Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Diskuze

Haha, už mi to asi začíná jít. Trochu jsem Jindřicha vypracoval, naučil ho nějaké ty piruety a začal ty bandity nebojácně krajet jen v košili a trenkách!
Mám takový dilema... Řeším jeden quest už několik hodin.

Heretici v Úžicích. Chci je nechat utéct, zabít toho plešatýho kokota a zároveň aby byl Vávra spokojenej. Četl jsem že když stihnu v tu stejnou noc přemluvit rodinku aby zdrhli, hned na to oznámit Vikářovi že jsem je našel, ale že utekli a hned na to doklust do Ratají oznámit Dandovi že je plešoun pryč, tak to dokončí quest, dostanu odměnu a ještě mám do rána čas se vrátit do Úžic a zapíchnout ho.

Potíž je ale v tom, že se v noci za Dandou nedostanu, jelikož je zamčenej v pokoji!

Počkal jsem v Ratajích do rána, řekl jsem mu to, dostal jsem odměnu a potom utíkal zpět so Úžic. Vikář tam pořád byl. Nevypadá, že by se někam chystal. Kde se dočtu, jestli už je chytil u Talmbergu? Prý se to má stát prakticky hned po tom, co mu oznámím že utekli.
To hledání pokladů bez mapy je zábavná výzva, 3 hodinky jen to hvízdne.

@watchOut (20.02.2026 09:53): asi chápu humor, ale kdyby náhodou - morem jsem myslel to, že se procházím po lesích, koukám na potůčky, poslouchám ptáky atd.
This fokin game. Jsem se k tomu vrátil asi po půl roce - hrál jsem to včera 4 hodiny a udělal jeden quest. Je to mor. Ale je to moc fajn, když to funguje.
No ten luk je dost depresivní záležitost.. Ale už si na to zvykám. S myší by to však bylo mnohem lepší .. Zrovna se mi povedlo uvařit první lektvar zachránit Filipa. Dnešek už mi nic nezkazí :)))

@rikuhahl: ten quest se začíná kde? Musím jej začít co nejdřív, nebo taky začne běžet jeho časomíra až po startu?
@Arcee (17.02.2026 13:49): Právě střelba z luku je na velké skupiny nepřátel nejlepší - zvlášť na koni (toho prvního co dotstaneš pošli co nejdřív do světa a kup lepšího co neshazuje). Stačí střílet z dálky a když se přiblíží tak popojet, pak jich proti tobě může být třeba deset naráz a stejně je v pohodě dáš. A střelbu z luku si nejdřív trochu natrénuj na kládách v řece.
Já bych to i rád nehrál na switchi, ale posledních pár let dost cestuju, jakože hodně. V Česku jsem z poslední tři roky strávil fva měsíce a tahat sebou počítač není úplně pohodlné :))
Ne, ani notebook, běhám hodně po horách. A na fotografii lépe využiju macbook. Cestování a hraní her jsou dva těžko sehratelné koníčky :-/..

Koncem roku už se ale konečně usadíme v Česku a měsíce o mě nikdo neuslyší :))

Už jsem si všiml že některé vedlejší questy jsou n čas. Jsou takové i některé hlavní questy? Nejsou třeba některé questy i časově omezené na začnutí? Myslím jakože pokud je nevezmu od zadavatele do konkrétního data ve hře, tak už mi později vzít vzít nepůjde?
@Arcee (17.02.2026 21:04): rychlé cestování nepoužívám nikde. Raději se projdu/projedu krajinou a kochám se. :)

Na Switchi jsem to zkoušel. nevypadá to špatně, je to hratelné, ale jak říkáš: místy velmi pomalé. Myslím, že KCD vypadá stále lépe na PS4, nebo Xbox One a pravděpodobně tam i lépe běží.
@Paul (17.02.2026 21:42): A hardcore mi nepřijde zase tak drsný proti obyč hře. Spíš je to víc bližší realitě. A fast travel je k ničemu, aspoň se člověk sžije s Klepnou, pardon se Šedivkou. Ale jak se tu řešil souboj se 4 protivníky a ještě zablešeným psem, tak ani Jindra na max to v mém podán níkdy nedal, naopak buď zdrhnul, nebo bídně zhynul. I trapáci v podvlíkačkách ve čtyřech dokáží se sudlicí a vším možným řádně zatopit, natož celoplecháči.
Ale já si na ně netroufám. Oni mě sundají během rychlého cestování. Kvůli psovi mě kůň sesype dolů :(
@Arcee (17.02.2026 13:49): Asi takhle... Jedničku jsem prošel s lukem, hrál jsem na PC. Až druhý průchod jsem se kousl a ten meč celkem vylevlil. Ale... Na více než dva naráz jsem si stejně nikdy netroufl. Jak už zmínil kolega níže, tolik najednou bych též nedoporučil. Zkoušet vylákat, to funguje spolehlivě. Pokud naběhnou všichni... Řekněme, že vzít do zaječích v této hře není ostuda :)
@Arcee (17.02.2026 13:49): Zkoušet bojovat s tolika nepřáteli najednou v této hře nedoporučuji, dokud nebudeš mít hodně dobré vybavení a vysoké statistiky. Buď je zkus vylákat po jednom nebo jim zdrhnout a pak zkoušet nalákat po jednom.
Ach no do píči.... Hodinu jak kokot lovím posraný srny a zajíce aby mě potom za rohem přepadli vyjebaní kumáni....

On ten kombat je na tom switchi s 30fps dost o nervy. Nevíte o nejakým odlehčení? Už si myslím jsem celkem vyzbrojenej, ale pes a do toho čtyři zmrdi, to fakt nechápu jak se to dělá... A to střílení z luku taky stojí za dvě hovna
@Rapier (16.02.2026 12:17): Je to tak, KCD je výjimečný a v krajině TOP. Si říkám, jak krásná by od War Horse byla zimní krajina, pořádné hory atd. Trochu jsou chudé interiéry, to je ve dvojce trochu působivější, ale pořád člověk nemá moc důvod zkoumat jak je vytvořené to které okno nebo nábytek. Co mě dost zklamalo, že většina kostelů je ve dvojce zavřená. Taky bych čekal, že jako kovář dostaneš pořádný detailní prohlídku hamru apod. Prostě nějaký prostory na zlepšení tam jsou.
@Paul (15.02.2026 23:17): budu se snažit náčelníku! :)

@musa (15.02.2026 23:56): to je dlouhá historie, faktem je, že jsem za ty roky ještě nestihl dohrát TW1 a TW3 (nemluvě o TES Oblivion a TES Skyrim), nechtěl jsem mít rozehrané třetí RPG, a žádné nedohrané, nicméně když už vyšla dvojka a všichni o ní básní.
A pak WarHorse vydali update pro XSX?PS5. Prostě zkrátka se to nějak nabídlo samo. :)

@Cathan (16.02.2026 07:07): jj všiml jsi už dávno. Zmíněný update pro velké konzole mě nakopnul to zkusit. Mohu to hrát pochopitelně na PC a měl bych, páč jen mám od 2025 závěru roku kompletně nové. Jen nemám takovou skvělou obrazovku u PC jako u TV.

Mimochodem jak matka mluvila o tom, že tátu bolí klouby a snad se mejlí, tzn. že přijde slota, a později když jsem utekl na Tramberk, opravdu přišla slota, to mě vážně dostalo. Navíc pan Bořek je borec. Bořek byl brácha mého kamaráda z vesnice kde jsem jezdil každé prázdniny. O to více si cením výběr jmena! :)
Hrozně nerad bych to srovnával s oblíbeným Zaklínačem, ten je prostě skvělý, ale já jen, že zde mi zkrátka přišlo vše neuvěřitelně přirozené, ta maniakální snaha WarHorse, mít hru co nejvíc real je tu fakt vidět, slyšet a cítit na každém kroku. :) Byť třeba souboj pěstní, nebo s mečem na úpném začátku hry byla poměrně výzva.
A navíc, hrady, vesnice, krajina, vše vypadá naprosto neuvěřitelně, ehmm... chci říci právě naopak, tak jak má.
I kdyby v té hře nebylo co dělat, já bych se jen tak toulal po krajině, poslouchal rozhovory lidí, atd.
@Rapier (15.02.2026 21:36): tak hezky pokračuj, ne že se na to zase vykvajzneš. Do dvou měsíců ať ti hraje Umírání Životem, jinak si mě nepřej

@Sasakr (15.02.2026 23:06): whoa to jsem netušil že už je PS4 emulace takhle daleko, ikdyž stable 60 to zatím nedává ani na 9800X3D, ale to se časem poddá. Nice, ještě že existuje PC a emulační komunita když jsou ty konzolový korporáty tak lemplovský.
Přiznám se, mimo úvod jsem dosud KCD nerozehrál. Až do včerejška. Začalo to tím, že jsem na XSX stáhl next-gen upgrade s tím, že manželce ukáži jak má hra skvělé intro, hudbu, úvodní rozhovor s matkou, otcem a trochu se porozhlédnu abych demonstroval vysokou historickou věrnost....

To jsem ještě netušil jak to skončí....

Po spuštění hry, mě hra nabídla stažení HD textur, dalších cca 5GB. Tak finálně ukázka. Manželka uznale pokývala nad tím jak je hra věrná, a s tím mě opustila. A já nevím proč, vůbec jsem to neměl v plánu si řekl, že bych si to konečně mohl zkusit na chvíli zahrát na Xboxu. :)
Musím konstatovat, že hra vypadá skvěle. Zkrátka vizuál je stále moc povedený. Nicméně zašel jsem za otcem a začal plnit úkoly. Nebudu popisovat co všichni znáte, zkrátím to na to, že jsem od Kuneše nejprve dostal strašnou nakládačku, pak se nechal ošetřit matkou, vrátil se a složil jej zezadu. Nechtěně jej omylem okradl, sebral mu veškeré věci, včetně z truhly, a zašel za partou které jsem pomohl s Němcem (a to jsem původně nechtěl, a co hůř - nechal se chytit), a oni mě pomohli Kuneše složit znovu. :) Díky sekeře, získal peníze, uhlí, pivo, atd.
Nebudu lhát, když přišla zástupkyně něžného pohlaví pro hřebíky, tak jsem fakt zíral, jak je ta scéna realistická! Wow, v Zaklínači 3 je taky ledacos co mě vyrazilo dech - nicméně stále je to "jen fantasy", ale tahle hra působí naprosto přirozeně, a já musel jsem smeknout před tvůrci. :)

Ovšem to jsem ještě netušil co vše zažiji (a bylo toho hodně, brada mě spadla hned několikrát - vůbec jsem neměl sebemenší tušení co se brzy semele, příběh je zatím TOP), než půjdu ve 2:00 dnes ráno neplánovaně spát. :)

Tleskám, tleskám a ještě jednou tleskám! Třebaže hra není tak vybroušená jako je konkurence. Zaklínač 3 je skvělý, mám Sapkowského knihy rád, ale tohle je pro milovníka historie, a to já rozhodně jsem, splněný sen! Naprosto jsem si vzpomněl, jak jsem jako kluk hltal všechny ty historické dobrodružné romány, ABC Letní speciál (ten historický), Příběhy psané střelným prachem, atd...

PS: opravdu jsem to nechtěl rozehrát na konzoli, vlastně jsem to vůbec neměl v plánu, jelikož mám rozehraného Zaklínače trojku, ale velká OLED TV + 4K má své neopakovatelné kouzlo.
Měl bych PC připojil k TV, jelikož to je doslova filmový zážitek jako v kině, a ať již jde o TW3, CP77 nebo KCD, tyhle hry si zaslouží velkou a kvalitní obrazovku!

@Gordon (14.02.2026 20:27): jasně, ale my konzoloví hráči jsme vděčni, že si na nás vzpomněli. :) Osobně jsem rád, že se ve Warhorse pochlapili, a udělali next-gen upgrade pro velké konzole, podobně jako CDP dříve u TW3.
Hraju na Switch 2 a hra mi zamrzá při načítání po cutscéně v lese při plnění questu "hrátky s čertem". Hned po tom, co Jindra omdlí. Načítání trvá věky a nic se neděje. Už jsem to zkoušel třikrát ...

Neví někdo co a tím?

Edit: nechal jsem to načítat asi 15min a načetlo se to
Právě jsem to chtěl napsat. Konečně! Bylo trochu trapné mít na výkonné PS5/XSS/XSX legacy verzi. Warhorse si u mě šplhli. :)
Update je venku, konzolisti mají konečně možnost zahrát si PC verzi :)
@AlieN (25.01.2026 23:00): Souhlasim, ze Johancin pribeh ma presah a patri k tomu nejlepsimu obecne ve hrach. Nesouhlasim ale, ze straseni je primitivni z herniho hlediska. Uz jen ten fakt, ze velka cast hracu quest minula, protoze lektvar muzete bez kecu koupit, je docela bizar. Taky clovek muze udelat vic veci, nez je v zadani. Kdyz zacnete vrazdit, tak se vydesi i sarlatan :) A straseni nebojacnejch typku, kdy je sarlatan prevlecenej za strasidlo, je skvely. A kdyz se to vezme, i tady se da najit presah, pze burani maj cerny svedomi kvuli upaleni toho typka, co je strasi (jestli si to dobre pamatuju).
@strejdafido (25.01.2026 18:44): @Mendoza (25.01.2026 19:08): To jsou questy rozhodně velmi vtipné, ale tak nějak primitivní z herního hlediska - na rozdíl od toho s Johankou, a ten navíc nabízí i dost výrazný přesah nad rámec čistě herní zábavy, takový vhled do dobové reality církve a víry je mezi hrami věc nevídaná (tady se KCD na chvíli stalo až, gasp, skoro se mi to nechce vyslovit, uměním). Už ta pouť pokání ke které přiměje hráče předtím, výtečný nápad.

Ne všechny úkoly pro Johanku jsem splnil, přišlo mi neadekvátní kecat té holce z bordelu do toho jak se chce živit, ale k "dobrému" konci jsem se i tak dostal - zásadní bylo přesvědčit ji aby před inkvizitorem radši držela hubu, byť i to se mi morálně dost příčilo (ale holt realita tehdy byla taková). Ale propracoval jsem se k němu až přes ten špatný i neutrální, chtěl jsem u tohoto prozkoumat všechny možnosti.

Anyway -  opravili bug s nesmrtelným vojákem na Vraníku, yay! Vzpomínám si že ten mě kdysi honil přes celou mapu :D
Vraník jsem při útěku vyhladil - nejlíp se plíží kolem lidí co mají šípy vypíchlé očička :)
(no škoda že jejich AI je tak pitomá že to jde... přitom by to mohlo být tak snadné, stačilo by při známce boje vyvolat poplach aby se na hráče sesypali všichni v táboře naráz...)
@AlieN (25.01.2026 01:19): Nejlepší část hry je rozhodně chlastačka se soudruhem Bohutou :-) Nicméně Tereza a Johanka měly parádní příběh, to jednoznačně, jenže já měl za Johanku velmi špatný konec, i když jsem se velmi snažil jí pomoci a vše vypadalo dobře. Brrr
@TmavyCyklista (25.01.2026 02:48): Jo hlavně tam (ne jeden rozhovor ale všechny její dialogy). Napadlo mě že to bude češtinou, v rozhovorech kolem Terezy zas některé dialogové volby nebyly přeložené vůbec.
Celkově v celé hře byl český dabing problematický, chápu jak se to stalo při výrobě když jednotlivé věty namlouvají bez znalosti kontextu, ale při testování to muselo být hned vidět... kdyby to někdo testoval... a nebo kdyby byla vůle to po testování namluvit správně...
Jestli těmi dojebanými dialogy myslíš hlavně rozhovor Johanky se ženou krejčího, tak to je bohužel chyba českýho dabingu. V angličtině tohle není.
Jsem rád že jsem si Woman's Lot nechal až skoro nakonec, Terezin příběh tak byl správně emotivní. I když ten byl nakonec jen takovou lineární jednohubkou, nejvíc na mě zapůsobila část s Johankou - skvělý quest! Asi nejlepší část z celé hry.
I když zas ty bugy, tady hlavně v podobě místy úplně dojebaných dialogů...