Po dohrání obou her bych řekl, že jde o velmi podařený remake. V některých aspektech je lepší než originál (systém střelby nebo zařazení stealth pasáží na místa, kde by bylo logické takto postupovat). V jiných nepochopitelně neopravuje slabá místa původní hry (závod, útěková sekvence atd.). Celkově je akčnější (chybí ony "nudné" pasáže, které ovšem z původní hry dělaly více než jen third-person střílečku) a přímočařejší (když hra nechce, aby bylo možné vystoupit z auta, tak to nejde, v některých misích autoři zabraňují experimentování hráče otřepaným "return to mission area in 10, 9, 8, ..." ).
Obecně asi neexistuje příliš podobných věcí (third-person kombinace akce a ježdění po městě, pokud možno ještě s trochou adventurních/simulačních prvků nebo různým způsobem řešení misí). Napadá mě série GTA, Sleeping Dogs, tak trochu série Just Cause, možná série Watch Dogs / Saints Row (vlastním, ale nehrál jsem), Scarface / Godfather / Saboteur / True Crime / Yakuza / Crackdown nejsem schopen posoudit a série Shenmue už je něco jiného, stejně jako třeba L. A. Noire.
Původní Mafia je podle mého jedna z prvních městských akcí (GTA III vyšlo jen pár měsíců před ní, o něco starší Project Overdrive nebyl dokončen a nevím o žádné ještě starší podobné věci) a je tak trochu škoda, že nevzniklo v zásadě nic podobného a že se městské akce ubírají trochu jiným směrem.