Mnohými nenáviděný třetí díl je za mě velmi kvalitním počinem, který, když už nic jiného, tak z hlediska narativu nemůžeme odepřít vysoké kvality. Kvalitní dialogy, postavy i forma dokumentárního stylu vyprávění. Ale ona i ta základní premisa naštvaného dvoumetrového válečného veterána, který jde po vendetě a chce zničit kompletně a systematicky celou mafiánskou rodinu, mělo něco do sebe. Zmiňuji třetí díl a jeho příběhovou kostru, protože v Domovině moc není. V jedničce odkrýváme postupně Tommyho minulost a proč se stal práskačem. Dvojka jde stejně jako Domovina bez nějaké základní příběhové kostry a příběh nějak plyne dopředu, jen s premisou, že Vito chce být gangster.
Zde si k hlavní postavě Enza rychle vytvoříme silný vztah, protože je dobře napsaná a každý s empatií s ním bude soucítit. Ale až nějaký větší smysl a motivaci láskou se dočkáme ve třetině hry. Je zde velmi pomalý až utahaný dvouhodinový úvod. Následně se hlavní postava, která je velmi sympatická, až moc rychle vžije do nové role gangstera a stane se z něj takřka submisivní nástroj násilí, pro člověka, kterému sice dluží, ale zase ne až tak moc, aby dělal všechny ty násilné vylomeniny. A nakonec to má až zbytečně uspěchaný konec.
Spoilerová část: Když se autoři rozhodli k hraní za Isabelu, tak tu její misi měli dát před tím, než Cesare zradil Enza. Celý konec by se dle mého prodal mnohem lépe. Tohle je subjektivní pocit, ale furt zůstává nadstandardně vysoká kvalita ve formě prezentace příběhu. Koherentnost díky lineárnímu gameplayi (na rozdíl od třetího dílu) tomu velmi pomáhá. Nejen výtečné cutscény, ale i herci, dialogy a postavy patří k tomu nejlepšímu, co v dnešní době singleplayerových her vzniká.
Z předchozího open worldu se dostáváme do striktně lineární hry, kdy krásná Sicílie je jen kulisou s častými neviditelnými překážkami. Po pomalém startu hry, který není jen příběhově pomalý, se dostáváme do druhé a poslední třetiny, která je nadupaná různorodými misemi. Čistokrevná akce se střídá s automobilovými honičkami a stealth misemi a souboji s kudličkami. Na to, že autoři hodně stavěli na těchto soubojích, mi přišly spíše průměrně zpracované. Pojetí přestřelek se mi moc v dané formě moc líbily. Gameplay si bere to nejlepší například ze zmíněného The Last of Us a ta finální mise je zcela okopírovaná z mise. Z toho si taky berou i zjednodušený loot a ekonomický systém, který ale podle mě tady moc nedává smysl, a hodil by se jen ve volné jízdě (kdyby byla více komplexnější). Auta a řízení se mi také moc líbily a je to solidní kompromis mezi simulací a arkádou, na gamepadu lahoda. Strašně jsem ocenil i možnost přeskočit jízdu rovnou k cíli, tohle jsem po dostatečném kochání ostrova velmi ocenil. Tuhle funkci by Mafia 3 i další městské open worldy potřebovaly jak sůl. Dodatečná volná jízda je zklamáním, protože jsou všude neustále neviditelné překážky, takže výšlap na Etnu nebo plavání na ostrůvek na jihu je nerealizovatelný.
Po technické stránce musíme brát v potaz, že hra běží na Unreal Enginu 5, ten je těžké zkrotit a i zde ucítíme občasné propady a hra prostě není 60 FPS smooth. Já mám odladěnou PC sestavu a stejně byly místa, kdy z průměrných 80 FPS sletěly i na 40. Ale i tak to patří k těm lepším hrám na UE5, protože hra neměla záseky, bugy ani nespadla a hra vypadá prostě krásně. Sicílie vypadá opravdu úchvatně a nová Mafia se pere s A Plague Tale o tom, kdo má krásnější atmosféru Středomoří.
K tomu si připočtěme krásný soundtrack, super český dabing, na který jsem si chvilku musel zvykat, protože dabéři hlavní postavy Cesara mi moc nesedli (i přesto že oba podali velmi kvalitní výkon). Nevím, jestli jen v českém dabingu, nebo i v tom anglickém, je do uší bijící a trošku kazí dojem nadužívání italských slov. Mělo se ubrat, inspirovat se Ezio Auditorem a ne že v každé větě slyším s českým přízvukem nějaké italské nadávky.Ale to je maličkost.
Nová Mafia přinesla závan starých lineárních her v novém kabátku. Hra dělá vše nadstandardně dobře a nic, co by mi vyloženě vadilo, proto si zaslouží vysoké skóre a velkou pochvalu.
muffin
Machan
Ross
Honza135
vapiscz
Pro: Skvělý narativ, hudba, solidní různorodý gameplay
Proti: Utahaný začátek, uspěchaný konec, neviditelné překážky