Diablo je patrně nejznámějším představitelem žánru akčních RPG zvaných "hack and slash". Zhostíte se hrdiny (válečník, mág, nebo lučištnice), se kterým projdete dungeony pod městem Tristram v království Khanduras, abyste se mohli utkat se samotným pánem pekel.
Projdete několik druhů dungeonů plných nepřátel všeho druhu, k dispozici budete mít velké množství zbraní. Postupně získáváte zkušenosti a postupujete na vyšší levely, upravujete vlastnosti svého hrdiny a to vše ve stylizovaném grafickém provedení, jako v prvním díle.
O rok později se hráči dočkali datadisku - Hellfire. V roce 2000 pak vyšlo neméně úspěšné pokračování.
D1 patri mezi hry, ktery pravidelne rozehravam/dohravam. Ted o vikendu nastal cas a cely jsem to dojel.. to nikdy neomrzi. A dal pokracuju v Hellfiru, kde je mimochodem hodne zrychlena chuze ve meste a navic i reseni pro kumulujici se zlato, jak se cituje pode mnou..
Zkouseli jsme s kamaradem multak a dostali jsme pomerne na prdel, coz bylo cool :) porod byl se ale spojit. I kdyz jsme meli originalky, tak to neslo. Resenim bylo si to za 10 babek koupit na gogu, kde to slape krasne..
Pro: Atmosféra, odreagovačka, hudba, grafika (na tu dobu)
Proti: Rychle omrzí, náhodné generování úrovní