Ryse: Syn Říma, jako launchový titul Xbox One, se téměř po roce objevuje i na pc platformě. Je zasazený do doby kolem roku 68 našeho letopočtu a jak název napovídá, odehrává se v prostředí antického Říma, kde v roli generála římských legií Mariuse Tita žijete na výsluní svého postavení, obklopen početnými rodinnými příslušníky. Jednoho dne napadnou Řím keltští barbaři a před vlastními zraky generála mu milované nemilosrdně popraví. Marius se tedy vydává na cestu odplaty, jež bude lemovaná rudou řekou, tekoucí z útrob pobitých nepřátel. Na této cestě se potkává s přítelem svého mrtvého otce Vitallionem, velitelem XIV legie, který směřuje k břehům Británie za záchranou Commoda, syna římského císaře, a nabídne mu, aby se k nim přidal.
Hra je žánrově akcí viděnou z třetího pohledu, kde prim hrají chladné zbraně (meč, kopí) společně s palnými tehdejší doby (samostříl, luk), doplněné o funkci charakteristických štítů římských legií, sloužící ve vetším množství k vytvoření proslulých formací. Za pomocí těchto smrtících prostředků se budete prosekávat hordami barbarů v různých prostředích (lesy, bažiny, městské hradby nebo opevnění). Dalším mechanismem ve hře je tak zvaný Quick Time Event, který se spustí po správném a včasném stisknutí přesně daných tlačítek (kláves), následovaný brutální popravou nepřítele.
Krom singleplayerové části nabízí hra už jen kooperativní multiplayer, obsahující tři módy, kdy se spoluhráčem, jako zástupci lidu, se musíte probojovat k vítězství v koloseu.
PC verze oproti Xboxové obsahuje všechna dostupná rozšíření již v základu.
@Malignus (05.12.2024 09:09): No, leda tak kvůli těm achievementům. Ale ani jsem to nezkoušel. Tyhle achievementy mě nechávají chladným. Ten jeden singlovej, kterej jsem nezískal, mě štve..
Pro: Grafické spracovanie, zábavné súboje, bossfighty, prostredie, dobré finále
Proti: Krátke, premrhaný potenciál na niečo vačšie, príliš jednoduché komandovanie légie, nutnosť vypnúť mozog