Na začátku hry je hrdina Citadely Shepard a jeho loď Normandy napadena a zničena novou rasou Collectors, Shepard je následně oživen (myslel sem, že je naklonován, ale ChatGPT tvrdí, že ne) tajnou organizací Cerberus. Za oživení má Shepard pro Cerberus najít a zničit stanici Collectorů. Většina příběh zná, a ti co neznají, dál nebudu prozrazovat.
Zajímavé pro mě bylo, že velkou část hry dáváte dohromady nový tým companionů a misí, které posunují příběh je spíš málo. Každého společníka najmete a pak pro něho můžete plnit jeho speciální mise a získat si jeho loajalitu. Společníků bylo celkem 12 (Legendary edice se všemi DLC), což už pro mě bylo zbytečně moc a jakmile jsem si oblíbil Grunta a Kasumi, tak plno pobočníků jsem ani v misích (vždy si berete dva) nikdy nepoužil. Ale jejich najímání a jejich mise byly velmi dobře napsané a zábavné. Většina misí byla střílečkového typu - někam dojdi, tam zabij zloduchy, něco seber, zapni, někoho osvoboď a hotovo. Každý úkrok stranou z tohoto stereotypního přístupu mě potěšil - můžu jmenovat třeba misi pro Kasumi, Thana, Samaru nebo zřejmě nějaké DLC, kdy jsme s nějakým vznášedlem (naštěstí nahradili šíleně se ovládající Mako z prvního dílu) hledali nějaké trosky na různých planetách. Závěr příběhu jsem si už moc z minulého hraní nepamatoval a byl epický jak prase. Příběh jako celek se velmi velmi povedl. Většinou hraju super kladné hrdiny, ale tady jsem si nějak na začátku řekl, že pojedu červený Renegade odpovědi a mám pocit, že ty volby byly zábavnější a občas i vtipnější a asi tak pojedu i trojku.
Oproti jedničce mě víc bavilo upgradování kde jste v misích nacházeli "blueprinty" a na planetách v jednotlivých soustavách těžily zdroje na jejich výrobu/vylepšování. Cestování po planetách výrazně ubylo, těžba probíhá vrty z oběžné dráhy a není nutné jezdit Makem po povrchu jak v jedničce.
Zklamáním pro mě bylo pouze když jsem se snažil o romanci s Liarou, dokonce jsem jel i s návodem, abych to nepodělal, měl jsem pocit, že jsem to udělal dobře, po závěru si můj Shepard zálibně prohlížel její fotku u sebe v kajutě, ale když jsem si rovnou převáděl save s postavou do třetího dílu, tak tam mezi seznamem rozhodnutí bylo, že nic nebylo. Takže to mě trochu štíplo. Nedá se nic dělat.
Jinak je Mass Effect 2 fantastická hra a hodně hodně se těším na trojku, kterou brzo rozjedu. Vím, že při releasu tam byla nějaká kontroverze s ukončením trilogie a pak to nějak ladili v DLC, tak jsem zvědavý na zážitek z kompletní edice.
PS: protože nejsem schopen dokončit ani každoroční herní výzvu, tak jsem si letos dal předsevzetí dokončit nějakým způsobem i deset let starou herní výzvu 2016 a tam mi Mass Effect 2 zapadl do kategorie 3. Jedna ze 100 nejlépe hodnocených her na DH.
ActualPigeon5
Ashitaca
LIUWIL
Plechpetr
Ria Kon
Pro: audiovizuál, spousta originálních lokalit, lore, epické filmové sekvence, příběh, parťáci
Proti: looting, hodně light RPG systém, dost koridorové lokace, ovlivňování víc na oko