Valkyria Chronicles 4 je stejně jako předchozí díly taktickým RPG s akčními prvky. Využívá se zde takzvaný systém BLiTZ, ve kterém si hráč zvolí, jakou jednotku bude ovládat a s ní se může pohybovat po mapě, dokud mu nedojdou body pohybu.
Hra se odehrává na fiktivním kontinentu Europa během konfliktu inspirovaného druhou světovou válkou – tedy stejném časovém úseku, jako původní Valkyria Chronicles, ale soustředí se na nové postavy. Atlantická federace odolává útokům Východní imperiální aliance a roku 1935 hrozí, že válka může skončit totálním vítězstvím této autokratické říše. Ve snaze o zvrácení průběhu války spouští Federace operaci Severní kříž, kdy chce rychlým vpádem ze severu obsadit nepřátelské hlavní město.
Hlavním hrdinou hry je velitel Claude Wallace a jeho přátelé z dětství, kteří spolu s psem Ragnarokem tvoří družstvo E, které se v tanku vydává na překvapivou invazi skrz zamrzlý sever a klade si za cíl císařské hlavní město, jehož dobytí by mohlo válku brzy ukončit. Claude a jeho společníci však stojí proti imperiální přesile, nehostinné krajině a dokonce se musí vypořádat i s nadpřirozenými jevy.
@Bodkin (27.02.2019 21:02): My tu sberatelku uz nemame, budes muset do JRC :) A jinac co ja vim, treba by se ti to libilo...