Batman: Arkham Asylum je hra se známým komiksovým hrdinou v hlavní roli, který se dočkal kresleného seriálu i několika filmů. Hra se odehrává v Gotham City, kde budete bojovat proti zločinu a snažit se udělat ve městě pořádek. Hra běží na známém enginu Unreal 3, který výborně vykresluje temnou atmosféru hry.
Hra začíná v gothamské psychiatrické léčebně pro šílené zločince, kam je právě převážen za doprovodu Batmana známý psychopat Joker, kterému se ale podaří utéci a na vás tedy padne úkol dostat ho zpět za mříže, stejně jako ostatní nebezpečné zločince, kteří z vězení uprchli s ním. Scénář pro hru psal Paul Dini, který spolupracoval na seriálu Ztraceni a animované verzi Batmana.
Batman: Arkham Asylum je v základu akční hra z pohledu třetí osoby silně zaměřená na kontaktní souboje, využívání spousty technologických vychytávek a na tichý a nenápadný stealth postup. Jako správný netopýří muž dokáže Batman plachtit ve vzduchu, používat vystřelovací hák k získání přístupu na vyvýšená místa a má také speciální schopnost rentgenového vidění, pomocí kterého vidí nepřátele i skrz zeď. Za své úspěchy ve hře také získává Batman zkušenostní body, které lze proměnit v upgrady zbraní či jeho schopností.
V roce 2011 vyšlo pod názvem Batman: Arkham City pokračování. Příběhový prequel obou přechozích dílů vyšel v roce 2013.
@Jumas (13.11.2020 23:37): Mě teda Phoenix hodně ba, je to zase jiná poloha Jokera, ještě než mu úplně šiblo a bylo moc fajn vidět u této postavy taky trochu něco jiného... za mě to Joaquin zvládl skvěle :)
Pro: grafika, příběh, postavy, souboje, hádanky, gadgety, ai nepřátel... no dejme tomu všechno, co není v mínusech
Proti: občasná frustrace z riddlera, které by se imho dalo předejít, při vstupu do nové lokace člověk nemá hned takový přehled, jako u jiných her.. mi přijde. ale to jsou oboje prkotiny, že :)