Crimson Desert je single-playerová open-world akce s prvky RPG ze světa fantasy MMORPG hry Black Desert. Odehrává se na ohromném kontinentu Pywel, na kterém zuří neustálé boje mezi různými frakcemi.
V této hře se zhostíte role Kliffa, člena frakce Greymanes, která je během hluboké noci napadena a následně i rozcupována nepřátelskou frakcí Black Bears. Většina vašich společníků zahynula a zbylí přeživší se roztrousili různě po kontinentu. Zdrceni ukrutnou porážkou to nemůžete nechat jen tak. Rozhodnete se vyhledat zbývající přeživší, znovu obnovit svou frakci a vykonat strašlivou pomstu na svých vinících. Na cestě však zjistíte, že je v sázce i mnohem více. Jsou zde tací, kteří se snaží převrátit samotný řád kontinentu. Vytvářejí tajemné trhliny v prostoru a přivádí do světa chaos. Musíte se proti této hrozbě postavit a znovu nastolit narušený mír.
Čeká vás obrovský svět, který si můžete libovolně prozkoumat dle svého uvážení. Je inspirován středověkem, průmyslovou revolucí a steampunkem, ještě s lehkým nádechem sci-fi. Čítá různé biomy, včetně travnatých, sněžných a písečných oblastí. Pro rychlejší přesun můžete využít koně nebo jiná stvoření, na kterých můžete jezdit na jejich zádech. Dále si můžete osedlat dokonce i draka nebo nastoupit do mechanického robota. Oba vám dobře poslouží i v bitvě. K boji, vyjma širokého arzenálu zbraní, využijete i různá elementální kouzla.
Kromě plnění hlavní příběhové linky budete plnit i různé vedlejší úkoly od obyvatelstva, nebo se připletete do náhodných eventů, které vás mohou zavést kamkoliv. Najdete zde i lov odměn, krocení divoké zvěře, sběr surovin, různé minihry a další typické open-world aktivity. Jednou z předních aktivit je dobývání pevností, které může být uskutečněno s poklidným stealth přístupem, nebo naopak velkolepou bitvou, která zanechá spousty mrtvých na obou stranách. Vyskytují se zde i malé ostrůvky, vznášející se na nebi, ve kterých budete řešit různé hádanky, které se pojí k hlavní tématice příběhu.
Po 110 hodinách ve hře jsem si řekl, že je trochu na čase ji shrnout a malinko vyvážit tu negaci co se tu objevila. Celé je to ohromné, komplexní a zábavné. Ale možná až moc velké? To asi budu moci napsat až na úplném konci. Ale co je tady úplný konec? Po 110 hodinách jsem ani nebyl na titulní poušti, jen ji viděl z veliké dálky :) Důležité pro mě je, že i po těch 110 hodinách hra překvapuje. To se děje plynule celým průchodem hrou. Pořád přicházím na něco nového. Teď jsem třeba zjistil, že vyřešení puzzlu a odemknutí truhly neznamená, že ten puzzle nemůže pokračovat a skrývat další odměnu :) Hra je v tomhle skvělá, nevodí za ručičku, spoustu věcí neřekne přímo, ale jen naznačí. Objevuj, hrej si, zkoušej. Z smrt tě trestat moc nebudeme, tak to zkus příště jinak, chytřeji.
Hlavním hrdinou hry je zdejší svět, jeho krásná mapa plná zákoutí, tajných místností, chodeb, schovek. Průzkum světa není tuctový, na zajímavých místech jsou zajímavé odměny a naopak i "hloupá", malá a skrytá jeskyně může ukrývat silnou zbraň nebo předmět. Kdo rád exploraci a la Gothic, bude v sedmém nebi.
Souboják je robustní, každá zbraňová třída má vlastní vylepšení a výborný je tu i boj beze zbraně. Důležitou součástí soubojů je opět svět, protože ho jde plně využívat. Skopávání z výšek, házení do ohňů, nabodávání na kde co, používání enemáků jako živých štítů, vrhání jeden na druhého, používání padlých stromů, atd., atd. S učením nových fint je z bojiště za chvíli brutální masakr. Bossové většinou zajímaví, vždy s nějakou slabinou, kterou jde využít i více způsoby, nebo přístupy k hraní. A opět proti nim jde použít okolního prostředí. Vše je fyzické, má to setrvačnost, váhu. I proto je tu tak pěkný boj beze zbraně.
Co se mi dál líbí jsou krásné zbraně a zbroje, každý si tu najde to svoje. Jde je dál upravovat, přebarvovat. S čím souvisí i jedna celá část hry, která řeší barviva. K výrobě barviva je potřeba nějaký druh rostliny a hmyzu. A obého je ve zdejším světě až až. Kolik a čeho následně ovlivňuje odstín barvy. Takže zkoušení a objevování se opět meze nekladou.
A tohle platí asi o každé "vedlejší" části hry. Crafting, pěstování na farmě, chov zvířat, obchodování, karban. Pokud tě to baví, je to dostatečně komplexní, abys u toho vydržel. Pokud je ti to jedno, dělat to nemusíš, vždy se dá vše někde koupit za pár stříbrňáků.
Příběh veskrze průměrný, a spolu s vedlejšáky, slouží hlavně k nasměrování po mapě. Vše je klasicky fantasy klišoidní. Třeba jako by to psal Zelazny.
Ovládání trochu svojské, ale vlastně po pár hodinách dobré. Maximalizace využití tlačítek na gamepadu, takže je v tom z počátku trochu chaos.
Hra o hraní si na jedno velké dobrodružství. A taky bych řekl, že i velký openworldový herní milník. Veskrze chytrá hra, která se zuby nehty brání openworld tuctovosti a hlouposti. A překvapivě jí to vyšlo.
Ryuuhei