Díky všem za reakce. Určitě bych rád zkusil všechny hlavní díly a možná i nějaké DLC. Opět počkám na pěkné slevy, nemusím to nutně hrát hned :)
@Ross (21.01.2026 16:53): No ak sa ich rozhodneš zahrať, to uvidíš sám - dvojka trpela modernou konzolitrídou - viac grafického pozlátka ale menšie levely (zabudni na otvorenú džungľu ako v jednotke), menšia interaktabilita s prostredím. Taktiež vo svojej dobe bolo sklamaním, že si nepokračoval v príbehu so svojou postavou z jednotky a tuším ani na záverečné udalosti sa tam nejak neadväzovalo, ale odohráva sa niekoľko rokov po (ako keby autori nesprávne vyhodnotili, čo po nich fanúšikovia chceli a prečo sa im jednotka páčila). Trojka vypadá byť v tomto niekde na pomedzí jednotky a dvojky. Vráti sa tam aj jedna z postáv (postavy?) z jednotky.

Ak si chceš dať so sériou nateraz pokoj, aspoň ten warhead by som dohral, ak už nebudeš mať na ňu chuť, s ostatným nejakú dobu počkaj.
@Syndrom (15.08.2025 10:46): Tak je to takový - dorazíme na ostrov, hele něco divného - mimozemšťani - hmm tak zničit. Ale jako nic proti, bohatě to k té hře stačí. A do best FPS bych dal asi jiné věci než Crysis.
@jvempire (komentář):  "Příběh moc nezaujme." pribeh je treba brat jako J. J. Abrams/Bruckheimer blockbuster, jen vic beckove napadity, idealne John Woo napadity; FarCry 1, Crysis 1,2 jsou spolecne s nejlepsima vecma od Monolithu best fps ever a Cevat Yerli pan designer; skoda, ze jim nevysla ta expanze 2010s a dneska jsou ala Pyrane tak na hrane krachu bych tipoval
Modernější grafika. Je doporučováno použít novější spouštěcí soubor. Link a instrukce jsou tam uvedené.
Přátelé, je lepší koupit tu klasickou verzi nebo rovnou remastered? Tato série mě bohužel minula a já na čase dohrát resty.
@H34D (17.03.2024 19:05): Warhead si stejně musíš koupit samostatně (protože není v Remastered). Jde o to, že když si budeš chtít koupit i Remastered i Warhead, tak je lepší si koupit nejdříve Maximum a pak Trilogy než Trilogy a Warhead samostatně (tuším už tady někdo níže řešil, že další slevu člověk dostane právě na základě toho, že má v knihovně původní Crysis a ta už nejde koupit samostatně, pouze v Maximum Edition).
@Phoenix (17.03.2024 18:42): Crysis Warhead s tím asi nesouvisí, když není součástí Remastered Trilogy, ne? Já jsem to před 2 lety kupoval za 30 EUR a právě mě trochu zklamalo, že tam není Warhead...
Crysis Remastered Trilogy stojí aktuálně na Steamu 22,25 E. Když si ale nejdříve koupíte Crysis Maximum Edition (původní Crysis, který nejde koupit samostatně, a Crysis Warhead) za 7,49 E, tak vás bude Crysis Remastered Trilogy stát 17,30 E.
jo, pro majitele originálu je to ve slevě za 4.5€. btw, mám ho zrovna rozehraný a graficky je to více crispy, než byl originál. taky se mi líbí změny v ovládání obleku (více akční), na druhou stranu upravili save systém a je tam jen jeden checkpoint, což teda považuju za blbost, když ty checkpointy tam jsou schopny skočit vteřinu před smrtí (už jsem jeden půl hodinový level opakoval)... škoda, že tady není ten profil Remasteru, bylo by toho mnoho k porovnání s originálem.
Remastered má price bug na Steamu. 90% sleva, nicméně to vypadá, že to je jen pro ČR/EU2, protože jiné regiony uvádí 60%. Dobrý deal, nikdy to nebylo pod 10€.

edit: A nebo je to tím, že mám originál, ale nikde tam o tom nic nepíší. Tak nevím.
@Paul (27.07.2023 08:49): No jasně že ne. Originál DX10. Ale zase drtivou času to jelo ok, myslel jsem, že to bude horší. Bál jsem se různých stutterů, jak je u starých API dobrým zvykem, a ty tam nebyly. Frametimes hladké (pokud zrovna nebyl CPU bottleneck). Ale na to, že to vzniklo v době, kdy VRR neexistovalo, tak framerate lítá od 40 po 110. No prostě tech demo. Jinak dohráno za necelých 9 hodin i s častými smrtmi a spíše stealth stylem.
Dohráno. Má to své působivé momenty, má to ale i dost divné momenty. A hlavně pohyb v poušti nefungoval tak dobře, jako ve Far Cry. Vystřelím s tlumičem z křoví, stejně vědí poměrně přesně, kde jsem. Ve Far Cry dokud nejsi vidět, tak prostě jen tuší směr, ale v podstatě neví.

Po technické stránce působivé a na dobu vydání neskutečné. Bohužel výkon stále za moc nestojí. Radeon hlásí průměrných 78 snímků, ale že i dnes tam jsou místa s tak neskutečným CPU bottleneckem... jsem zvědav, ve kterém století budeme mít konfiguraci, na které to nikdy nespadne pod 60 FPS.

Jinak na rozdíl od Warhead celkem voser to rozjet. 1440p120Hz ani za boha nešlo, pomohl Borderless Gaming program. Hra sice podporuje gamepad a vibrace byly super, ale přimět hru, aby byl crouch toggle a naopak ADS hold, no taky anabáze. Oboje ve Warhead šlo snadno.

V poslední misi hra padala tak často, že jsem musel zpátky na PCGW, abych našel jiné DLL. S ním už to nepadalo.
Tu logiku těch vrtulníků moc nechápu. Najednou se objeví, bez bazuky je to de facto instakill, a po načtení savu se najednou už neobjeví. Přitom působí naskriptovaně. Ono obecně mě překvapilo, jak moc se NPC věci dějí po načtení savu někdy jinak...

No a čím dál to hraju, tím víc mi ti připomíná Frontlines: Fuel of War , a to není dobře. Mapa, na ní ti postupně hážeme body, tam dojdi a cestou buď lítej od křoví ke křoví v cloaku nebo kos miliony enemáků. Kteří, na rozdíl od FC1, vědí velice přesně, odkud se střílí, i když se střílí z křoví. Celkově mi enemy AI přijde dost nefér proti FC.
@Sasakr (22.07.2023 02:04): Není nesmysl, že tě vrtulník vidí v cloaku, protože vrtulník má spešl kamery. Ale co si pamatuji, tak jsem s vrtulníky neměl takový problém. A na akčňáka to samože hrát jde, jen to chce jiný styl hraní.
No, jsem rád, že jsem se nepustil do modování grafiky. Zatím to nevypadá, že by to stálo za víc než jen proběhnout. Křoví - cloak - křoví - cloak. Jinej styl hraní nedává smysl, nepřátel je nesmysl, takže hrát to na akčňáka by byl celkem vopruz. Případně ve volnějších oblastech speedovat, dokud se neobjeví enemák a pak opět cloak, křoví, cloak, speed.
Opět jako ve Far Cry nelogický savy. Nejdřív každých 20 metrů a teď mě sundali po dobrých 5 minutách, protože vrtulník mě vidí i v cloaku. Gameplay zatím dost repetitivní, story a cutscény zatím prima.
@Garret (24.11.2022 19:15): To jsem se špatně, resp. neúplně vyjádřil. Samozřejmě, že ideální by bylo, aby každý release, tedy každý remaster měl vlastní profil. Ale když už to tak není, tak vyloženě neprotestuju, že Crysis Remastered ten profil nemá.

@Hitsuran (24.11.2022 20:01): Však jsem to psal do komentu. :)
@Garret (24.11.2022 19:15): To není jediná věc, crysis remaster není ani založenej na lepší PC verzi ale na konzolový a je to v mnoha detailech znát dokonce i AI je horší takže ve finále by se dalo říct že orig. Crysis je lepší.
@H34D (24.11.2022 14:33): dobře to samozřejmě není, Remastery by tady měly být samostatně. ani zdaleka nejde jen o technické zpracování nebo optimalizaci. často mají vystřižený/přidaný kontent (v případě Crysis je to let v VTOL, který tam dodali až později) nebo úpravy obtížnosti (např. Hard Reset Redux je úplně něco jiného, než původní Hard Reset) a můžou tak působit úplně jinak, než původní hra.
@H34D (komentář): Napsal jsem dodatek ke Crysis Remastered, kdyby to někoho zajímalo. Prozkoumával jsem i nějaké technické aspekty, abych zjistil, proč je ten Remaster tak špatný.

Což mě přivádí k myšlence, která se jistě už xkrát řešila, ale mě by to stejně zajímalo - co tedy rozhoduje o přidání remasterů jako samostatné hry do databáze? Třeba CoD: Modern Warfare 1 a 2 profily mají, naopak Bioshocky a Crysis nemají. Neříkám, že je to špatně, naopak je to asi dobře, ale přijde mi to jako subjektivní/pocitové rozhodnutí, protože pro to asi neexistují univerzální pravidla. Třeba u GTA: Definitive edition je super, že mají profily, protože nízká hodnocení remasteru by zbytečně kurvila vysoká hodnocení původní hry. U těch CoD je to asi nastejno, u Bioshocku ani není poznat rozdíl. Tady u Crysis jsou rozdíly taky minimální, ale přeci jen dokážu si představit, že tam někdo nasraně hodí 50% za to, že v době vydání Remaster nejel plynule kvůli špatné multi-core optimalizaci na ničem.