Dark Souls II: Crown of the Sunken King

07.04.2015
kompatibilní

rozšíření
ano

Crown of the Sunken King je první z trojice rozšíření pro Dark Souls II. DLC se odehrává ve 3 lokacích (+ 2 nepovinné) a obsahuje 3 bossy. Dále zde lze samozřejmě nalézt nové předměty a zbraně, bojovat proti novým typům nepřátel a setkat se s novými NPC.

Úkolem, stejně jako v ostatních DLC, bude získat ztracenou korunu, v tomto případě krále Vendricka. Do první lokace se vstupuje z lokace Black Gulch pomocí dračího talonu, který hráči přibude do inventáře a odemyká vstupní dveře, ke kterým se lze odtud teleportovat. Prostředí představují temné podzemní jeskyně a starodávné pyramidy.

Poslední diskuzní příspěvek

@adam.kulhanek (23.01.2026 13:53): Za mňa každopádne najväčšia bolesť z celej dvojky s DLC boli dvaja poslední bossovia v druhom DLC v Bruma Tower, to bolo strašné sebamrskačstvo a utrpenie. Ktovie ako by som to dal teraz, keď už mám za sebou viac soulsoviek a nešiel by som ten dex build, ktorý bol podľa mňa v tej hre prekliaty oproti STR alebo quality.

Rozšíření z prvního Dark Souls je nechvalně známé tím, že je velmi snadné jej kompletně minout a hru dohrát bez návštěvy nového světa. Nejinak je tomu i u druhého dílu. I když, samotný vstup je možné najít celkem snadno, protože teleport do dané lokace se nachází poblíž primal bonfiru v Black Gulch. Horší je to s tím, že je potřeba se dostat za velké zamčené dveře a umístění potřebného předmětu pro otevření není zrovna snadné najít.

Do nové oblasti jsem vstoupil až po dokončení základní hry, takže moje postava nebyla zrovna ořezávátko. I tak jsem ale prakticky od začátku umíral až příliš často, což je ve výsledku vlastně dobře. První oblast je zajímavá svou architekturou a systémem výtahů. Druhá část ve svatyni je zase plná malých chodbiček a hlavně nejprve nesmrtelnými nepřáteli. Ti mi nadělali spoustu problémů, než jsem přišel na to, jak je udělat smrtelnými. Krátká venkovní část pak vede do finální oblasti se dvěma bossy, kteří byli svou obtížnosti relativně v pohodě, teda dokud Elana vyvolávala jen kostlivce a ne Velstadta. Jeho přítomnost pro mě prakticky znamenala konec boss fightu. Drak Sinh byl na první pokusy obtížný, ale když jsem se naučil jeho pohyby a útoky, byla jeho porážka jen otázka času.

Další bonusová oblast se sochami "plivajícími po mně zkamenění" pak byla nepříjemnou vzpomínkou na Black Gulch a vrcholem pak byl Gang boss fight. Dark Souls se obvykle snažím až na výjimky hrát bez pomoci od phantomů, takže boj s triem nabíhajících NPCs byl hlavně o utíkání a vhodném útočení. Souboj trval až nezvykle dlouho, ale nakonec se zadařilo.

Celkově je toto DLC povedené. Zabaví na slušnou dobu a je obtížné, což se od Dark Souls očekává.
Temné, všudypřítomným jeden prostoupené a nejistou půdou pod nohama protkané dobrodružství začíná. Kobky prastaré, jakoby aztécké věže hráče přivítají v šerém svitu a dle prvních minut hraní dávají znát, že zde si opět neodpočine. Strážci starého řádu vládnou mohutnými obouručními kladivy, navíc jsou permanentně intoxikováni a s každým jejich rozmachem hrozí nejen bolestivé zranění, ale také infikování jedem.

Okolí věže a její samotné útroby jsou spletencem nejrůznějších chodeb a výtahů, které se spouští ukrytými spínači a velké množství chodeb vede vstříc drtivému útoku přesily, podpořené nepříjemnými kultistkami, co vypouští proudy temné magie, vstříc nešťastnému dobrodruhovi. Král a vládce tohoto nehostinného místa, se ukrývá hluboko v nitru zatopeného království a kdysi honosné obelisky a mramorové sloupy, které zdobili vstupní haly, dnes spíše odrazují od myšlenky se s vladařem setkat.

Koncept celého DLC mi silně připomínal jakousi prastarou pyramidu, plnou hrůz, shodnou s vizemi samotného Lovecrafta. Nepřátelé pochopitelně nejsou jen humanoidního typu ale setkáme se zde i s nepříliš inteligentními, o to více smrtonosnějšími obludami, jejichž obří tlamy a groteskní těla připomínají výsledek nějakého zvráceného experimentu. Hlavní obranná linie a strážci celého místa, Bossové, vám procházku po jejich svaté půdě nedarují a tak se jistě, přiměřeně svým schopnostem a trpělivosti zapotíte.

Pro: Temná atmosféra, mechanicky se měnící prostředí pyramidy, zpěv rozléhající se chladnými chodbami, závěrečný souboj s vladařem

Proti: Ustupující hudební doprovod, jed (osobně ho ze všech elementů miluji nejméně), na můj vkus mohlo být více odboček a zákoutí