Gore: Ultimate Soldier

Gore: Special Edition

4D Rulers •  Eyecon
06.06.2002

freeware (dříve placená hra)
ano

Na sklonku 21. století vypukla zničující válka mezi silami globální vlády a celosvětově organizovaného zločinu. Elitní militarizovaná policie (UMC) si to rozdala s po zuby vyzbrojenými kriminálníky (MOB) a výsledkem byla smrt 70% obyvatel Země. Největším problémem policistů se ukázal být nedostatek kvalifikovaných bojovníků, což zvrátil až vynález výcvikového VR trenažéru v laboratořích UMC. Gangsteři začali prohrávat a mír je skoro na dostřel. Z čirého zoufalství proto infiltrují samotný trenažér z nějž vzešlí ostrostřelci jim na skutečných bojištích tolik zatápějí. Kdo obstojí ve virtuální realitě?

Gore je střílečka s důrazem na multiplayer, který je v ní mimo jiné zastoupen módy Deathmatch, Team Deathmatch, Tactical (Extermination/Escape/Assault) a Capture the Flag, jež lze hrát přes internet nebo LAN. AI boti léta chyběli a jedinou alternativou bývala kampaň – šňůra dvaceti různě tematizovaných map pro jednoho. Volíte mezi čtyřmi obtížnostmi a šestnácti zbraněmi, mezi něž spadá pistole, sniperka, rotačák, plamenomet, granáty, raketomet a další. Většina skýtá dva režimy střelby. Příběh odbytý v úvodu každé mapy textem hraje minimální roli a kampaň působí jako „offline mulťák“.

Gore běží na vlastním AMP enginu, jenž tvůrci původně chtěli nabízet k licenci. Grafika evokuje počiny na Quake II/III enginu, hektolitry krve, odlétávajícími částmi těla a brutalitou zase připomíná sérii Soldier of Fortune. Z výchozího pohledu vlastních očí je možné přepnout se i do pohledu ze třetí osoby. V červenci 2008 autoři titul uvolnili zdarma coby Gore: Special Edition s vylepšenými texturami, dalšími zbraněmi a možností zahrát si kampaň za MOB záporáky. Multiplayer SE fungoval do vypnutí Gamespy v únoru 2013, od té doby je hra v péči stále aktivní komunity a opět hratelná online.

Patch 1.48 ze 7. srpna 2023 umožnil kooperativní kampaň více hráčů proti AI botům.
Patch 1.50 ze 7. června 2024 přinesl do 1v1 kol rozdělený Duel mód

Poslední diskuzní příspěvek

Odkazy pro plnou hru a patch. Novější jsem nenašel. Mnoho Serial Key. Mám i původní originální krabici. Zachovala se, včetně pěkného plakátu na Iron Storm.

Zadaný klíč funkční ten z Archive.org. Musí být včetně pomlček. Rozlišení nastaveno v configu client_system.cfg. Ve hře se mi nepovedlo přelézt sít. Moc neznám funkci kláves. Instalace patche je ok. Prostě přepsat soubory.

Verze hry - 1.60.20. Hra může znemožňovat skákání na některých místech. Údajně kvůli vyšším hodnotám FPS. Na začátku jsem musel složitě seskočit na lampu poblíž věže a z ní správně za síť, po níž se mělo vylézt. Ale její horní část nešlo běžně překonat. Zmíněným skokem ano.

Herní výzva: "Kamarád doporučuje!"
Od mvp23 jsem dostal za úkol podívat se na zoubek téhle hře. Zcela jistě by se tohle dalo zařadit do kategorie dohraj za jeden den. Dejme tomu, že začnete ve dvanáct a v sedm hodin s jednou hodinou pauzy máte hotovo. Je to sice primárně multiplayerová střílečka, ale projít takhle rychle všechny arény i s příběhem je dost málo.

Naštěstí je Gore: Ultimate Soldier docela zábavná. Ničím jiným, než střílením vás nezatěžuje. Díky designu a celkově dobře vypadající grafice jsem si chvílemi připadal jak v Quake 2. Hry jsou si dost podobný. Akorát druhý Quake vyšel o pět let dřív. Hrou se prochází jako nůž máslem. Pokud zvládnete headshot, tak nemáte problém až do předposlední úrovně. Tam obtížnost hodně naroste.

Největší slabina  Gore: Ultimate Soldier je určitě Amělá Inteligence. Nepřátelé jsou tak blbí, že vám to dost ulehčují. Jestli budete někdy nadávat na AI třeba v Soldier of Fortune, tak jste ještě nehráli Gore. Úplně stejně je na tom inteligence vašich spolubojovníků. Klidně vás rozstřílejí, když jim stojíte v cestě a zaslouží si headshot, když stojí v cestě vám v úzké uličce.

Líbilo se mi, že se měnilo často prostředí. Zbraně, až na rotačák, nejsou moc zapamatovatelné. Hodně rychlý pohyb po vzoru Quaka 3 je určitě super.  Gore: Ultimate Soldier se snaží být co nejvíc brutální, ale gore vypadá spíš směšně, když brokárnou rozstřelím tlusťocha na oblak krve. Ale co, hra je to rychlá, odsýpá, baví a rychle skončí. A je zadarmo!

Jen ten hlavní boss mohl být trochu zábavnější. Celý konec vyjde tak nějak do ztracena. Nechce se mi věřit, že by byl mulťák větší nářez.

Pro: rychlá hratelnost, zábavné střílení, měnící se prostředí

Proti: extrémně krátké, nezajímavé zbraně, nudný hlavní boss, totálně debilní UI

Nemůžu si pomoct ale i když je hra freeware, čekal jsem od ní víc, mnohem víc. Nejenže má neskutečně ošklivou grafiku a opravdu hodně divný pohyb hráče i protivníků, včetně těch útočných, ale hlavní mínus je, že člověk nemůže sám od sebe přebít zbraň!(nebo jsem na to nepřišel). Osobně si myslím, že na internetu existuje mnohem víc lépe udělaných multiplayerových stříleček...

Pro: Dvojice teleskopických obušků jako primární zbraň na blízko

Proti: Ošklivá grafika, divní nepřátelé, nejde přebít...

+4 +5 −1