Grounded

27.09.2022
16.04.2024
17 hodnocení Platformy

ano

První hra od vývojářů známých RPG jako Fallout: New Vegas nebo The Outer Worlds, vydaná po odkoupení studia vydavatelstvím Microsoft exkluzivně na Xbox a PC. Tentokrát však upustili od žánru, díky kterému se stali populární, a vytvořili hru ze stále populárnějšího survival žánru.

Budeme hrát za člověka, ale opravdu velmi malého člověka zmenšeného na velikost mravence, který se snaží přežít v džungli trav jeho vlastní zahrady, a jde po nás prakticky veškerý hmyz, na který narazíme. Musíme se tedy, jak už je v tomto žánru zvykem, starat o naše zdraví a uspokojovat základní potřeby, tedy hlad a žízeň. Budeme si moct stavět základnu, vyrábět nové nástroje či zbraně a prozkoumávat svět. V něm můžeme narazit kromě hmyzu také na zvláštní stavby, jejichž původ je neznámý, postupem hrou se však začne objasňovat.

Grounded budeme moct procházet buď v singleplayeru a nebo v kooperačním multiplayeru až pro čtyři hráče, pro který je hra primárně určená. Hru lze hrát z pohledu první i třetí osoby.

Poslední diskuzní příspěvek

• PC 90
Všiml jsem si, že zdejší DH komunita je zaměřena prakticky jen na single-player hry. Vězte, že toto je singleplayer, který se teoreticky dá hrát ve více lidech (max. 4). A je to skvělé. Opravdu jsem mile překvapen a je to první hra, kde jsem dohrál i režim NG+.
Začínáte jako superzmenšenina teenegera na vlastní zahradě a vaším cílem je opět dosáhnout původní velikosti. Příběh bych hodnotil spíše průměrně. Na druhou stranu nacházíte různé poznámky a kazety, ze kterých se postupně dozvídáte, co se vlastně stalo a jak z toho ven.

Co je ale parádní je průzkum světa (ehm zahrady). Za každým koutem je něco zajímavého, objevujete nové lokace nebo suroviny. Je zde spousta skrytých míst a záhad. Vašimi nepřáteli jsou pochopitelně různí hmyzáci (na pavouky se poslední dobou dívám trochu jinak). Tady absolutně nemám co vytknout - každý má jiný druh útoku/obrany, navíc zrovna nemusím neustálé zombíky či ufouny. Taková beruška taky dokáže značně potrápit.
Je to survival, takže stavíte základnu a vyrábíte si různé zbraně a brnění. Zbraní je velká spousta + ve hře je systém různých odolností a vylepšování, takže se nenudíte. Základna se staví lehce, ač občasné nedokonalosti by se v tomto ohledu našli. Trochu mi vadil fyzikální model, kdy jste si mohli postavit např. "nekonečné" schody a obejít tak třeba rostlinu, po které se mělo vyskákat na zeď. Na druhou stranu to zvyšuje hratelnost.

Zlepšujete se pouze vylepšeným vybavením a částečně i systémem mutací. Ten je velmi povedený, opět nemám připomínky (např. bojujete se sekerou, budete v tom časem dobří a získáte nějaký ten bonus). Také hledáte po zahradě zuby, které vás částečně vylepšují. Bossové ve hře jsou, ačkoli jich není mnoho a ti nejlepší jsou nepovinní. Celková obtížnost je tak akorát (hráno na normal), ale já mám rád těžké hry, takže možná je trochu vyšší.
Jedinou vadou na kterou si vzpomenu a která mně opravdu vadila, byly útoky nepřátel na základnu. Zabijete moc pavouků, ti se naštvou a časem vám zaútočí na základnu. Nepochopil jsem, proč vývojáři k tomu přistoupili. Útočníky většinou snadno zabijete, ale chvíli to trvá a pak ještě musíte opravovat poškozené části. Ztracených 10-15 minut.

Jinak ale opravdu paráda, hru bych rozhodně doporučil i pro holky (ono jich to dle youtube videí taky dost hraje) a možná i pro děti (pokud můžou hrát :), ale bacha na obtížnost a na pavouky). I ten režim NG+ má co nabídnout, rozhodně to není znovu úplně to samé. V žánru kategorie to řadím na 2.místo hned za Valheim , ale věřím, že pro spoustu lidí to bude ještě lepší.

Pro: zpracování, zábava, průzkum (dohráno na 100%), nepřátelé

Proti: útoky na základnu, fyzikální model staveb

+5 +6 −1