Journey to the Savage Planet

01.02.2021
14.02.2023
21 hodnocení Platformy

ano

Journey to the Savage Planet je komediální sci-fi first-person adventura s prvky akce a debutující hra kanadského vývojářského týmu Typhoon Studios, složeného z vývojářů, kteří v minulosti pracovali například na Far Cry 4 nebo Assassin's Creed III.

Ve hře se ujímáte role zaměstnance společnosti Kindred Aerospace, která byla osmým rokem zvolená za čtvrtou nejlepší společnost zaměřenou na průzkum vesmíru. Váš zaměstnavatel vás vysílá na neprozkoumanou planetu s označením AR-Y 26 a váš úkol je prostý – určit, zda je planeta vhodná pro kolonizaci. Hned po příletu je zřejmé, že planeta je plná rostlinného i živočišného života. Otázky však budí věžovitá struktura dominující zdejšímu panoramatu, naznačující, že na planetě by mohl být i inteligentní život...

Hlavním cílem hry je pomocí příručního skeneru zkatalogizovat faunu a flóru planety ve všech čtyřech biomech. Fauna čítá více než 30 druhů podivných monster, z nichž jsou některá mírumilovná a bezbranná, ale naproti tomu některá budou urputně bránit své teritorium. V tu chvíli přijde na řadu i hráčův blaster. Zpočátku skromné vybavení vaší postavy se postupem hrou dočká upgradů umožňujících další průzkum, které si můžete vytisknout na 3D tiskárně a čítá například jetpack či raketové boty. Svět hry oplývá stovkami různých skrytých tajemství a sběratelských předmětů. Hru lze hrát i v online co-opu pro dva hráče.

Poslední diskuzní příspěvek

• PC 60
Pozřím neznámou rostlinu na neprobádané planetě "Dobrá zpráva, nyní je tvé tělo mnohem odolnější vůči vnějšímu poškození. Špatná zpráva je, že tvé kosti jsou momentálně poseté armádou malých zhoubných nádorů" oznámil mi můj osobní AI asistent.

Tuto malou, nenápadnou kulišárnu z továrny bývalých Ubisoft pracantů jsem si užil jako takový chutný chlebíček, jenž jednou strčím do huby, spolknu ho a za nějakou dobu zapomenu, že jsem ho vůbec kdy snědl. Na oko se hra může podobat "resource  gather survive " hrám jako No Man Sky, nebo Subnautica, leč skutečností jest, že se jedná o "metroidvanioidní" produkt s elementárními prvky prozkoumávání a střádání materiálů pro vylepšování či rozšiřování vašeho obleku. V zásadě to funguje bez problémů a prvních pár hodin onen element objevování a skenování nových krajin - fauny i flory funguje výborně. Žel bohům zanedlouho zjistíte, že jste defakto objevili vše, co vám Savage Planet může nabídnout. Tak či onak překonávání překážek není vysloveně ubíjející a vaše putování skončí dříve, než se na vás ta otravná paní nuda nalepí. Po celou dobu budete třímat pouze jednu zbraň a akční složka je obecně dosti jednoduchá.

Co mne překvapilo nejvíce je sympatická nadsázka, s jakou se Savage Planet prezentuje. Od živě hraných filmečků na vaší vesmírné kocábce, kodexu a loru, po vaší asistentku v podobě umělé inteligence. Ta vám bude po celou naší krátkou anabázi dělat příjemnou společnost a komentovat vaše konání a nálezy v průběhu hry. Její povaha je takový milý balanc mezi claptrapem z Borderlands a Glados z Portalu. Ani moc protivná, ani ne tak sadistická a cynická. Prostě taková nápomocná, sarkastická sympoška .

Vizuálně se nejedná o žádné žůžo labůžo, ale pestrá paleta barev a vysoká vykreslovací dohlednost spojená s překvapivě optimalizovaným Unreal 4 enginem dodala naprosto adekvátní zážitek, stejně tak hudební vložka a vlastně i celá hra. Ta díru do světa neudělá, ovšem nepřinese ani ostudu. Savage Planet je kompetentní, kvalitně vyrobená hra. Jen nemá nic, co by ji nějak markantně odlišovalo od svých digitálních souputníků.

Pro: Příjemný humor, první třetina hry, optimalizace, příznivá cena, cover art

Proti: ke konci už nemá hra moc co nabídnout, krátké, herně a designově neoriginální