Valkyria Chronicles vyšla původně na konzoli Playstation 3 v roce 2008. Navzdory velmi dobrým ohlasům u odborné veřejnosti (padlo nejedno ocenění hry roku) prodejně bohužel hra zcela propadla.
Herně se jedná o de-facto tahovou strategii s RPG prvky a silným důrazem na příběh. Mezi nejvýraznější přednosti hry patří "real-time" tahy, kdy nepřátelé ze svých pozic útočí na pohybující se jednotku a grafický styl, který připomíná oživlé vodové barvy. Za zmínku určitě stojí i poměrně specifický soundtrack od Hitoshiho Sakimoty.
Dějištěm hry je fiktivní kontinent Europa, na kterém právě zuří konflikt inspirovaný druhou světovou válkou - mezi dvěma velmocemi leží neutrální země Gallia, na kterou pro její nerostné bohatství zaútočí Východní Impérium. Hlavní hrdina Welkin Gunther, syn slavného generála z předchozího velkého konfliktu, se stává velitelem Skupiny 7 Třetího Regimentu Gallijské Domobrany. Pod jeho velením se ocitne několik desítek unikátních charakterů, každý s vlastní osobností, stylem, vzhledem, sadou perků atp. Příběh se dotýká i témat diskriminace a genocidy rasových menšin.
Obecně je Valkyria Chronicles považována za jednu z nejlepších her pro Playstation 3 a díky tomu, že unikla zájmu široké veřejnosti, se z ní stal kultovní titul. Hra se také dočkala zpracování ve formě anime seriálu. V roce 2010 vyšlo pokračování, Valkyria Chronicles 2, tentokrát ale jen na PSP, stejně jako třetí díl z roku 2011, který už ani nevyšel mimo Japonsko, což platí i pro webovou online hru postavenou na stejném universu. Západního vydání se dočkal až RPG spin-off Valkyria Revolution a o rok později i plnohodnotné pokračování Valkyria Chronicles 4.
@Tarhiel (28.11.2024 21:42): No a já se jim snazim naznacit ze z tech duvodu na to jebu :)
Pro: Detailní info, ovládání na gamepadu, komplexní a zároveň nenáročná hra