Datadisk pro strategickou hru XCOM 2, který původní koncept rozšiřuje a prohlubuje o řadu nových jednotek a mechanik. Na scénu přichází sourozenecká trojice "The Chosen", kteří byli stvořeni k dokonalosti. Ti se pak mohou na vašich misích náhodně objevit a škodit vašemu snažení. Je třeba mít na paměti, že jejich primárním cílem není zabít všechny vaše vojáky, ale získat o vaší skupině všechny informace a zajmout velitele (vás). Vaše vojáky mohou tedy během boje vyslýchat, případně unést a ve vašem zájmu je jim v tom zabránit. Pokud totiž získají dostatek informací, napadnou váš Avenger.
Na "The Chosen" však nenarazíte jen v samotných misích, ale každý z nich dostane na Zemi přidělené území, kde bude vašemu odboji na strategické mapě škodit a zpomalovat váš postup. Jedinou možností, jak se těchto zákeřných protivníků zbavit, je najít a napadnout jejich úkryty, kde už vám neutečou. Jednejte ale raději rychle: "The Chosen" totiž levelují spolu s vámi. V průběhu hry však nezískávají jen nové schopnosti, ale také slabosti, které můžete využít ve váš prospěch.
Kromě "The Chosen" do hry přibudou ještě nové jednotky Adventu a zombiím podobní "The Lost", kteří se téměř vždy vyskytují ve velkých hordách. Proti všem těmto hrozbám však nebudete sami. Na pomoc přichází tři zcela nové frakce odboje, každá trochu jiná s různými bonusy, které vám kromě spolupráce na některých misí, mohou nabídnout také 3 hrdinské jednotky. Ti jsou silnější a schopnější než vaši obyčejní vojáci, a měli by poskytnout dostatečnou výhodu proti mimozemšťanům, nebude však snadné je získat.
Do hry se také vrací tajné operace známé z XCOM: Enemy Within, kde budete týmy posílat na speciální mise. Dále si vaši vojáci mohou mezi sebou tvořit pouta, díky kterým mohou získat nové schopnosti.
@Red (16.01.2025 20:19): Z vzpomínek mám Xcom 1 taky uložený jako ten tradiční.
Měl jsem tam mrtě modů -78. Ale žádný, co by mělnil hratelnost nebo přidával něco nového. To já moc nemusím, já mám rád respektování původní vize. Ale vše to byly mody, co nějak řešili nedodělané UI.
Pro inspiraci jsem ti je dal do kolence - https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails?id=3409106444 (asi ještě chvíli bude neveřejná, než jí povolí).
Když to tak procházím, tak fakt neuvěřitelný, kolik věcí tam je, které bych považoval za samozřejmé a mám v živé mysli, jak mi ulehčovali život a jak by to byl oser bez nich. Bez některých by doslova nešlo hrát/taktizovat.
Pro: Už tak vymazlená hratelnost náležitě obohacena, výsledkem čehož nasíraky serou trochu míň, a všechno je ještě zábavnější, napínavější, růzorodější, a prostě lepšejší; v rámci headcanonu to s přehledem lze hrát jako Marvelovku z pera Jury R.R. Martina
Proti: Hudba pořád slabá; technický stav pořád neadekvátní; některé nasíráky a totální nesmysly v tom opravdu být nemusely; příběh pořád meh clichéfest