Příběh Half-Life 2 se odehrává 20 let po skončení prvního dílu (1998). Gordon Freeman procitá ze stáze ve vlaku na cestě do City 17 kdesi ve východní Evropě. V nastalé dystopii mimozemská rasa Combine po světě vytrvale likviduje zbytky hnutí odporu, jemuž má nyní tajemným G-Manem probuzený Gordon pomoci zvítězit. Nad městem řízeném okupanty nastrčeným administrátorem z majestátní citadely udržují síly Combine zpočátku plnou kontrolu. Gordon však záhy potkává Alyx, dceru Dr. Eliho Vance z jedničky, jež mu bude věrnou spojenkyní podstatnou část děje plného nečekaných zvratů.
Half-Life 2 byl vyvíjen (na dobu vzniku) dlouhých 5 let, během kterých byl několikrát odložen, mimo jiné i kvůli krádeži zdrojového kódu. Nový Source engine HL2 tehdy zajistil pokročilou grafiku a hlavně fyziku. Uplatnění díky ní v herním prostředí nachází experimentální Zero-Point Energy Field Manipulator (Gravity Gun) dobrý k přemisťování a odmršťování různých objektů. Některé úseky překonáte vodním vznášedlem či buginou. Bojovat budete jak proti lidským kolaborantům, tak neetickým bioinženýrstvím vytvořeným syntetikům a opět i proti invazním druhům zavlečeným z jiných dimenzí.
Z původně plánovaných čtyř epizod rozšiřujících základní hru stačily vyjít pouze Episode One (2006) a Two (2007).
Včera sa mi snívalo, že ku Gabecube naozaj vyšiel aj Half-life 3. Takže to musí byť pravda!
Chuck
HELLER
Všivák
Ebb
Maximus
Pro: jedinečná grafika, akce, zbraně, příběh
Proti: některé typy nepřátel