Operation Body Count

1994

Další ze 3D bludišťovitých stříleček inspirovaných hrami jako Wolfenstein 3D či později Doom.

Cílem hry je vyčistit čtyřicetipatrovou budovu (sídlo Spojených národů), která byla zamořena teroristy. Každé patro znamená jednu úroveň hry. Začíná se ve sklepě, kde je třeba se utkat s obřími krysami a dalšími nestvůrami, než se hráč dostane do sklepení a postupně dobývá celou budovu. Hráči je k dispozici poměrně široký arzenál zbraní, od brokovnice či uzi až po granátomet nebo plamenomet.

Hra běží na silně upraveném enginu ze hry Wolfenstein 3D a narozdíl od něj využívá kompletní otexturování povrchů. Vzhledem k existenci hry Doom však Operation Body Count upadla víceméně v zapomnění.

Poslední diskuzní příspěvek

@mazar1234 (23.03.2018 11:08): Já jsem původní verzi hrál jen demo kdysi dávno. Tady.je to designovano na bázi Doom enginu a prevzata je patrne grafika nepratel a predmetu. Takze to bude jiny level nez puvodni hra. Co jsem zkoušel první level, bavil.jsem se, poměrně rychlá a svizna akce, level byl dokonce plynule rozdelen na 3 patra, není to tam psáno ale chce to tím pádem GZ Doom od.verze 3. Za vyzkoušení mod určité stoji.

• PC --
Depth Dwellers nebyl jediný klon Wolfenstein 3D, který se odvážně (pošetile) pustil do nerovného boje s Doom II: Hell on Earth.

Operation Body Count dokonce i přímo běží na starší generaci enginu od id Software. Obsahuje však několik vylepšení:

* Minimapa: Zobrazuje sice pouze oblast kolem hlavní postavy, i to ale stačí k tomu, aby zábavnost (resp. snesitelnost) hry dosáhla přijatelné úrovně. Také se díky ní snáze odhalují skrytá místa.
* Méně statické prostředí: Okna lze zničit a po střelách ve stěnách zůstávají díry. V některých úrovních také můžete nalézt spínače, kterými lze vypnout a zapnout elektřinu (světla).
* Spolubojovníci: Můžete jim zadávat jednoduché příkazy. Že se jedná o spřátelené jednotky jsem se bohužel dozvěděl až v průběhu hry (po smrti z nich vypadne armor - to se vždycky hodí).
* CGI animace: Dají vzpomenout na dobu, kdy každá taková animačka ve hře působila jako odměna (pamětníci zamáčknou slzu v oku).

Hru začínáte v kanalizaci pod mrakodrapem. S každým dalším levelem potom stoupáte výš a výš. Jakkoli je hra esteticky poměrně odpudivá (podobně jako pozdější Witchaven od stejných vývojářů), je třeba ocenit, že si skutečně připadáte, jako byste byli ve výškové budově - ve hře jsou okna s výhledem na noční město, výtahy, kanceláře, toalety, bary apod. Svým přístupem k level designu tak hra připomíná spíše Duke Nukem 3D než dobovou konkurenci od id software (jsou tu dokonce i nepřátelé sedící na záchodě!).

Abyste se mohli posunout do další úrovně, je třeba se nejprve zbavit škodné v té aktuální. Ta úplně nejhorší monstra se překvapivě vyskytují hned v úvodních levelech - příšery z bažin nejdou pořádně vidět a dokáží vás zabít na pár ran. A smrt v této hře, to znamená několik pomalých fade outů, animaci, ve které se vám vysměje hlavní záporák, výzvu k zápisu do tabulky high score a až potom konečně možnost načtení uložené pozice.

Mimochodem, load nefunguje, když jste zrovna ve hře - musíte buď zemřít, nebo hru ukončit a vrátit se do hlavního menu. Po nahrání uložené pozice taky přestane fungovat detektor nepřátel, pokud jste ho předtím v levelu našli. Dalším bizarním bugem (featurou?) je, že nelze střílet skrze otevřené dveře.

Pozdější úrovně, už přímo v mrakodrapu, jsou poměrně jednoduché. Odpravíte pár teroristů, počkáte, až se před vaši hlaveň seběhne půlka levelu, a pak se vydáte na lov těch stydlivějších jedinců. Někteří nepřátelé se pohybují až absurdně rychle, ale když si dáváte pozor, neměli byste mít až do konce hry velké problémy. Jedna mapa vám zabere asi pět minut. Naštěstí, protože již někde kolem desáté (z celkových 40) si asi budete říkat, že je to celé tak trochu na jedno brdo. U dvacáté se budete modlit, aby už byl konec.

Nikomu než hardcore FPS archeologům se Operation Body Count doporučit nedá. Zahrajte si raději legendární a neskutečně nápaditý mod Going Down pro Doom II od cyriaka - v tom začínáte naopak na střeše výškové budovy a vydáváte se na trnitou cestu dolů plnou překvapení.