XCOM 2 je pokračováním ceněné tahové strategie XCOM: Enemy Unknown z roku 2012.
Tentokrát se však role obrací. Druhý díl se odehrává dvacet let po invazi, kterou v první části mimozemšťané vyhráli, zotročili civilizaci a na Zemi nastolili zcela nový řád. Z původně tajné organizace XCOM se stává spíše odbojová organizace, která se snaží veškerými silami zatnout mimozemšťanům tipec. XCOM tedy sesbírá veškeré síly a přechází do útoku. Potýká se však s omezenými zdroji a jejich válka se mění spíše v partyzánský boj.
Hráč se ujímá role velitele, který velí mimozemské letecké základně Avenger, přetvořené na mobilní centrálu jednotek XCOM. Na ní lze zadávat různé příkazy vědcům či najímat žoldáky do svých řad. Nejen že je možné si svou jednotku vzhledově zcela přizpůsobit k obrazu svému, nýbrž žoldáci nově dokáží útočit i na blízko nebo používat různé technické pomůcky jako například průzkumné drony.
Pozadími jednotlivých misí jsou procedurálně generované mapy s vysokou variabilitou prostředí. Mapy nabízí kromě dalšího i stealth prvky a poprvé v sérii se objevují sekundární úkoly. Hra nabízí také multiplayer, kdy si hráč libovolně namíchá oddíly lidí a mimozemšťanů a pustí se do souboje jeden proti jednomu na generovaných mapách.
Hru postupně obohatilo několik stahovatelných rozšíření – dvojice kosmetických balíčků Resistance Warrior Pack a Anarchy's Children, dvě příběhová rozšíření Alien Hunters a Shen's Last Gift a datadisk War of the Chosen, který posléze ještě rozšířil příběhový prequel celé hry, Tactical Legacy Pack.
@Jab (18.08.2024 18:32): Je to tak, atmosférou má mnohem blíže k původnímu Ufu XCOM: Enemy Within, taky jsem ho kvůli tomu dohrál vícekrat. Na druhou stranu musím uznat, že v rozmanitosti a je dvojka o mnoho lepší a proto si plánu ji ještě někdy střihnout, třeba mě povzbudí tvoje další dojmy:)
Pro: náhodné generování map, znovuhratelnost, možnost si upravovat své vojáky, mody, různé typy misí, hudba
Proti: občas mi z Bradforda praskne hlava