Mysteriózní adventura The Crimson Diamond je výsledkem několikaleté práce kanadské sólo vývojářky Julie Minamaty a zároveň poctou starým adventurám z osmdesátých let, především pak sérii her s Laurou Bow os Sierry. Tomu odpovídá i retro vizuální stylizace v podobě EGA grafiky a ovládání, které kombinuje tradiční point-and-click interface se zadáváním příkazů postavě pomocí psaní textu na klávesnici.
V hlavní roli se představí Nancy Maple, zaměstnankyně muzea, amatérský geolog a nedobrovolná vyšetřovatelka, která sní o studiu na univerzitě. Nancy cestuje vlakem na sever do města Crimson, kde byl údajně nalezen nezvykle velký diamant. V lokacích zahrnujících lesní chatu a její okolí se Nancy snaží rozplétat záhady, sbírat předměty, řešit hádanky a vést rozhovory s charaktery, kdy na základě získaných informací se rozhoduje, jaké podnikne další kroky.
@Richmond (17.08.2026 15:54): No pro mě taky, ale zařekl jsem se, že minimálně jednu ročně prostě dám. Jo Desperados má už vlastně čtyři díly a všechny předchozí jsem hrál. U minima sérií nemám nahrány ty předchozí a u většiny jsem si vzdělání následně doplnil (třeba Diablo nebo NOLF). Jednička je nejlepší, dvojka mi přijde vcelku zbytečná, Helldorado je zase hodně fajn a trojka se zatím hodně blíží jedničce, i když jí dělali jiní vývojáři po 13 letech od Helldorada. Už jsem od Mimimi hrál Shadow Tactics: Blades of the Shogun, pak mají po Desperados ještě jednu hru a bohužel už skončili, stejně jako Spellbound. I série Commandos, kterou mám ještě radši, má nový díl. Snad mi sedne, až se k němu někdy prokoušu.
Jo, chápu že Wizardry V spolu s deníčkem seberou moře času, a ten není kde brát. Snad je v dohledné době rozehraješ, a pak už nebudeš mít kam uhnout :)
Richmond
Pro: systém nápovědy, parser, atmosféra
Proti: absence dead endů