Smrt dcery Sáry dokázala zasáhnout i tak ostříleného agenta, jakým je Sam Fisher. Dlouhou dobu se vyhýbal lidem, ukrýval se ve svém domě. Utápěl se v žalu a v lahvi alkoholu. V minulém díle (Double Agent) se Sam, jako dvojí agent, vrátil, aby spolupracoval na tajné operaci - zlikvidovat teroristickou organizaci JBA (John Brown's Army).
Samova domovská organizace NSA (National Security Agency) mu nedokázala dát všechny informace. Chtěl vědět, proč jeho dcera Sára zemřela. Z policejní zprávy se zjistilo pouze to, že byla sražena černou dodávkou, kterou měl údajně řídit její kamarád. To ovšem Sam nechtěl přijmout a už vůbec ne se s tím smířit. Mlžení ze strany úřadů vzal po svém - jako zradu, podraz od země, které věnoval tolik let svého života. Z tohoto důvodu odchází od NSA s vědomím, že po něm mohou jít jeho bývalí kolegové. Nyní už nepřijímá rozkazy od nikoho, postup si může zvolit jaký chce, s jediným cílem, vypátrat hlavního viníka, jenž může za smrt jeho dcery. To vše opět z pera světoznámého spisovatele fiktivních příběhů Toma Clancyho.
Nový Splinter Cell: Conviction se snaží zaujmout širší spektrum hráčů s důrazem na intenzivní akci a silný příběh, který Vás bude hnát stále kupředu. Poprvé v této sérii bude převládat čistá akce nad tichým postupem. Pryč je odtahování bezvládných těl do ústraní i možnost průchodu hrou s minimem zabití či omráčení. Nový styl hraní doprovází také nové schopnosti hlavní postavy, mimo jiné umí nyní Sam vyslýchat rukojmí mnohem brutálnějším způsobem či dokáže zabít pistolí i několik nepřátel najednou po stisku příslušného tlačítka. Novinkou je také nahrazení klasického nočního vidění a ukazatele "viditelnosti" přechodem obrazu do černobílého spektra.
Tak jsem to po dohrání 1-4 dílu zkusil znovu, dohrál jsem dvě kola, ale je to marný. Conviction je na mě moc "moderní". Systém sběru achievmentů pro upgrade zbraní, šipečka vede za ruku, obří nápisy na zdech co mám dělat (kdo to proboha vymyslel?) zabíjí atmosféru. Není zde tlačítko na skok, dementní krycí systém. Neustále na mě něco vyskakuje co mám udělat, zmáčknout, kam mám jít, atmosféra nula. A hlavně to není stealth akce. Je to střílečka s mizerným zaměřováním, kde člověk musí zabíjet, což mě jako člověka, který za 4 díly zabil dohromady asi 10 lidí prostě nebaví. Než se trápit hrou a napálit ji neobjektivně 20%, zkusím radši něco jiného.
Pro: výborná grafika, ideální kombinace akce a stealth akce, nové vychytávky, příběh
Proti: krátká herní doba