Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Aktualizace 2019.1: Sledování příspěvků u blogu, domovská stránka

Je tady nová aktualizace Databáze a s ní celá řada oprav a novinek, včetně samotného způsobu dalšího vývoje.

Už označení této aktualizace může napovědět, že je tady něco jinak. Byla to hlavně vaše přetrvávající a dokonce stále rostoucí podpora na našem Patreonu (https://www.patreon.com/databazehercz), kde se pravidelné příspěvky přehouply přes částku $100, která nás vedla k zamyšlení nad další formou vývoje DH a rozhodnutí, že namísto větších celků aktualizací budeme vydávat 3 aktualizace ročně (číslované "2019.1", "2019.2" a "2019.3"). Ty budou rozsahem spíše menší než dosavadní verze, ale tahle pravidelnost nám umožní hned několik velmi vítaných věcí - především lépe reagovat na aktuální požadavky uživatelské základny, rychleji a systematičtěji dostávat na ostrou verzi opravy chyb a v neposlední řadě vývoj také lépe (a pravidelněji!) komunikovat vám, našim uživatelům.

Některé z těchto aktualizací mohou být více tematické - zaměřené na jednu hlavní funkci, jiné převážně opravné, a další zase kombinací obojího. To je i případ první letošní aktualizace, která přináší směsici "quality of life" vylepšení (homepage, vlastněné platformy), vítěze nenápadné vánoční ankety o nejžádanější chybějící funkci (sledování diskuzních příspěvků v blogu), drobná vylepšení vzhledu, ale třeba také další úsilí v naší dlouhodobé snaze zlepšení zážitku nově registrovaných uživatelů (nové aktivační a registrační e-maily). Následuje kompletní seznam.

Novinky a změny

  • Domovská stránka: vylepšen modul "Právě vychází", nově lze vyfiltrovat pouze "první vydání hry" a jsou zobrazeny platformy, kterých se vydání týká
  • Domovská stránka: optimalizace rychlosti načítání některých modulů
  • Sledované platformy rozděleny na "Vlastněné" (zobrazují se na vašem profilu a jsou automaticky nabízeny u relevantních akcí, jako je například hodnocení hry) a "Sledované" (ovlivňují především obsah zobrazovaný na úvodní stránce – hry vydané pouze na platformách, které nesledujete, budou skryty)
  • Přidána možnost sledování diskuzních příspěvků u článků na blogu, sledování se aktivuje automaticky navštívením článku (počet nepřečtených příspěvků je pak viditelný na domovské stránce) a je možno jej manuálně vypnout ikonkou "oka" u diskuze
  • Vylepšený e-mail pro aktivaci účtu, nový registrační e-mail
  • Vylepšeny systémové zprávy DH pošty související se správou obsahu, u všech akcí už by měl být uveden správce, který záznam schvaloval
  • Vzhled prošel lehkou omlazovací kúrou zahrnující výměnu většiny ikonek
  • Aktualizovány ikonky profilů a sociálních sítí v kontaktech uživatele, nově jsou podporovány:
    Twitch, Discord, Instagram, PSNProfiles, Letterboxd, Exophase, PlaystationTrophies, XboxAchievements, Zatrolené hry, Games.cz Eurogamer.net. MobyGames, MyAnimeList
  • Odebrána Heureka

Opravy

  • Opraveny chyby barevného označení hodnocení hry na určité platformě (http://dbher.cz/dp225324)
  • Opravena chyba se špatným výpočtem hodnocení hry (http://dbher.cz/dp236961)
  • Opravena chyba s vyhledáváním her s ampersandem v názvu
  • Opravena chyba v řazení výsledků v Žebříčku dle data vydání (http://dbher.cz/dp204378)
  • Opravena chyba při úpravě hry (http://dbher.cz/dp204322)
  • Opraveno chybné zobrazení poslední aktivity u nikdy nepřihlášeného uživatele (http://dbher.cz/dp247946)
  • Opravena chyba se špatným množstvím vydaných her u vývojáře v seznamu vývojářů (http://dbher.cz/dp246144)
  • Opraveno chybné zobrazení speciálních znaků v názvech některých her (http://dbher.cz/dp206415)
  • Opravena chyba s nahrazováním nových řádků v komentářích na domovské stránce (http://dbher.cz/dp231338)
  • Opraveno chybné množství her v modulu "Právě vychází" na domovské stránce
  • Opravena chyba špatného řazení v herní knihovničce při přechodu na další stránku (http://dbher.cz/dp235358)
  • Opravena chyba se schema.org tagy
  • Další drobné opravy

Rozdělení VIP uživatelů členů týmu DH na "správce obsahu" a "moderátory"

Další novinkou je, že opouštíme historicky dané pojmenování "VIP uživatel", které bylo hodně zavádějící, a nově jej nahrazuje role "člen týmu" (barva ikonky a role zůstává zelená). Členové mohou v rámci týmu plnit různé úlohy (jako už tomu ostatně je v současnosti), ty dvě základní jsou však rozlišeny statusem "moderátor" a "správce obsahu". Pro informaci, čím se jednotlivé role liší, můžeme citovat z nové nápovědy:

Každý člen týmu DH má právo hlasovat při interních rozhodnutích, automaticky se stává moderátorem (má právo mazat nevhodné diskuzní příspěvky, komentáře atd.) a získává možnost spravovat uživatelský obsah (návrhy na nové hry, vývojáře atd.) - pokud je člen týmu v této aktivitě v nedávné době dostatečně aktivní (zisk alespoň 20 bodů za schvalování za poslední 3 měsíce), obdrží status správce obsahu. Seznam moderátorů a správců obsahu najdete v sekci O webu.

Jde nám tedy především o větší transparentnost navenek - abyste jako uživatelé měli přehled, kteří členové jsou aktuálně aktivní ve správě obsahu a s kým tedy případě konzultovat související problémy.

Poděkování

Rádi bychom na tomto místě poděkovali našemu sponzorovi a všem podporovatelům za stále rostoucí podporu, bez vás by tento update nemohl vzniknout. Pokud se budete chtít k podpoře vývoje Databáze přidat i vy, budeme rádi. Veškeré informace včetně odměn jsou k dispozici na https://www.patreon.com/databazehercz (najdete tam i nový stretch goal!). :)

To je pro tentokrát vše. Doufáme, že vám aktualizace zpříjemní čas strávený na Databázi, a pokud narazíte na nějaké problémy, hlaste nám je klasicky do příslušné diskuze (nebo případně sem).

Memphis & MCZ

Diskuze ke článku

@Memphis (06.03.2019 09:52): Super, už jsem to díky Romče vyzkoušel a funguje to parádně.

@MCZ (06.03.2019 14:35): To sice ano, ale mě by zajímaly jen ty komentáře na jiné platformy u sledovaných her. Když dám sledovat všechny platformy, ovlivní mi to i homepage, a to nechci. Každopádně jsem s tím fungoval doteď, takže to zvládnu i v budoucnu.
design je hodně individuální a co se líbí jednomu, nemusí vonět druhému. je to trochu old-school, ale už to skoro nevnímám.

k těm mínuskám - já se lekl, že mínuska už nebudou vidět vůbec a bude tam jen jedno číslo představující celkové skóre. špatně jsem to pochopil.
A ja vzdycky dh ukazuju lidem jako nejmodernejsi databazi co znam, s nejlepisma ficurama. A oni chtej vypadat jako ostatni weby!
@MCZ (07.03.2019 15:25): Argumentovat odlišnostmi a poukazovat na jiný stránky je irelevantní. Ty ikonky i číselné vyobrazení předtím dávaly smysl, byly přehledné a obecně sjednocení stylu je základ webdesignu. Pokud ale Vaše rozhodnutí je to změnit - tak proč ne, my si zvykneme :) ale proč lámat rukama nad rozlitým mlékem, objektivně jsme snesly kritiku a poukázaly na (z našeho pohledu) nedostatky.
@MCZ (07.03.2019 15:16): Hysterické možná z tvého pohledu. Je to jen kritika, jako každá jiná.

Tak trochu nechápu tu touhu být co nejvíc jako "ostatní weby". Někdy mi přijde, u vývojářu obecně, že nad něčím dumají natolik, až zkazí něco co předtím fungovalo.
BTW argumentace hranatými ikonkami - to snad ani nemůžete myslet vážně.

Viz ikona disku pro vlastněnou hru, ikona pro reakci nebo pro zajímavost (měly podobný tvar už v předchozí verzi), ikona oka pro sledování, ikona nápovědym, ikona pro hledání atd. atd.
Podívejte se, jak jsou zvýrazněny hodnocení komentářů na jiných stránkách (pokud tam vůbec jsou). Nápověda: většinou jsou velice nevýrazné.

Ty reakce na změnu tady - od několika málo vybraných jedinců - jsou až hysterické, jako kdybychom uživatelům ty body sebrali nebo jánevímco.

Tím v nejmenším netvrdím, že současný stav je ideální. Ale... vážně je to takový problém?

Zajímavosti, odkazy apod. mají takový styl roky. Nikomu to nikdy nevadilo.

A jak už jsem zmínil, jde jen o mezistav. Takže je možné dočasně vrátit původní vzhled, ale trochu se bojím, až se za pár měsíců styl hodnocení sjednotí ještě více (a nejspíše přesune doprava, jako je tomu všude jinde včetně homepage), že to pak někteří nerozdýchají.
@MCZ (06.03.2019 16:20):
1) Přesně jak píše Fatality, musím tohle pravidlo znát nebo pochopit z kontextu. Pro mě tedy "x+/y-" není zbytečná informace ale doplňková a hlavně jednoznačná informace.

2) Malinko mi to vadí i vizuálně, že někde to je a někde to není, přijde mi to jako kdyby to bylo rozbité.

Nicméně je to prkotina a žít s tím dokážu, ale pokud bych si mohl vybrat mezi tímto a starým zobrazením, beru to staré.
Budu opakovat, ale já si také myslím, že:
1) buttony plus a mínus u komentů by neměly být kulaté, ale hranaté jako zbytek
2) celkem mě bijou do očí ty barvičky u ikonek "založit" a "reagovat" - možná stáhnout alphu?
3) zobrazení hodnocení komentáře - to bych řešil jinak než "-6(7-13)", u čehož není na první pohled jednoznačné co to znamená a člověk musí přemýšlet, což není dobré. Zobrazení (poloha a styl) je přehlédnutelné a zasloužilo by zvýraznit.
@Jumas (05.03.2019 22:07): "Byl bych rád, aby na sledované hry neměly vliv sledované/vlastněné platformy, protože mě zajímají všechny komentáře na dané tituly. "

Tohle asi nechápu. Od toho je tu přece volba "Automaticky sledovat vše".

@Garret (06.03.2019 06:08): Mínusy se rušit nebudou, jde o vizuální reprezentaci a umístění.

Každopádně pokud je komentář čistě v plusu (anebo čistě v mínusu), není důvod uživatele otravovat zbytečnými informacemi.
Tak na starší články to asi nefunguje. Tady někdo napsal včera, ale jako nepřečtený příspěvek se mi to neukázalo.
Skvělá práce. Pravidelnější aktualizace jsou určitě lepší cestou. Napíšu sem pár postřehů.

Sledování příspěvků v blogu je super a jsem rád, že tu tato funkce konečně je. Funguje to i na starší roky než 2018? Tam se asi moc příspěvků nepřidá, ale u starších roků žádné nepřečtené nemám, a to jsem četl všechny články.

Nové zobrazení hodnocení komentářů se mi moc nelíbí, ale asi si zvyknu. Teď, když neobdržím mínusy, tak je vidět jen celkový počet plusů, ale s mínusy je stále vidět, že někde nesouhlasí rozdíl (viz Mafia).

Jako ikonka "Rozehráno" v profilu hry se mi joystick líbil víc, ale gamepad překousnu, i když ho moc nepoužívám. Chápu, že je to v podstatě spojovací znak napříč všemi platformami.

Byl bych rád, aby na sledované hry neměly vliv sledované/vlastněné platformy, protože mě zajímají všechny komentáře na dané tituly.

U Zatrolených her mám mimo přezdívky i číslo účtu, ale to je detail, hlavně, že je ikonka.

Když dám vyhledat něco s apostrofem (třeba Tom Clancy's), vyhledává mi to jako Tom+Clancy%27s, každopádně apostrof to nebere v potaz. Když dám vyhledat jen 's, tak se to změní na %27s, následně na %2527s a ta 25 se tam poté znásobuje. A + při vyhledávání více slov určitě ve staré verzi nebylo. Nevypadá to moc dobře.

@Garret (05.03.2019 21:49): Jak píšu, když jsou jen plusy, tak je jen výsledek, když i mínusy, výsledek a závorka s plusy a mínusy (třeba tady).
Souhlas. Absolutně veškeré prvky na DH mají hranatý styl, ten kulatý styl plusek a mínusek se tu moc nehodí. Stejně tak komentářová bublina.
@Garret (05.03.2019 21:49): Je to nastaveno tak, že se počet plusů a mínusů zobrazuje vždy, pokud ani jedno není nula, tzn. jde poznat mezi komentářem, který má pouze jediné plus a komentářem, který má 21 plusů a 20 mínusů.
Styl hodnocení komentářů se ještě změní, především se sjednotí se zobrazením hodnocení zajímavostí atd.
Eh, původně jsem měl na mysli ty nově kuláté ikonky udělování plusek a mínusek a až teď si všiml jak zjednodušeně hnusné jsou ty čísla, mínuska pro změnu nemají ani barvu... :-D
Chválím přechod na pravidelné menší aktualizace, těch drobností se přeci jen v návrzích objevuje dost a i jako na podporovatele to na mě dělá lepší dojem, než když se tu dlouhou dobu "nic neděje".

Většina změn je pozitivních, i některé opravy mi skutečně udělaly radost (hlavně oprava řazení her v knihovničce), ale přidávám se ke kritikům toho, jak vypadá hodnocení komentářů, to se mi také nelíbí.

A může mi někdo vysvětlit co znamená to že "vlastněné platformy se zobrazují na vašem profilu"? Zaškrtl jsem dvě ale nikde nic v profilu nevidím, že by se mi zobrazilo jinak, tak to moc nechápu.

EDIT: Aha, tak už jsem to zobrazení vlastněných platforem našel, jak mám nastavenou tu profilovou lištu v té zmenšené podobě, tak to bylo skryté. :)
Dobrá práce, designově mi to vyhovovalo víc teda předtím, ale je to částečně i o zvyku.
Do ikonek profilů bych uvítal GOG.
1. Prečo ste odobrali Heureku? Btw, ani neviem, že tu niekde bola. :D
2. Budú niekedy na DH aj hry na Android/iOS alebo sa s mobilmi do budúcna nepočíta?
BUG: Na hlavní stránce v kartě "Právě vychází" když nějaké hry mají stejné datum, tak se co pár minut přehazuje jejich pořadí mezi sebou. Pochybuji že je to featura, spíš to vypadá, že nemají přiřazené seřazení a po updatu kategorií se pořadí vygeneruje náhodně.
Paráda. Díky hlavně za sledování diskuzních příspěvků u článků na blogu :)
na XboxAchievements nikdo nechodí, lepší Trueachievements! :-) jinak pěkná aktualizace, dobrá práce a jen tak dál!