Hlavní lákadlo Makind Divided, minimálně pro místní herní komunitu je zasazení do budoucí Prahy, v níž Odbor památkové péče a Klub za starou Prahu pravděpodobně spáchali hromadnou sebevraždu. Pocitově to až na panorama Hradčan a všudypřítomné žebráky poznat nejde, takže kdyby mi někdo tvrdil, že se všechno odehrává ve Vratislavi nebo v Lublani, tak bych mu asi věřil. Město na Vltavě se pozná až českými nápisy. Objevila se na ně spousta kritiky, protože jsou tak echt české, až české nejsou. Vývojáři dali přednost tomu, aby česky především zněly, takže názvy vypadají, jako kdyby je vymýšlela umělá inteligence. V zásadě jsem s tím neměl problém. Jde o stejný princip jako Soviet march v Red Alertu 3, který na první dobrou působí klasicky rusky, ale Rusové z něho obracejí oči v sloup, protože text je směska líbivě znějících kravin. Vzpomněl jsem si na rozhovor s polskými turisty, kteří tvrdili, že typicky česká slova jsou lepidlo a potápěč, takže asi můžeme být ještě rádi za stanice metra Čapkova kašna a Palisády.
Budoucnost města je neradostná, protože se potýká s obří kriminalitou, terorismem a rostoucím napětím ve společnosti, a to hlavně kvůli v minulosti nemoudře velkorysé vstřícnosti k augmentovaným lidem, která vedla k masivní imigraci. Klidné soužití trvalo jen pár let. Postupně se vztahy horšily, a nyní už jsou tak vyhrocené, že starousedlídky neuklidnila ani vládou nařízená segregace a odsunutí většiny augmentovaných do izolovaných ghett. Adam Jensen bude mít co dělat, aby blížící se občanské bouři zabránil. To je v zásadě náplň hry. Příběh rozhodně není špatně vymyšlený. Sled událostí má jistou naléhavost a umí přinášet pádné důvody, proč cestovat do různých lokalit. Osobně se mi víc líbila zápletka jedničky i trojky, ale i tenhle díl se vyplatilo sledovat.
Akce je vesměs stejná jako v Human Revolution. Nepříjemnosti v podobě kostrbatého omračování zůstaly zachovány, ale na druhou stranu nedošlo k žádnému zhoršení. Při vybírání augmentací se vyplatí uvažovat, protože praxis body jsou vzácnější. Náboje jsou ovšem dostupnější a zbylých zdrojů je také více. Obtížnost je proto nižší - kromě několika misí, ve kterých jsem dost trpěl. Specificky šlo o misi s vrtulníkem v prachové bouři, kterou jsem dělal snad tucetkrát. Zamrzelo mě, že pistole s tlumičem už není všemocná zbraň. Zbytek změn je jen kosmetických - tady mě hodně potěšilo vylepšené tahání těl. Pořád jsem ještě narážel do věcí, ale už to zdaleka nebyl takový problém. Přesto je pocit z hraní z nějakého obtížně definovatelného důvodu horší.
Čtvrtý díl "série" je ve všem podobný tomu třetímu, což je jeho největší plus, ale zároveň i největší mínus. Při tak blízké podobnosti totiž stačí i malý pokles v kvalitě nebo zábavnosti, aby se objevila nelibost a nefér srovnávání. Proto jsem byl sice vesměs spokojený, ale i tak jsem si při hraní v duchu říkal "Ať se snažíš jak chceš, Human Revolution stejně nebudeš".
Pro: zasazení do Prahy, všechno dobré z mechanik zůstalo, grafika, příběh
Proti: Human Revolution je ve všem o kousek lepší