Road to Reunion: Part 15
Čím blíž konci LiS2 jste, tím je vám jasnější, jakou myšlenku chtěli tvůrci předat: "Fuck the system." Stát a veškeré instituce (jako církev v minulém díle) jsou vykresleny negativně, kdy tentokrát dojde na pohraniční stráž, aby znovu vyvstala otázka rasismu a nenávisti vůči ilegálům. V opozici k institucím pak stojí nečekaně rodina a vedle toho ještě komunity a volnomyšlenkářský život. Po tulácích ze třetí epizody nás totiž máma vlčích bratrů vzala do svého pouštního společenství, kde strávíme taky většinu času.
Kluci s místními obyvateli strávili pár týdnů a hra nás proto tlačí do toho, aby pro nás byli jakože důležití. Ale stejně jako u každé epizody - my jako hráči je známe jenom chvilku. Mezi "našimi známými" se tak objeví párek zestárlých gayů, umělkyně bojující s rakovinou a potom David Madsen z původní hry, aby tu bylo alespoň jedno cameo. Všichni jsou víceméně pojati sympaticky, ale s každým stejně strávíme jednu, maximálně dvě interakce a pak stejně zase mizíme z lokace pryč.
Komunita je zároveň takovým skrytým podvodem na hráče. Nebo respektive takovou poslední možností jak věci zvrátit. Během prvních čtyř epizod jste totiž měli na svého bratra pozitivní nebo naopak negativní vliv a tady dostaneme obrovské množství interakcí, abyste to mohli ještě na poslední chvíli přetočit podle toho, kde chcete Daniela morálně mít. A to podle mě nebyla úplně šťastná volba, protože se tím trochu degraduje váš vliv z celé hry.
Na to, že hru vyvíjelo evropské studio, kdy Evropa má obecně spíše šedý způsob vnímání světa, je hra místy dost černobílá - naši lidé jsou ti dobří a ostatní jsou špatní. Nikdy se nestane, že by byl uvnitř nějaké instituce klaďas a naopak uvnitř přistěhovalecké apod. komunity ten zlý. Finn ze skupiny tuláků je nám taky ukázán, že všechno vlastně myslel dobře a naše postava mu může snadno odpustit. Obecně je dost jednostranný pohled na americkou společnost, kdy se nám hráčům snaží předat liberální myšlení. Ale aspoň se hra zase nebojí dát jasný statement, s čímž mají tvůrci v posledních letech často dost problém a dost bezpečně přešlapují na místě tak, aby náhodou nikoho nenaštvali nebo nikomu neublížili. Tady je ono stanovisko ale jasné a toho si cením.
Všechny čtyři konce jsou jinak typicky hořkosladké. Postavy musí čelit následkům svých činů a proto je čistý happy end nečeká ani v jednom. No nic, opáčko prvních tří her mám za sebou, tak se nyní dám do těch dvou, které jsem vynechal, než vyjde Reunion, kde Max a Chloe znovu spojí síly.
Blackhand47
pajmič
Laurona
TRIAn29
BINGMAN
Pro: Tvůrci se nebojí dát jasný statement, čtveřice hořkosladkých konců, scenérie
Proti: Černobílé vidění světa a stereotypizace společnosti, s komunitou strávíme jen jednu epizodu