Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Achievementy na DH

V myslích administrátorů dlouho hýčkaná funkce se po poměrně dlouhých přípravách dočkala realizace, po pětidenní upoutávce na hlavní stránce přicházejí na databázi Achievementy.

Achievementy [ečívmenty], do češtiny trochu krkolomně přeložitelné jako "úspěchy" či "trofeje", zažily svou premiéru na konzoli Xbox 360, odkud se rychle rozšířily i na PC, hlavně díky elektronické herně-distribuční platformě Steam. Jde o jakési "úkoly" plnitelné v rámci hry ("zabij X protivníků", "dohraj hru na nejtěžší obtížnost", "vyhraj 20 her" atp.). Mnohdy jednoduché, jindy zase pekelně těžké až nesplnitelné. Pro hráče jsou výzvou, často musí vzájemně spolupracovat a opravdu jen ti nejvytrvalejší a nejpracovitější dosáhnou na pomyslný vrchol a splní je všechny. U singleplayerových titulů achievementy prodlužují herní dobu "hračičkům", kteří chtějí mít hru dokončenou po všech stránkách, u multiplayerových mohou být naopak elegantním prostředkem pro odemykání nového obsahu, jako je tomu třeba v Team Fortress 2.

Právě tato naše oblíbená hra nás inspirovala zřejmě nejvíce a vnukla nám nápad převést achievementy i do webové podoby, což je, troufáme si tvrdit, premiéra minimálně v českém internetovém rybníčku. Samotná databáze, podobně jako hra, k podobným zábavným a zároveň motivačním funkcím přímo vybízí a už při vyslovení této myšlenky padlo několik návrhů na konkrétní achievementy. Rozhodli jsme se začít zvolna a sestavili první várku 19 kusů, které nám přišly nejzajímavější. Tyto jsou rozděleny na veřejné a skryté. Tam kde veřejné skýtají hlavně výzvu, tam skryté přinášejí spíše překvapení a zábavu, nevidíte u nich totiž jasný úkol ani ukazatel průběhu a jejich splnění může přijít jako blesk z čistého nebe. Splnění každého achievementu je (dle složitosti úkolu) odměněno dh body. Seznam achievementů, úkoly v čem spočívají a průběh (ne každý plníte od začátku, některé se počítají i zpětně) nesplněných najdete v uživatelské sekci v záložce "Achievementy". Tato sekce pravděpodobně prodělá ještě pár změn a hlavně rozšíření, podobně jako u her plánujeme vydávat nové balíčky achievementů či nějaké speciální kousky ke speciálním příležitostem, možnosti jsou opravdu široké.

Ještě bych rád zmínil jednu věc a tou jsou ilustrace. Aneb největší překážka a důvod dlouhé prodlevy mezi nápadem a samotnou realizací. Chtěli jsme pokud možno naše vlastní unikátní ilustrace jednotlivých úkolů, a tak nás napadlo ozvat se výherci naší výtvarné soutěže, yettymu. Ten naší nabídku přijal a společně se svojí sestrou Mili se pustili do práce. Naše zadání splnili dokonale a myslím, že se ilustrace opravdu povedly a k zadaným úkolům sedí perfektně. Za to jim patří naše díky. Oba si vysloužili odměnu v podobě pěkného přísunu dh bodů, což zmiňuji hlavně pro ty, kteří se mě dh poštou ptali, jak to, že je ten a ten uživatel předběhl v bodovém pořadí. :)

Ještě menší poznámka na konec, prozrazování podstaty vašich splněných skrytých achievementů ostatním uživatelům je samozřejmě zakázáno, ostatně byli byste sami proti sobě. Přejeme mnoho zábavy a vytrvalosti při plnění těch nejtěžších kousků, i ostřílení hrdinové tvrdí, že souboj se spánkem mezi ně bezpochyby patří. :)


Diskuze ke článku

Som zvedavý, kto prvý splní Achievement Legendární přidavač... ja to určite nebudem ;)
Koukám, že se taky asi budu muset tady na dh poohlédnout po nějakém intimním příteli ;-)
jsem ráda že se ilustrace líbí. :) Jen hledám kamarády. PLEASE HELP :)
Caelos: A já zrovna přemejšlel, kdo bude ten první blázen, kterej toho nepřítele spánku dá ;-)
Caleos asi v tom budeou jeste nejake mouchy kdyz to u tebe prepocitam vidim jich 5 podobny problem i u jinych useru. jinak tech 5 mam taky :)
Halooo, nechce někdo být můj přítel? kamarád mi schází čím dál víc, víc než táta dá se říct.... :) :)
Ještě, že je ve ČT a PÁ volno. Jinak, nechce si někdo zakooperovat ? :D
Tak co? Kolik už jich máte? Já 6 a na noční začnu plnit nepřítele spánku, půjdu po noční spát až o půlnoci. Přihlášení každý den je v pohodě, holt internet v mobilu, to je výhoda. Škoda, že se přihlášení nepočítá pozpátku, co jsem na DH tak jsem ani jeden den nevynechal.
ani jsem se nezminil ze jsem vcera v casnych rannich hodinach nahrabal posledni singleplayerovy achievementy/trofeje v GTA4 O:-) A ted tohle. Nastesti mi tady castecne brani lenost. Ale dobry zpusob jak motivovat decka aby vynasely kos a podobne hovadiny :) ...coz je ostatne i tady smysl, bo pridavani her urcite neni phun :)
Ale hlavně by mě zajímaly ty skryté. Možná něco napovídá fakt, že dva z nich už má Memphis. Doufám že nemaj nic společnýho s administrací, to bych se asi snažila zbytečně :)
A o tom to vše je. Lidi jsou od přírody soutěživí, alespoň většina. :)
Achievementy jsou hrozný zlo, ted zas nebudu dělat nic jinýho než sedět na prdeli a snažit se je všechny splnit...
ted by mel prijit adieu, rict neco jako ze se tu za tim honime jak mala decka a stejne bysme ho vsicic meli radi :))
Pěkné toto ! Jen nechci vidět, jak budu plnit "Zatracená loajalita!", když zrovna budu někde mimo. :D
Vážně zajímavý nápad. Na xboxu jsem to jednu chvíli propadnul, ale pak jsem zjistil, že to většinu her jen hrozně kurví:)
Memphis: Cool, tak to bych mohl taky na nějaký podobný dosáhnout :-)).

Určitě bych ale uvažoval třeba i o hodnocení gramatiky v komentářích nebo tak.
pipboy: Toho jsem se bál, Davové šílenství hned při spuštění, to by byla přece nuda...:)
MCZ: Kdysi jsme nad tím se smíchem přemýšleli, padaly návrhy jako "Nebetyčně naser Memphise" atp. :) Nevylučoval bych to...:P
Tak ta "zatracená loyalita" je teda síla =D Tak 05.04.2010 čekám na 365 bodů =D