Factorio je mix budovatelské strategie a akční hry od českých vývojářů, který v některých ohledech připomíná Minecraft. Hra však čerpá inspiraci především ze SimCity. Příběh je o kosmonautovi, který byl vyslán na cizí planetu, aby zde zajistil podmínky pro její kolonizaci. Přistání se však příliš nezdařilo a úkol tedy bude o něco obtížnější, než se původně očekávalo. Suroviny na stavbu továren si bude muset obstarat sám. Navíc čelí obyvatelům planety, kterým se nelíbí, jak jim náš hrdina ničí životní prostředí průmyslovou činností.
Hra je viděna izometricky. Na rozdíl od většiny strategických her zde hráč ovládá postavičku a budovat může jen na dohled od ní. Hráč si ze začátku obstarává suroviny, aby mohl postavit první továrny a v nich vyrobit stroje, jež mu zjednoduší práci. Kromě toho může v továrnách vyrábět různé předměty, které jeho postava využije různým způsobem. Týká se to i zbraní, které je potřeba k obraně proti nepřátelům. Hráč také musí zkoumat nové technologie, aby se jeho komplex rozvíjel.
Vývojář ohlásil pro rok 2024 oficiální DLC Factorio: Space Age.
Dneska jsem si to koupil. Začátky v nové neznámé hře jsou vždycky nejlepší :)
Proti: strašný žrout času