Ve čtvrtém díle herní série s českými kořeny odhalíte původ organizovaného zločinu v rámci příběhu zasazeném do Sicílie 20. století. Vžijete se do role Enza Favary, který bude muset nejednou dokázat loajalitu tamní Cosa Nostře. Samozřejmostí budou dobové zbraně, ať už půjde o nože, charakteristické lupary a vražedné vendety, ke kterým si budete pomáhat na koních nebo dobovými automobily.
Hlavní hrdina byl nucený strávit dětství na nucených pracích v sicilských sirných dolech. Osud mu však přihrál do cesty příležitost připojit se ke zločinecké rodině Dona Torrisiho. Přísahou se Enzo zaváže dodržovat kodex cti rodiny a své členství využít k postupu na zločineckém žebříčku. Sluncem zalité sicilské středomoří bude ostře kontrastovat s dobovou brutalitou se kterou se bude Enzo vypořádávat s Donovými nepřáteli a toto vše bude pohánět Unreal Engine 5. Hru lze hrát i na tzv. Klasickou obtížnost známou z předchozího dílu Mafia: Definitive Edition.
Kromě základního příběhu hra obsahuje také takzvanou volnou jízdu. V ní jsou obsaženy speciální úkoly, které nemají žádný vliv na hlavní příběh. Úkoly se ovšem odemykají na základě hraní hlavního příběhu. Mezi volnou jízdou a příběhem lze libovolně přepínat v hlavním menu. Dále jsou k dispozici automobilové závody v podobě sprintu nebo časovky a také koňské dostihy. Novinkou v celé sérii Mafia je možnost řízení vozidel z vlastního pohledu a přítomnost foto režimu.
@Honza135 (06.03.2026 01:38): No vidíš, tenhle pohled je unikátní pro každého hráče a kolikrát i konkrétní hru. Já bych za to třeba nedal víc jak tři stovky :-) A ne proto, že na to nemám.
Honza135
Ross
Garret
Chuck
ArmJohn
Pro: Vynikající filmový příběh, dobová atmosféra, originální soundtrack, skvěle napsané postavy, český dabing, imerzivní gameplay, fotorealistická grafika, odemykatelná volná jízda, příjemná hrací doba, poznámky po stolech
Proti: Neduhy Unreal Enginu 5, tedy propady FPS a problikávání textur, gameplay je poněkud repetitivní