Resident Evil Requiem

27.02.2026

Requiem je devátý díl hlavní dějové linie série Resident Evil.

Příběh začíná ve chvíli, kdy je analytičce FBI Grace Ashcroft přidělen případ oběti neznámé nákazy, jejíž tělo bylo nalezeno v opuštěném hotelu Wrenwood. V tom samém hotelu, ve kterém před osmi lety zemřela její matka, reportérka Alyssa Ashcroft (Resident Evil Outbreak). Grace tak bude muset čelit jak své vlastní minulosti, tak minulosti města Racoon City, na které v důsledku propuknutí neznáme nákazy byla svržena v roce 1998 termobarická puma (Resident Evil 3).

Opět nás čeká pro sérii typická kombinace nervy drásajících soubojů a hádanek, akčních i hororových pasáží, ve kterých bude pro změnu potřeba vzít nohy na ramena, k tomu omezený inventář i možnosti ukládání postupu. Novinkou je možnost volně přepínat mezi pohledem z první a třetí osoby.

Poslední diskuzní příspěvek

• PS5 95
Na první pohled by se mohlo zdát, že se série od svého sedmého dílu příliš nepohnula. Pro mě je však každý další díl sebevědomým krokem vpřed. Hra mistrně balancuje mezi pomalým, tísnivým napětím a svižnou akční dynamikou, tentokrát prostřednictvím dvou hlavních postav, které Requiem několikrát prostřídá. Za hlavní ženskou hrdinku Grace je už od prvních minut jasné, že vývojáři z Capcomu přesně ví, co fanoušci milují a co je dokáže znovu vyděsit. Atmosféra je hutná, téměř dusivá, a každá lokace působí jako promyšlené bludiště, kde slabší povahy naleznou chvilku klidu maximálně v save roomu.

Hratelnost obsahuje všechny klasické prvky série: omezené zdroje, řešení typických hádanek a průzkum. Souboje jsou napínavé a často vás nutí přemýšlet, zda bojovat, nebo utéct. Inventář opět hraje klíčovou roli a každé rozhodnutí, co vzít, co nechat v bedně a co zahodit, má váhu. Když pochybíte, budete se muset vracet a zbytečně riskovat další zdroje, ale také čelit napětí a strachu. A nejde jen o laciné lekačky, těch ve hře zas tolik není, ale o dlouhodobý pocit nejistoty, který vás provází celou dobu.

A pak se hra najednou úplně změní. Vaše hlavní postava se přepne na ostříleného zombie slayer veterána Leona, který má omezené inventáře u zadku, a tak si s sebou klidně nese arzenál, se kterým by šlo dobýt menší město. A přesně to taky uděláte. Nepříjemná atmosféra je pryč a přichází neuvěřitelně smooth akce plná střílení, rozkopávání hlav, motorových pil a výbuchů. Kontrast mezi gameplayem Grace a Leona je něco, co vám skvěle doplní energii na další hraní, i pokud jste v předchozí pasáži už trochu upadali do stereotypu a opouštěl vás entuziasmus.

Příběh bude silným prvkem hry hlavně pro hráče Resident Evil 2. Návrat do starých známých lokací záměrně hraje na silnou strunu nostalgie. Pro nováčky v sérii nebude tak podstatný, ale přesto kvituji, že postavy jsou poměrně uvěřitelné a jejich motivace dávají smysl, což není v rámci série samozřejmost. Moje představa agentek FBI je ovlivněna zejména Danou Scullyovou z Akt X, a tak je Grace na můj vkus trochu moc uječená, ale budiž. Spíše mě překvapilo, že po všech těch Resident Evil událostech si američtí obyvatelé žijí své běžné životy bez znalosti existence zombíků a Bio Organic Weapons. Requiem vás totiž snad poprvé nevrhne přímo do epidemické oblasti, ze které prostřednictvím očí hlavního hrdiny můžete nabýt evidentně milného dojmu, že celý svět je zamořen. Přesto bych od agentky FBI čekala vyšší informovanost.

Resident Evil Requiem je přesně tím typem hry, který nejen dokazuje, že i po tolika letech má série stále co nabídnout, ale možná dokonce překonává či minimálně vyrovnává ty nejlepší díly. Věřím, že to není jen nostalgie, ale plnohodnotný moderní hororový zážitek, který respektuje svou minulost a bere si z ní to nejlepší. Pokud hledáte hru, která vás pohltí, zneklidní a nepustí, Requiem je jasná volba. Finální lokace je opět trochu slabší, jak je ostatně v sérii běžné, uznávám. Pořád mi ale přišla nad očekávání a ani trochu nezkazila celkový dojem ze hry.

Dohráno za 13 hodin.

Pro: Skvěle vyvážená kombinace tísnivé atmosféry a dynamické akce, podpořená kontrastem dvou odlišných herních stylů.

Proti: Slabší finální lokace a místy méně přesvědčivé zasazení příběhu do širšího světa série.

Předchozí plnohodnotný díl Resident Evil Village se snažil lavírovat mezi hororem a akčním dobrodružstvím. I když šlo o výborně navrženou a nápaditou hru, na učebnicovou děsivost sedmičky nedosáhla. Requiem proto volí mnohem přímočařejší recept, který už znáte ze všech preview: staví na dvou odlišných postavách a dvou odlišných přístupech k hratelnosti. V roli nové hrdinky, agentky FBI Grace Ashcroft, zažijete nefalšovanou hrůzu ve stylu Resident Evil 7, zatímco jako starý známý Leon se se zombíky vypořádáte s pomocí poctivého zbraňového arzenálu v duchu Resident Evilu 4.

První polovina patří hlavně Grace, byť v krátkých intermezzech převezmete kontrolu i nad Leonem, takže si na chvíli oddechnete od nervydrásajícího napětí. Druhou část pak už jasně ovládne Leon. Rozdíl mezi oběma styly se promítá i do práce s kamerou. V menu ji sice můžete volně přepínat, ale pasáže s Grace jsou ve výchozím nastavení z první osoby, zatímco Leonovy kapitoly se drží third-person perspektivy. Nejdřív jsem si říkal, že je škoda, že se protagonisti nestřídají průběžně, jenže nakonec to dává smysl: obě linie jsou výrazně odlišné i tonálně. Graceina je komorní a děsivá, Leonova naopak monumentální a velkolepá.

Celou hru charakterizuje designérské mistrovství, které vyniká ve třech ohledech, a žádný z nich není samozřejmostí. Resident Evil Requiem umí skvěle vyprávět prostředím: lokace působí uvěřitelně, a přitom jsou maximálně atmosférické a náladotvorné. Zároveň dokáže vést hráčovu pozornost tak, aby vždy věděl, co má dělat, aniž by měl pocit, že ho hra vodí za ručičku (byť je fér dodat, že skutečně náročné puzzly tu nečekejte – spíš jen pár úplných drobností). A do třetice umí chytrým způsobem obměňovat a zpestřovat výzvy, takže hra nikdy nesklouzne k monotónnosti ani únavě.

Jediná slabina, kterou lze na Requiem s trochou dobré vůle najít, je absence výraznějších nových mechanik a inovací oproti předchozím dílům. Dva tituly, jimiž se novinka zjevně inspiruje, pokaždé znamenaly zásadní posun zavedených zvyklostí, zatímco Requiem hraje spíš na jistotu a přidává jen drobné novinky – třeba sbírání krevních vzorků v první polovině.

Více o mém pohledu na Resident Evil Requiem se dočtete v mojí recenzi.

Pro: špičková grafika a celkové produkční zpracování, kombinace funkčních prvků z RE4 a RE7, bravurní game design

Proti: absence inovací, příliš úzké zorné pole

Bez debaty moje najväčšie herné očakávanie roku 2026, na ktoré som sa veľmi veľmi tešil. Séria Resident Evil je tu so mnou už od roku 1997, kedy som mal prvýkrát možnosť vyskúšať demoverziu pôvodného Resident Evil 2 a bol som absolútne ohromený. Mal som len 9 rokov, no bol som okamžite na háčiku. Odvtedy som sa snažil dostať ku každej hlavnej časti tejto série a prechádzal ich s veľkou radosťou. Requiem bude na konci roka určite v mojej topke, no nie je to len vďaka mojej láske k tejto značke, ale aj faktu, že Capcom pokračujú vo vysoko nastavenej latke a dokážu svoje projekty posúvať neustále vyššie.

Requiem je horor jak sa patrí. Ponurá atmosféra, veľmi dobre zvolené lokality, temné prostredia a navyše prináša aj niekoľko kľúčových zmien, ktoré pre mňa urobia túto hru veľmi pamätnou. V prvom rade telá protivníkov tentokrát len tak nezmiznú. Budete ich neustále vidieť a mať na očiach všetku tú skazu. Okrem toho však v niektorých momentoch aj po smrti dokáže vírus v ich tele zmutovať a dokážu úplne nečakane opäť vstať a vrátiť sa v ešte väčšej sile. Jediné čo na nich potom zaberie je smrtiaca inekcia. Tá je mimochodom absolútne fantastická nová zbraň, ktorá nechá zombies doslova vybuchnúť a kompletne sa rozprsknúť po celej miestnosti. Ten efekt skazy je vskutku pôsobivý a funguje. Celkovo sú súboje so zombies oveľa efektívnejšie ako v minulých epizódach, pretože budete neustále vidieť všetko, čím ste už prešli a koľko krvi ste za sebou zanechali. Miestnosti vám to opätovne pripomenú. Považujem to za jednu z najlepších noviniek, ktoré sa do tejto série dostali. Žiadne miznúce telá a žiadne čisté miestnosti.

Baví ma aj to, že hra je gameplayom prispôsobená aj pre fanúšikov hier ako bolo Resident Evil 7 alebo Village a rovnako si v koži Leona následne užijete poriadnu dávku tvrdej akcie, akú poznáme z Resident Evil 4. Inventár Grace aj Leona je dizajnom tomu prispôsobený a jednotlivé mechaniky sú na tom rovnako. Kým Grace si v strachu užije tie hororovejšie pasáže, ostrieľaný Leon dokáže likvidovať zombies krížom krážom. Navyše sa však aj do jeho mechaník zapracovalo niekoľko nových systémov. Nemrtví opäť môžu držať aj nejaké zbrane (mimo iné aj strelné, čo mi osobne inak až tak neimponuje) ako sú napríklad lopaty, trubky, sekery a podobne, ktoré následne môže Leon zdvihnúť a hodiť ich po inom nepriateľovi a zasadiť tak celkom slušný úder. A dokonca sa tentokrát Leon nebude musieť len brániť proti motorovej píle, no bude ju môcť aj chytiť do ruky a rozsekať nepriateľov okolo seba. Toto vysoko oceňujem, lebo strety s motorovkou sme tu mali odjakživa, no chytiť ju priamo do ruky je celkom solídna novinka (ak nepočítam boss súboj s Jackom Bakerom v RE 7).

Možno niekomu bude prekážať, že Grace ako agentka FBI pôsobí neustále veľmi ustráchane, no úprimne si myslím, že tým dáva svojim častiam väčšiu dávku charakteru. Jej psychické trauma tu hrá veľkú rolu a rovnako nie je agentka, ktorá chodieva väčšinou do terénu, no skôr pracuje s dátami. Takže je to pre ňu celkom solídna zmena. Jej panické momentky v hoteli sú však veľmi dobre spracované a rovnako aj keď ju počujem dýchať v jednotlivých častiach, nepôsobí to neúprimne. Naopak dokážem jej strach veľmi dobre pochopiť a dokáže sa aj na mňa ako hráča v dôležitých momentoch preniesť. Takže nie... nemal som s ňou v tomto smere žiadny problém.

Leon je už tradične solídny akčný hrdina a jeho pasáže sú menej adrenalínové čo sa týka hororu, no v rámci akcie fungujú solídne. Miestami sa síce dočkáme niekoľko prestrelených momentiek, ktoré sa nechytajú možno na level Michael Bay akcie z Resident Evil 6, no aj tak miestami pôsobia trochu šialene a vyslovene len spracované pre efekt. To mi nikto nevyhovorí. Bol som spokojný aj, že sme navštívili niekoľko známych lokácií z Resident Evil 2, ktoré teraz vyzerajú teda kompletne inak a počuť hudbu z policajnej haly ma absolútne dostalo. Tá melódia je dodnes jedna z mojich najobľúbenejších a mať ju tu spracovanú ako vzdialené echo v rozbitej budove R.P.D. bolo absolútne luxusné.

Zbrane sú takisto solídne a Requiem kvalitne nahradil silné magnumy, ktoré sme mali v minulých hrách. Toto je zbraň, ktorá dokáže v niektorých momentoch fakt divy. Crafting je opäť skvelý (aj pre Grace aj Leona) a rovnako aj tých niekoľko výziev, ktoré vám hra ponúka fungujú. Človeka to motivuje prejsť si hru znovu, dať si vyššiu obtiažnosť, snažiť sa dosiahnuť výsledky aby odblokoval nekonečné množstvo nábojov a podobne. Všetko, čo v týchto hrách milujem už dlhodobo. Každopádne prvý playthrough je pre mňa vždy ten najkľúčovejší, lebo vtedy chcem toho naozaj vidieť čo najviac a vychutnať si hru naplno. Všetko ostatné je už potom primárne dokončovanie, zrýchľovanie alebo len snaha urobiť zo seba mocnejšieho hrdinu.

Výtky v hre mám absolútne minimálne. Už som si tak nejako zvykol, že každá časť RE končí súbojom s najzmutovanejšou formou ústredného zloducha a tu to nebude výnimkou. Aspoň mi to prišlo relatívne krátke oproti niečomu ako remake Resident Evil 2 alebo Resident Evil 3. Racoon City možno určite nie je až tak atraktívne tu ako to bolo v starších častiach a systém odmien za zabitých zombies pre Leona, aby mohol nakupovať mi príde trochu pritiahnutý za vlasy. BSAA si urobili z likvidácie zombies svoju vlastnú akčnú hru? Nemohli dávať aspoň nejaké body za štýl? Chápem, že chceli prinavrátiť gameplay z RE4 v plnej kráse, no toto išlo na mňa trochu do absurdna. Scénka na motorke má tiež svoje absurdnejšie časti ale tá je aspoň solídne zábavná. Vo výsledku však ide o detaily, ktoré mi nikdy nenarušili celkový zážitok. Teším sa, až si hru opätovne prejdem znovu.
Kolik videoherních sérií s devítí a více díly znáte? A kolik z nich dokáže být každým svým dílem originální a konzistentní v kvalitě? Určitě není lehké dobývat hráčská srdce stále znovu a znovu a nevykrádat přitom sama sebe.

Devátý Resident Evil si "vypůjčuje" to nejlepší ze své minulosti, tedy survival hororovou část z Resident Evil 2 (remake) a akční část z Resident Evil 4. Elegantně každou z herních složek přiřazuje k jiné postavě, mezi kterýma v průběhu kampaně v pevně daných bodech přepíná. Herní koncept je na světě.

Samotné herní mechaniky pak nepředstavují nic nového, je to nášup toho, co velmi dobře známe a co velmi dobře funguje. Osobně mi stačí i drobné oživení v podobě sběru nové "suroviny" - infikované krve. Jedná se o jednoduchý princip, který nutí hráče taktizovat a vracet se do již vyčištěných oblastí jen proto, aby naplnil další obří injekční stříkačku lahodnou mozkomíšní tekutinou.

Snaha zavděčit se všem je očividná, ale musím říct, že nijak nesnižuje důstojnost ani celistvostá zážitku z celé hry. Na své si opravdu přijde každý. Grace je vysněný charakter každého nerda. Věřím, že neexistuje hráč, který by se o ni už pro její křehkost, ale i odvahu, nebál a nepřál ji uspět. Každý krůček v temných chodbách zamořeného sanatoria, každý výpad příšerné "čarodějnice" ve sklepení... Ano, jsou to sakra nervy, ale přesně tak to máme rádi.

Leon, to už je čirá nostalgie. Mladý frajírek stárne, ale revolver i brokovnici tasí pořád stejně rychle. Do toho nějaká kopačka z otočky ve stylu Chucka Norrise (RIP), která rozmázne zombíkovi hlavu jakoby byla z papíru. Z mého pohledu jeho kampaň působila jako skvělý oddych po intenzivním survival hororu u Grace. Přesto byla v lecčems i obtížnější, protože Rambo styl velmi často končil Leonovým prokousnutým hrdlem.

Osobně nejsem náročný hráč, byl bych spokojený, kdyby mi Capcom přinesli jen to samé znova a přesně to se vlastně i stalo. Je pravda, že bych si užil i trochu složitější puzzly, resp. mám pocit, že Resident Evil 2 rozhodně kladl větší důraz na čtení textů. Nejde mi jen o obtížnost, ale o větší ponoření se do herního světa a příběhu. Jenže z dnešního pohledu to asi není tak "user friendly" zejména pro mladší hráče. Resident Evil Requiem skutečně můžete dohrát, aniž byste přečetli jediný vzkaz nebo porozuměli jediné cutscéně. Příběh jsem samozřejmě zakončil dobrým koncem, ale v těch super-skoro-nesmrtelných záporácích už začínám mít pořádný zmatek...
Tady není moc co o čem. Hra je perfektní, právě jsem ji dohrál a byla to neskutečná jízda. Pro mě byl tento díl i o krapet sympatičtější než Resident Evil 4. Hra vypadá neskutečně, běží neskutečně, příběh má skvělé tempo a je chytlavý, prostě master piece.

Hra hodně staví na předchozích dílech a je to takový fan service, kdy procházíte místa z předchozích dílů a potkáte zde i starého známého enemáka a hře to rozhodně pomáhá. Dále bych chtěl zmínit hodně dobrý kontrast, díky kterému vás hra udrží mnohem déle. První půlku hrajete hlavně za Grace a s Leonem máte takové akční chvilky, které ale hře hodně sluší. V druhé půlce si zase více užijete Leona. Četl jsem na internetu, že Leon tam původně být neměl a že ho tam pouze (do)přidali a to je za mě nesmysl.

Hra je pro mě skoro bezchybná, jediné výtky bych měl k nastavení obtížnosti. Na začátku máte na výběr ze tří možností, s tím že máte dvě relativně jednoduché a pak třetí s ukládáním skrze typewrittery, což mě osobně třeba nesedí, na druhou stranu bych uvítal těžší obtížnost než je druhá, ale bez typewritterů. Ještě bych rád dodal, že jsou zde dva konce a jednoho bych se doporučil vyvarovat. Také se zde objeví zajímavé postava Zeno, ale měla málo prostoru a nebyla s ní zde interakce, kterou bych na základě příběhu čekal. :( Každopádně to není nic kvůli čemu bych si trhal vlasy.

Hra je za mě 9.5/10 a rozhodně jedna z top her, které jsem kdy hrál. ;)