Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Achievementy na DH

V myslích administrátorů dlouho hýčkaná funkce se po poměrně dlouhých přípravách dočkala realizace, po pětidenní upoutávce na hlavní stránce přicházejí na databázi Achievementy.

Achievementy [ečívmenty], do češtiny trochu krkolomně přeložitelné jako "úspěchy" či "trofeje", zažily svou premiéru na konzoli Xbox 360, odkud se rychle rozšířily i na PC, hlavně díky elektronické herně-distribuční platformě Steam. Jde o jakési "úkoly" plnitelné v rámci hry ("zabij X protivníků", "dohraj hru na nejtěžší obtížnost", "vyhraj 20 her" atp.). Mnohdy jednoduché, jindy zase pekelně těžké až nesplnitelné. Pro hráče jsou výzvou, často musí vzájemně spolupracovat a opravdu jen ti nejvytrvalejší a nejpracovitější dosáhnou na pomyslný vrchol a splní je všechny. U singleplayerových titulů achievementy prodlužují herní dobu "hračičkům", kteří chtějí mít hru dokončenou po všech stránkách, u multiplayerových mohou být naopak elegantním prostředkem pro odemykání nového obsahu, jako je tomu třeba v Team Fortress 2.

Právě tato naše oblíbená hra nás inspirovala zřejmě nejvíce a vnukla nám nápad převést achievementy i do webové podoby, což je, troufáme si tvrdit, premiéra minimálně v českém internetovém rybníčku. Samotná databáze, podobně jako hra, k podobným zábavným a zároveň motivačním funkcím přímo vybízí a už při vyslovení této myšlenky padlo několik návrhů na konkrétní achievementy. Rozhodli jsme se začít zvolna a sestavili první várku 19 kusů, které nám přišly nejzajímavější. Tyto jsou rozděleny na veřejné a skryté. Tam kde veřejné skýtají hlavně výzvu, tam skryté přinášejí spíše překvapení a zábavu, nevidíte u nich totiž jasný úkol ani ukazatel průběhu a jejich splnění může přijít jako blesk z čistého nebe. Splnění každého achievementu je (dle složitosti úkolu) odměněno dh body. Seznam achievementů, úkoly v čem spočívají a průběh (ne každý plníte od začátku, některé se počítají i zpětně) nesplněných najdete v uživatelské sekci v záložce "Achievementy". Tato sekce pravděpodobně prodělá ještě pár změn a hlavně rozšíření, podobně jako u her plánujeme vydávat nové balíčky achievementů či nějaké speciální kousky ke speciálním příležitostem, možnosti jsou opravdu široké.

Ještě bych rád zmínil jednu věc a tou jsou ilustrace. Aneb největší překážka a důvod dlouhé prodlevy mezi nápadem a samotnou realizací. Chtěli jsme pokud možno naše vlastní unikátní ilustrace jednotlivých úkolů, a tak nás napadlo ozvat se výherci naší výtvarné soutěže, yettymu. Ten naší nabídku přijal a společně se svojí sestrou Mili se pustili do práce. Naše zadání splnili dokonale a myslím, že se ilustrace opravdu povedly a k zadaným úkolům sedí perfektně. Za to jim patří naše díky. Oba si vysloužili odměnu v podobě pěkného přísunu dh bodů, což zmiňuji hlavně pro ty, kteří se mě dh poštou ptali, jak to, že je ten a ten uživatel předběhl v bodovém pořadí. :)

Ještě menší poznámka na konec, prozrazování podstaty vašich splněných skrytých achievementů ostatním uživatelům je samozřejmě zakázáno, ostatně byli byste sami proti sobě. Přejeme mnoho zábavy a vytrvalosti při plnění těch nejtěžších kousků, i ostřílení hrdinové tvrdí, že souboj se spánkem mezi ně bezpochyby patří. :)


Diskuze ke článku

jj, udělat statistiku, kdo první a kdy ho splnil, třeba prvních 10 vždycky, atd.
Achievementy jsou vynikajici napad, jen bych nekde udelal statistiku, kolikrat byl ktery achievement splnen. Celkem by me zajimalo, kolik lidi treba dostalo Zkousku ohnem nebo Zatracenou loajalitu.
TTT> si pletes bugy s absenci ficur. (zrovna na ty diskuse jsem se ptal nedavno a nejak jsme se shodli ze to zatim jednoduse neni potreba)

MCZ> teda rozumny... me vseobecne zakaz hotlinkovani prijde jako desna buzerace :) Teda jasne, zere to traffic, ale toz kurva mame rok 2009, koho to ma co srat.
Triple T: Nezapomínej, že je DH mladý projekt, na kterém přímo pracuje jen pár lidí. Až to bude akciovka s pár set zaměstnanci, tak to bude vypadat taky jinak...
Ten způsob provedení galerie na ČSFD považuji za vcelku rozumný krok, i když lepší by asi byly watermarky; přeci jen to protiopatření odradí tak první vlnu lam.

Jinak na ČSFD je nejvíce prasácká ta podpora html tagů v textu :-) Nevím, jestli už to nějak ošetřili a fungují tam jen ty "bezpečné", ale stejně je to amatéřina.
>Jaké kurva furt chyby?
Už jsem na nějaké párkrát upozorňoval v Diskuzi. V první řadě stojí za zopakování nepraktický systém diskuzí, který neumožňuje rozumné vedení veřejného seznamu nevyřešených chyb / návrhů na zlepšení DH. Takový seznam by dle mého názoru motivoval lidi k tomu, aby do něj přispívali, a byl tak dvojnásobně užitečný. :) Diskusní systém s volným přidáváním témat a volnou editací příspěvků by byl praktický i z jiných důvodů, ale tuto "funkci" by pravděpodobně také umožnil. Dobře provedené jsou podobné funkce specializovaně na GOG a na UserVoice.

>bylo snad nejvíc uživatelů onlajn a to databáze potřebuje
Z dlouhodobého hlediska se zdá výhodné starat se i o jiné věci, než je počet uživatelů. Až tady bude těch uživatelů 100 000, bude Memphis rád, když bude DH odladěná už z dřívějška.

>Mimochodem, co je na CSFD prasáckého? Podívej se na Imdb, či Fdb
Měl jsem na mysli spíše Delicious, Last.fm, Kongregate a nějaké další, na které si teď nevzpomenu. Nevím, jestli existuje pěkně napsaný komunitní web orientovaný na filmy.
A 1.1.2010 od 22:59 do 00:01 následujícího dne u vás vypadne proud, signál na gprs a další mobilní služby... hehe :D
Ale hlavně, že to stálo za to, že? =D Jinak GZ, tenhle Achievement překonám asi až na silvestra .)
Tak jsem to dokázal!!! Vydržel jsem, ale že to byla pořádná výzva. V noci to bylo v pohodě, brouzdal jsem po netu, koukal na filmiky, i dopoledne to slo, dal jsem si par serialu, pohoda. Ale odpoledne to na me prislo a tak tak jsem se drzel. Ufff a rano do prace, jsem zvědavej jestli mě poznaj. :-)))
pestik: Musíš od půlmoci... Což je hodně zabijácké, jelikož člověk je pak druhý den hodně utahaný a lehce u toho usne. Kdyby se začalo třeba v 6 ráno, pak klasicky přes celý den není problém vydržet a do 6ti do rána se to už nějak doklepe... ale takhle? To bude výzva :-D
ještě dotaz... Nepřítele spánku musím začít až o půlnoci? Nejde to třeba začít už v devět večer a skončit v devět večer další den?
Zjuu respekt yettymu a jeho sestre, nadherne ilustrace. A samozrejme skvely napad DH :-). Ten 24 H achievment je sila, o vikendu jdu na nej :-D
mám dotaz, jsou/budou i nějaké achievementy za editaci profilu vývojáře - do minulosti/až od teď...?
pro NateLogan: já sem s csfd spokojenej a nemam na nej prakticky zadnou vyhradu
hm? no v html je roztahnuty pruhledny prazdny gif a samotny obrazek je jako jeho css pozadi. alespno naposled kdyz jsem se dival to tak bylo :)
A co s tím je? Já dělám odkazy na obrázek s CSFD na filmových fórech běžně. A nějak s tím nemám problém:)
na csfd je nejvetsi prca kopirovani linku na obrazky z galerii :) Toho zmrda co dostal ten uzasny napad takhe branit hotlinkovani (nbo cemu vlastne) by mel nekdo nakopat :)
Nicméně čsfd není zrovna moc uživatelsky přívětivé. Bílá barva u neohodnocených filmů v kombinaci se světlým písmem, vyhledávání moc nefunguje, příšerný zmatek v navigaci webu (posaďte k tomu začátečníka a jediné co najde, jsou filmy... ostatní funkce bude marně hledat). Ale jinak je to perfektní web.
pro Triple T : CSFD a pro uzivatele nepratelske ? Plne souhlasim s Caelosem..imdb kvuli jeho neprehlednosti skoro nepouzivam. Navic o kvalitach hovori i to, ze ma docela velkou podporu od vydavatelu a cim dal tim si csfd vazi ( treba upozorneni na nekterych DVD abyste ohodnotili tento film :-) )
Teda, kdyz pominu ze achievementy jsou asi nejlepsi motivaci k plneni databaze (ktera v podstate nic nestoji) a tudiz pro community-driven web urcite ne zbytecnou ficurou, se musim zeptat jaky chyby mas na mysli? (technicky podhoubi sice asi smrdi, alespon tu z toho mam ten pocit, ale jinak to tu memphis imho udrzuje ve slusnym stavu)
Mimochodem, co je na CSFD prasáckého? Podívej se na Imdb, či Fdb, ty jsou přímo odporné a user friendly zřejmě jejich tvůrci nikdy neslyšeli.
Jaké kurva furt chyby? Začali achievementy a hned tu bylo snad nejvíc uživatelů onlajn a to databáze potřebuje, co nejvíc userů, páč bez nich nemůže databáze existovat. Čím více tu bude věcí k "vyblbnutí" tím více tu bude lidí. I těch 30 lidí onlajn je bída, vezmu-li v potaz, že na DH je skoro 1000 lidí, i když je hodně neaktivních.
Zklamání. Místo opravení některé z početných chyb Databáze Memphis přidal prakticky zbytečnou fičuru, evidentně poměrně náročnou na realizaci. Tohle je dobrá ukázka důvodu, proč DH se stávajícím směrem vývoje pravděpodobně nikdy nebude mít zdaleka tolik obsahu a takovou praktickou využitelnost (funkcionalitu), jak by mohla. Ten problém možná koření v přímé inspiraci ČSFD a jejím nepraktickým (prasáckým) webdesignem a současným vývojem se jen prohlubuje. - Toliko postřeh jednoho zkušeného uživatele a amatérského návrháře webů.
Čekal jsem hodně, ale Achievementy? To je snad naprostá novinka nejen na českém internetu. Klaním se programátorům a všem, co měli odvahu se do toho pustit. Bravo!
Pipboy: Jak? Nebo vlastně ani neodpovídej(nenaváděj). Asi by to šlo, ale to by pak nebyla ta správná zábava. Jen doufám, že se do nějaké hry nezažeru. Taky jsem se chtěl hecovat s bráchem, kdo vydrží dýl, ale on už vytuh. LAMA. :-)
stejen jke to blbe kdyz se pak clvoek musi rucne prihlasovat, kdoto buded chit ochcat ten to taky ochca :)
Deimos: Vždy v libovolný čas danou hodinu, ale musíš začít 00:něco. Tj. třeba 00:20, 01:49, 02:01 až 23:30 ... :)
Dotaz: když budu chtít plnit misi 24 hodin. Musím se příhlásit přesně po hodině, nebo to může být každých 55 minut, případně když se přihlásím po hodině a několika minutách, nebude to bráno jako nesplěno? Dík za odpověď
NateLogan: Kontroluje se to až při přihlášení či vykonané akci daného druhu (přidání hry atp.). Ale asi někdy spustím masovou kontrolu u všech aby se to "vyresetovalo".
Memphis: Vždyť přidal 20 her... Leda že by se to kontrolovalo při přihlášení, nebo že by u adminů bylo všecko jinak? :D
No teda, takhle stredovat lidi kolem...

Memphis? A srdíčko bude něco jiného, nebo teda máš nějaký bug u Mili :-D.

PS: A třeba Falagarovi Achievementy nějak nefungují.
Tak to je mazec, konečně jsem se tím prokousal .-) Po dvou pracovních dnech mi to hold nepálí :-)) 24 hodin v kuse to nebude problem (zítra mám volno) ale to ostatní? Kdo chce kooperovat? :-))) Pište!!! jsem pro každou špatnost :-)