Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Nejočekávanější hry roku 2013 podle uživatelů DH - část I.

Téma, které se pravidelně každý rok v různých médiích opakuje, jsem chtěl zpracovat zajímavým a originálním způsobem. Oslovil jsem více jak stovku předních uživatelů Databáze-her.cz (dále DH) a ptal se na jejich nejočekávanější hry.

Slovo „jejich“ nebo-li „tvoje nejočekávanější hry pro rok 2013“ bylo zásadní. Každý tedy mohl vyjmenovat až 20 her bez rozdílu platforem, žánru, formy (počítal se datadisk, DLC, indie hry i Kickstarter projekty). Rozhodující nebylo ani to, zda hra určitě vyjde v roce 2013, mohlo se tedy hlasovat i pro hry, které pravděpodobně vyjdou v letech 2014 - 2015. Navíc to sami znáte, vydání hry může být odloženo a stejně tak si některý vývojář může pospíšit a vydat hru původně určenou pro příští rok již letos před vánoci. A když půjdu do detailů, na které se uživatelé často ptali, tak při hlasování platilo, že hra nutně nemusí mít oficiální název a ani nemusí být oficiálně ohlášená. Čistě shodou náhod by se tak mohla na prvním místě umístit hra Diablo IV (nebo podobný ekvivalent). Ale proč ne, když by se na této hře shodla většina hlasujících uživatelů DH. Nicméně jsem spoléhal na to, že se něco podobného nestane a naštěstí také nestalo. Prvních 20 míst by tak mělo být objektivním výsledkem rozmanité herní komunity, která se na DH schází.

Druhým originálním prvkem, který mohl příznivě ovlivnit výsledky hlasování a konečné pořadí, byl způsob bodování. Nechtěl jsem, aby se jednalo o obyčejné hlasování typu: "dej hlas své nejočekávanější hře". Potom bychom v seznamu měli kolem 15 her, pro které by se sčítaly pouze jednotlivé hlasy a zřejmě by to ani nebylo moc objektivní. Nehledě na to, že většina z nás se těší na více než jednu hru. Dokonce se objevili i uživatelé, kteří vypsali všech 20 her.

Pro tyto účely jsem se rozhodl jejich pořadí her bodovat:
1. místo získalo 3 body
2. místo získalo 2 body
3. místo získalo 1 bod
4 - 5. místo získalo 0,5 bodu
6 - 10. místo získalo 0,2 bodu
11 - 20. místo získalo 0,1 bodu

Z toho jednoduše vyplývá, že dvacátá hra v pořadí nemohla nijak zásadně ohrozit ty nejočekávanější kteréhokoliv uživatele, ale zároveň mohla pěkně zamíchat s pořadím. Zároveň toto bodování zvýhodňovalo hru, na kterou se těší více uživatelů.

Pro statistiky trocha čísel: hlasování trvalo 8 dní (od 28.12.2012 do 4.1.2013), 32 hodin čistého času při tvorbě článku, bylo osloveno 130 předních uživatelů (prvních 100 bylo vybráno podle počtu bodů, dalších 30 podle aktivity na DH, podle účasti na DH srazu a díky podporovatelství). Ze 130 oslovených hlasovalo 74 uživatelů celkem pro 131 her. V článku je uvedeno celkem 33 her, které získaly v součtu více jak 3 body, a je rozdělen na dvě části. V té první, kterou právě čtete, budou představeny hry na 33. - 16. místě. TOP 15 pak v článku následujícím, která se zde objeví za několik dní. Všem zúčastněným patří velký dík, bez vaší podpory by nemohl tento článek vzniknout.

Ták trocha napětí a jdeme na to….

Pozn.: Za názvem hry je vždy počet bodů, které hra obdržela a jméno uživatele, pro kterého je tou nejočekávanější. U textu ke hře se nachází jméno uživatele, který zmíněný text napsal.


33. Amnesia - A Machine for Pigs (3,2 bodů)

Nejočekávanější pro: aoshi

Deimos: "Výčet nejočekávanějších her pro rok 2013 nám otevírá pokračování hororové adventurní akce Amnesia s podtitulem A Machine for Pigs, o které tvůrci prohlašují, že se budete bát jako nikdy před tím."


32. Remember Me (3,2 bodů)

Nejočekávanější pro: Malignus

Malignus: "Nádherná grafika, temná budoucnost i zajímavý příběh. Hra podobná hitům jako Blade Runner či Deus Ex s volností pohybu jako v Assassin's Creed. Možnost dosažení svých cílů ovlivňovaní mysli ostatních. Pokud se něco vážně nepodělá, bude to RPG hit roku."

Deimos: "Remember Me je nová značka kombinující hry jako je Deus Ex a Uncharted s drobným odkazem na Total Recall odehrávající se v Paříži budoucnosti, přesněji roku 2084. Měla by nám přinést prověřenou hratelnost s krásnou grafikou moderního velkoměsta. I proto mě překvapuje, že není v hledáčku většího množství uživatelů. Může snad za to fakt, že se pravděpodobně nedočkáme otevřeného města?"


31. The Dark Eye: Demonicon (3,2 bodů)

Nejočekávanější pro: Jab

Jab: "Mělo by jít o další pokračování série Drakensang (už jsou dva díly) na základě německého RPG systému Das Schwarze Auge. Mělo by jít ale v rámci série o odklon od klasičtějšího RPG směrem k více akčnímu."


30. Death to Spies 3 (3,5 bodů)

Nejočekávanější pro: Wolverine

MATADOR: "Po třetím pokračování jako by se slehla zem, přesto doufám, že hra stále žije a bude opět tím správným stealth titulem jako předešlé díly."

Wolverine: "A proč? Vývojáři z Haggard Games vzali Hitmana a zasadili ho do období druhé světové války. A světe div se, podle mého názoru z toho vznikla parádní stealth akce okořeněná i zajímavými lokacemi. Druhé pokračování vůbec neudělalo ostudu, takže třetí díl u mě vyvolává vysoké očekávání, i přes to, že se přesouvá do období studené války, do 50. a 60. let. I když bylo plánované vydání stanoveno na rok 2012, už delší dobu nevyšla o hře na svět žádná informace, a tak nezbývá než jen doufat, že se na hře stále pracuje a v roce 2013 se konečně dočkáme."

29. The Elder Scrolls Online (3,5 bodů)

MickTheMage: "Neviem - neviem. Stále som tak trochu proti tomuto nápadu, ale tým, že mám k Tamrielu pozitívny vzťah, som na tú hru aspoň zvedavý. Až tak, že som ju z možných hier vložil na tretie miesto."

Chark: "Hra ze světa Elder Scrolls mě zajímá už jen z principu, trochu mě mrzí, že to bude MMORPG, žánr ke kterému mám vrozený odpor, ale třeba se to ve mně zlomí. V Morrowindu a Skyrimu jsem strávil za několik posledních let velké množství času a rád se podívám i do jižnějších provincií Tamrielu."

Redfield: "Tomuhle MMO jsem dlouho nevěřil a najednou je na seznamu mých očekávaných her. Stačil jeden vývojářský deníček (na které normálně nekoukám). Vývojáři se dali na správnou cestu a vypadá to, že bych se mohl dočkat konečně nějakého dalšího MMO, které má co nabídnout. Stačí jenom pokračovat po vytyčené trase, nezpackat soubojový systém a dobře nastavit cenu. Nekonečné toulky po Tamrielu bych si dal líbit."


28. Prey 2 (3,6 bodů)

Deimos: "První Prey byl ve vývoji více jak 8 let (ohlášen byl v roce 1998), a po vydání by se dalo říct, že nezklamal. Dokonce přinesl i pár originálních prvků. I proto se nelze divit tomu, že se v konkurenci 131 her umístilo jeho pokračování, na které pevně doufám nebudeme čekat stejně dlouhou dobu."

Memphis: "Zmínky o přerušeném (nebo možná úplně zrušeném?) vývoji však zasadily nemalé pochybnosti do myslí těch, které uchvátily první trailery a předváděné gameplay videa. Dočkáme se Prey 2 někdy?"


27. DayZ (4 body)

Nejočekávanější pro: Vodny

Vodny: "Trochu netradičně na 1. místo dávám DayZ, která by z modu měla přejít do prodeje a tím pádem ji můžu zařadit jako plnohodnotný titul. Ten důvod je jasný - nejlepší atmosféra, co jsem v posledních letech zažil."

26. Half-Life 2: Episode 3 / Half-Life 3 (4,3 bodů)

Deimos: "Přestože není oficiálně ohlášená a s určitostí se nedá říct, jestli se bude jednat o třetí epizodu nebo rovnou třetí pokračování, byla tato hra ve výčtu mnoha z vás. Kdybych měl po ruce věštecký Gravity Gun, tak bych řekl, že se letos dočkáme ohlášení nového Half-Life 3 a v příštím roce i jeho vydání."

25. Diablo III datadisk (4,5 bodů)

Deimos: "Prozatím ještě nepojmenovaný datadisk pro největšího zabijáka domácích hlodavců, se stal 25tou nejočekávanější hrou a bylo by s podivem, kdyby tomu bylo jinak. Ze zkušeností můžeme očekávat 2 nové charaktery, jeden nový akt, zvýšení maximálního levelu a více jak 2 tucty nových bossů. A mohl by to být taky prostředek, jak z (pro někoho) mírně nadprůměrné hry udělat legendu."

24. Star Wars 1313 (4,7 bodů)

MIGtheDRAGON: "Hra ze SW universa bez světelných mečů a kopírování příběhu filmové série, žádné temná strana síly proti té světlé, na to jsem sakra zvědavej. :)“

Zoltan: "Ono to ale beztak ještě nevyjde, hra vypadá hodně ambiciózně a vyjde asi až s novou generací konzolí. Autoři slíbili rok 2013, tak ji sem dávám. Snad by zaplnila tu kvalitativní díru Star Wars her, která tu zeje už od KOTORů.“

Wolverine: "A proč? Jakožto fanoušek Star Wars je každá herní novinka s tímto tématem zařazena mezi očekávané hry. Uvidíme, jestli si LucasArts přilepší po nemastném a neslaném The Force Unleashed II.“


23. Carmageddon: Reincarnation (5 bodů)

Nejočekávanější pro: Deimos

Zoltan: "Co chybí dnešním závodním hrám? Krev na kapotě.“

Psyx: "Snad se vrátí tahle značka v plné kráse.“

Deimos: "Důvod proč jsem si udělal autoškolu, teď budu moct svoje zkušenosti využít ve hře. :D“


22. Splinter Cell: Blacklist (5 bodů)

Nejočekávanější pro: Chuck

Chuck: "V roce 2013 je pro mě jedinou, ale o to víc očekávanou hrou "Splinter Cell: Blacklist", který ve svém celkově šestém pokračování přivádí hlavního hrdinu Sama Fishera do zbrusu nové organizace 4th Echelon, která je pod vedením americké prezidentky Caldwellové a kde se setkáme se známými i zcela novými postavami. Sam bude bojovat proti teroristické hrozbě a pod záštitou prezidentky má ve své práci téměř volné ruce.“


21. Path of Exile (5 bodů)

Nejočekávanější pro: RomcaT

RomcaT: "Hra Path od Exile je akční online RPG, která se velmi podobá hře Diablo II. Stáváte se jedním z trestanců, který byl vyhnán na kontinent Wraeclast. Můžete například bojovat za čarodějku, ale rozdíl oproti Diablu je ten, že nemusíte používat pouze magické zbraně, ale můžete mít třeba luk nebo meč. Vybrat si můžete ze 6 postav - Duelist, který vyniká jak silou, tak obratností. Witch - která samozřejmě kouzlí, ale vyniká hlavně inteligencí, umí totiž jak tajemná kouzla, tak smrtící bojové techniky. Marauder se vyznačuje velikou silou, z Diabla by se velmi přibližoval postavě Barbara. Ranger je velmi obratný, soupeři nemají skoro šanci se do něj trefit a jeho specialita je boj na dálku. Templář ovládá jak sílu, tak inteligenci, velmi podobný postavě Paladina z Diabla II. Poslední postava je Shadow, který má velkou obratnost i inteligenci...“


20. Beyond: Two Souls (5,5 bodů)

Fg: "Kvůli spoilerům si raději nečtu preview a tak, takže vím základ - je to další "jiná" hra od vizionáře Davida Cage, kde hlavní představitelkou je digitalizovaná podoba populární herečky Ellen Page, která již od mládí uniká. V průběhu jejího dospívání až do dospělosti, skrz kontinenty a nespočet států. :) Při její cestě ji pomáhá neznámá entita.

Memphis: "Fahrenheit - Heavy Rain - Beyond: Two Souls. Komu tenhle styl "hraní" vyhovuje, určitě ví, co má očekávat a nač se těšit. Já mezi tento typ hráčů patřím.“


19. SimCity (6,2 bodů)

rikuhahi: "Už to tu hodně let chybělo.“

Deimos: "Nové SimCity ve mě vzbuzuje pořádnou dávku nostalgie. To je můj důvod, proč se na hru těšit. Všechny ostatní by mělo přesvědčit nové a opravdu detailní až živé grafické zpracování. Možnost vytváření města a zároveň i možnost úpravy prostředí. Jen se obávám velké náročnosti na hardware, případně špatné optimalizace pro slabší stroje.“


18. Dragon Age 3: Inquisition (6,9 bodů)

Nejočekávanější pro: Eru

Wolverine: "A proč? První díl Dragon Age jsem si velice oblíbil (pravděpodobně i díky nehraní série Baldur's Gate). Druhý díl ale kvůli krátké doby vývoje za prvním dosti pokulhává. Na hře to do značné míry bylo vidět. Třetí díl se přeci jenom bude vyvíjet déle, vývojáři slibují, že „jeden level v Dragon Age 3 bude stejně velký, jako všechny levely z Dragon Age 2 dohromady“ a navíc přibude i možnost hrát si se vzhledem a jinými aspekty u vašich parťáků. Bioware slibují ještě více pozitivních novinek, uvidíme, jak to nakonec bude ve výsledku vypadat.“

Redfield: "BioWare má u mě poslední možnost napravit si pošramocenou pověst prostřednictvím právě DA3. Nemám tušení, jestli se jim to povede, ale jsem si jistý, že pokud začnou před vydáním prosakovat stejně negativní informace jako posledně, tak to u mě bude mít BioWare na dlouho bez šance.“

17. Doom 4 (7 bodů)

Nejočekávanější pro: Maqius

Deimos: "Je to již více jak 8 let co temnotu světa spatřil třetí pekelný Doom a já byl kvůli němu ochoten koupit novou mašinu. A nyní je nejvyšší čas znovu upgradovat a přijít se čtvrtým pokračováním. Od něj očekávám tu nejmodernější grafiku a frenetickou akci, která bude dotvářena pekelně hororovou atmosférou. A taky bych už na zahradu potřeboval novou motorovou pilu, takže si zamlouvám sběratelskou edici.“

16. The Age of Decadence (7,5 bodů)

Nejočekávanější pro: USER47

Say: "Tabulkové RPG v otevřeném světe, rovněž isometric 3D pohled.“

USER47: "Oldschoolové a ukecané postapo RPG zasazené ve světě inspirovaném pádem římské říše, zaměřené na variabilitu gameplaye při hraní za různé typy postav a prezentaci příběhu z různých perspektiv.“



A to je prozatím vše, 15 nejočekávanějších her a možná i něco navíc najdete v příštím článku, který se zde objeví již za pár dní.

Pokračování článku zde: Nejočekávanější hry roku 2013 podle uživatelů DH - část II.

Radek „Deimos“ Marcin

Chcete aby byl na DH blogu uveřejněn i váš článek? Pošlete nám ho na e-mail clanky@databaze-her.cz.


Diskuze ke článku

Teprve teď jsem si všiml výsledků hlasování na blogýsku. :) A Remember me i za mě vypadá nejlépe.
:-D Třeba v angličtině "pár", tedy "couple" znamená většinou 2 ... v češtině to znamená podle mého tak 2-4, trochu se křížící s "několik".
@RomcaT (22.01.2013 16:10): Ber to tak ze si to pochopila dobre a naopak ostatni sou exoti :D a pro kazdyho je vyraz -kratkej popis- neco jinyho, podle toho co tady obcas clovek cte za komentare ke hram, tak ten tvuj popisek je v jejich svete asi jedno delší souvětí :D
@RomcaT (22.01.2013 16:10): RomcaT je ztělesnění emancipace, miniimálně té fyzické ...

bude sranda až tam v létě přivedu svou, podobně založenou přítelkyni a dáte si nějaký friendly zápas :-D ... na to se těším víc než na pivo
Ja nevim jak ostatni, ale ja mel ve zprave tohle "V poslední řadě pokud budeš chtít, můžeš k některé z her napsat krátký popis (O čem je? Co o ní víme? Co přináší za novinky?) " Ac se snazim cist mezi radky, pod radky, nad radky i vedle radku, nejak mi z toho porad vychazi to, ze bych mel napsat kratkej faktickej popis.
juu koukám, že jsem zadání špatně pochopila ;o) psala jsem jako jediná popis hry místo toho na co se těším atd. sorry ;o)

jinak parádní článek, parádní pojetí, moc se ti to povedlo
@Victor (22.01.2013 14:12): 3.0 to jistí ... snad i potom bude hlavní důraz kladen na PC hry, popřípadně multiplatformovky.

P.S - měl bych se stydět za to že jsem z těchhle her doufal jen v jednu (Prey 2) a že nevěřím v Epizodu 3 ?
Beyond - Two Souls je tedy jediné co nemá vyjít na PC. Zvláštní, mít tady v žebříčku hru, která pak ani nebude moci být na Databázi Her :-/
33. Amnesia - A Machine for Pigs (PC)

32. Remember Me (PC, X360, PS3)

31. The Dark Eye: Demonicon (PC, X360, PS3)

30. Death to Spies 3 (PC, X360)

29. The Elder Scrolls Online (PC)

28. Prey 2 (PC, X360, PS3)

27. DayZ (PC)

26. Half-Life 2: Episode 3 / Half-Life 3 (PC, ?)

25. Diablo III datadisk (PC)

24. Star Wars 1313 (PC, X360, PS3)

23. Carmageddon: Reincarnation (PC)

22. Splinter Cell: Blacklist (PC, X360, PS3)

21. Path of Exile (PC)

20. Beyond: Two Souls (PS3)

19. SimCity (PC)

18. Dragon Age 3: Inquisition (PC, ?)

17. Doom 4 (PC, X360, PS3)

16. The Age of Decadence (PC)
Bezva článek, jsem rád, že jsem přispěl. Remember Me mi úplně vyrazilo dech, vůbec jsem o něm nevěděl (asi jako hodně uživatelů). Po tomto článku je mojí nejočekávanější hrou v tomto roce :)
Vau, říkal jsem si, že s tím žebříčkem je to super nápad, ale i to zpracování je výborné! Už se těším na pokračování.

Osobně mne tu hodně zaujalo Remember Me.

@ugraugra (20.01.2013 18:52): Tak to ses trefil buď do první poloviny, nebo ostrouháš úplně.
;-)
@Victor (21.01.2013 09:40): Je pravda že jsi posílal i tuto informaci, bohužel jsi byl (téměř) jediný, který to tímto způsobem zpracoval. Většinou každý z vás byl originální. I proto jsem se rozhodl tyto informace nezahrnout, nikoliv z důvodu ušetření místa.

@MCZ (20.01.2013 23:00): Dobrá otázka. V článku jsem chtěl především uvést seznam, zpracovat hlasy (body) apd. a vytvořit pořadí...takže to nebyl původní záměr, stejně tak jsem zvažoval i uveřejnění data vydání. Toto jsou však informace, které se mohou měnit. A navíc si je může každý jednotlivě dohledat v případě že se o hru zajímá. Přesto tuto myšlenku úplně nezavrhuji, takže děkuji za názor.
Přiznám se, že překvapením je počet her nad 3 body. Čekal jsem jich určitě větší množství.
Povedený článek a hlavně nápad. Určení, pro kterou platformu hra je by v článku opravdu mohlo být.

A kdy se můžem těšit na druhou polovinu?
Je fakt, že informací jsem posílal o hrách víc, takže by tu ty platformy mohly být. Předpokládám, že je tohle další výsledek zeštíhlení článku ?
Tak jasně, článek se povedl, hlavně je to dobrej nápad, už jen proto, že DH je specifická skupina hráčů. Ale i tak se bojim, že první tři budou nějaký komerční sračky :)
@Fg (21.01.2013 02:21): Njn, s rodinným životem už nemám čas to tolik sledovat. Ale neboj, v kvízu je stejně jen to, co už vyšlo a když už něco vyjde, tak si o tom většinou něco zjistím nebo to i hraju. Ale fakt netuším, co má vycházet třeba za rok... :-)

Neboj, kvíz bude. Na tvoje odpovědi se těším už teď... ;-) Btw nemáš někde ten starej kvíz? Docela bych se rád zase pobavil... :D

Jo a táhni chrápat!
Také děkuji za přehled, jen otázka - všechny tyhle hry vyjdou i na PC? Rovnou si i odpovím - nevyjdou, takže další otázka - proč nejsou u každé hry vyjmenované platformy? :-)
Parádní článek, díky za něj. Jsem zvědavej na druhou část, z těhle her skoro nic neznám... :-)
Remember Me: 50% má být rubačka, tak nevím, zatím to smrdí trochu stereotypem a kopírkou několika her, uvidíme...mě zajímá z jmenovaných 1 :)

Deimosi, kdybys řekl, že to chceš repostovat, tak to napíšu za střízliva a česky :D
Deimos: Tak nakonec se ti z toho nápadu vyklubal suprovej článek, moc se mi to líbí :-) Špatná zpráva pro tebe je, že by se z téhle aktivity klidně mohla stát každoroční tradice, a hádej kdo to bude zase zpracovávat ;-)
@Victor (20.01.2013 18:31): Já děkuji za reakci. Osobně jsem taky některé uvedené hry čekal výše, o to bude pro někoho zajímavější které hry budou v TOP 15. A taky pár překvapení v případně her které se vůbec neumístily, ale o tom více v druhé části článku.
Děkuju Deimosi za článek. Je to paráda :)
Těším se moc na další část.
Z mýho žebříčku je tu asi 7 her co u vás ? Čekal bych, že si ty hry umístí lépe, ale hlavně že tu jsou. :)
Snad neni první GTA V, pro který sem vůbec nehlasoval :D
Eeh... chapu ze na eurogameru chteji mit z komercnich duvodu vetsi mnozstvi clanku, takze si to blbe vyhlasovani dali na tri dily, ale... tady? Chcu videt cloveka co si za Age Of Decadence pomyslel, "uf, jeste ze uz je konec, bylo to moc dlouhy" >_>
Sakra, no vida - na Demonicon som uplne zabudol (mozno preto, ze co si pamatam, tam nepojde vytvorit postava (?)). Ale zas je to DSA :)
Kurňa, člověk je v nejlepšim a najednou konec :)
No teda přiznám se, že na Remember Me jsem dočista zapomněl... ani název nepomohl :) na to jsem taky docela zvědavej.
Deimosi, že by se k "Death to Spies 3" nenašlo nějaké gameplay video? Nedoplníš ho?