Jedná se o remake stejnojmenné hry Sherlock Holmes: The Awakened z roku 2006, která dějově navazuje na Sherlock Holmes Chapter One.
Příběh je zasazen do roku 1882, v době, kdy jsou Sherlock Holmes a John Watson pouze čerství spolubydlící. Teprve nový případ série záhadných zmizení spojený s kultem uctívačů boha Cthulhu z nich udělá nejslavnější detektivní duo. Vyšetřování nás tentokrát zavede do Evropy i USA, například do švýcarské psychiatrické kliniky či bažiny v Louisianě. Na Sherlocka zde čeká opravdová výzva, neboť svět stvořen podle děl H. P. Lovecrafta nepodléhá tradičních racionálním pravidlům a mladý detektiv si bude muset sáhnout až na dno.
Kromě vylepšeného grafického kabátu je oproti původnímu titulu rozšířena hlavní dějová linka a přidány nové vedlejší úkoly a moderní herní mechaniky.
@JohnCZ (16.04.2023 10:26): Jj, vypadlo z tama slovíčko "méně". To je tím, že tohle je ode mě asi nejvíce upravený/přepsaný komentář oproti jeho první verzi. To jen ukazuje, jak moc si vnitřně nevím s touto hrou rady. Možná kdybych ten původní díl nehrál těsně před remakem, nebyl bych jím tolik ovlivněn.
Pro: nové případy k řešení, očekávaná kvalita zpracování, nápaditý design lokací
Proti: otřesné a frustrující akční části, technicky už by dneska hra mohla být dále