To je super. :)
@Fritol (01.07.2023 09:04): Sakra, tak to budu mít brouka v hlavě třeba několik měsíců! :)

Jsem zvědavý, jaký bude mít Jet Set Radiot tady úspěch. Celé roky ho mám ve steam knihovně a nikdy jsem se neobtěžoval zjišťovat, co to vlastně je :D Ale teď mi přijde, že by mě to mohlo i bavit.