Volná jízda... už se chystá a brzy vyjde ve formě patche. Nový obsah a aktivity? Pozdě. Měla být součástí hned od začátku. Během kampaně jsou představeny možnosti výběru typu koně nebo auta, ale všechno je to tak nějak jedno. Hra má rychlý spád a nedovolí prakticky vůbec hráči jen tak volně jezdit, plnit vedlejšáky (žádné tu nejsou), sbírat cetky a kochat se. Nově otevřená benzínka na Sicílii? Nenavštívil jsem ji ani jednou, nebylo kdy... přitom jízdní model se hodně povedl a v režimu simulace dokáže být i zábavnou výzvou.
Akční část je klasický cover-based shooter za naaranžovanými překážkami, se špatným gunplayem a nepřáteli, kteří chodí ve vlnách a rána do břicha je rozhodně nerozhází. Pomocí stealth přístupu zase není problém všechno v tichosti vykuchat, protože siciliáni se čelem vzad snad už narodili a hozená mince na zemi v nich vzbudí více zájmu, než hozený granát... A samozřejmě nesmí chybět rentgenové vidění! Ze všech Mafií má Domovina nejslabší akci - bylo mi až smutno, při vzpomínce na skvělé přestřelky ze dvojky, poprvé za využití PhysX.
Vcelku výrazným prvkem hratelnosti jsou také nožní souboje aka Mortal Kombat s žabikuchem. Sicilský boj s nožem se na ostrově historicky vyvíjel nejen jako základní obrana sedláků proti uchvatitelům, ale později i jako způsob řešení konfliktů nebo schopnost se bránit v úzkých uličkách Palerma. Řeč není o žádných rambo mačetách, ale menších kapesních nožích, které je lehké složit a nenápadně nosit při těle.
Autoři si řekli, že tuhle dovednost převedou i do hry, ale trochu to přehnali s četností a provedením. Postavy mají nad hlavou health bar, který postupně ukrajuje sekání a bodání a řezání a kromě klasického vykrývání je potřeba i uskakovat, pokud soupeř použije těžký "útok s bleskem". Množství ztracené krve, vpichů a seků, které každá postava vydrží, připomíná automatovou arkádu. Prakticky s každou důležitější postavou dojde k nožnímu souboji a každý bude otravný zase o něco více, než ten předchozí...
Nepovažuju příběh ve hrách za důležitý, ale když už se i já začnu chytat za hlavu a zavírat oči, je tady něco špatně. Hlavní postava nemá charisma, zachraňují to někteří členové rodiny v čele s Donem Torisim, ale ke konci už se všichni začnou formulovat jako banda psychopatů a sráčů. Korunu tomu nasazuje deník, který prozrazuje věci ještě dříve, než se vůbec stanou. Potěšilo mě ale propojení s druhým dílem, konkrétně několik postav, které Domovina ukazuje v dřívějších fázích jejich života.
Přes nesporné kvality českého dabingu mě mírně vytáčelo italské výrazivo pro sprosté slova, které se vyskytovalo snad v každé druhé větě a do češtiny nebylo přeloženo. Kvalitní základ pro návštěvu Itálie rozhodně mám, snad všechny ty stronza, vaffanculy a puttany nějak rozumně využiju...
Hodnocení: ✰✰
Pro: Příběh, poměrně slušný vizuál, dabing. odkazy na předchozí díly
Proti: Přímočarý gameplay, žádná velká inovace, propady FPS mezi hrou a CS, změna z openworldu