V devátém dílu legendární série Final Fantasy se hráč ujímá role Zidana Tribala, zloděje z divadelní skupiny Tantalus Theater Troupe. Během představení v království Alexandria má za úkol unést místní princeznu Garnet. Svou misi splní překvapivě snadno, jenže Garnet má také své vlastní cíle, které je odhodlána uskutečnit.
Soubojový systém v základu vychází ze svých předchůdců. Novinkou je Trance systém, který nahrazuje limit breaky. S jeho pomocí se na omezenou dobu zpřístupní speciální útoky. Schopnosti a kouzla se nyní získávají z vybavených věcí a po jejich naučení je může daná postava používat neomezeně. Samozřejmostí jsou i nové minihry včetně karetní hry Tetra Master.
@Charllize (10.04.2023 18:12): Tak sedmička má takové skoro až adrenalinové, epické vyvrcholení, ale ten příběh mi nepřišel moc zajímavý. Devítka fakt hodně překvapila, jak se tváří jako nenápadná pohádka a pak tohle :).
Každopádně máš pravdu, že tohle je zlatá éra FF série a ten Chrono Trigger bych tam klidně přihodil taky, jak říká Peach. V FF 6 mě taky dostalo to zničení světa, to jsem taky vůbec nečekal (úplně to v podstatě proměnilo celou atmosféru hry), navíc mi tehdy ta hra přišla dost dlouhá, jsem si říkal, to už se asi blížím ke konci a nic moc se tam ani neděje a pak najednou tohle :).
Pro: Přijde mi, že u tohoto dílu šlo Square na jistotu a jedná se o to nejlepší ze všech starých dílů Final Fantasy v PS1 kabátku. Nedokáži na Final Fantasy IX najít nic špatného.
Proti: Zároveň mi ale díky tomu přijde, že tento díl postrádá vlastní osobnost, není v něm nic z čeho bych se vyloženě posadila na zadnici, na chvíli oněměla úžasem či mě to dojalo k pláči jako u některých jiných dílů (ale Vivi k tomu byl dost blízko).