Dungeons & Dragons: Dark Alliance

22.06.2021

ano

Vaše parta. Jejich funus.

Sněhové závěje mrazivého kraje Icewind Dale se barví do červena. Zplozenci zla libující si v zabíjení i příležitostné konzumaci lidí, elfů a trpaslíků táhnou tundrou! Svá ostří napadeným naštěstí nabídla skupinka námezdných hrdinů vedená mistrem dvojích čepelí, Drizzt Do'Urdenem. Nepomáhají však jen kvůli inflačním Konigům a všechna sláva je pro ně stepní tráva. Elf Drizzt bojem zahání obavy z toho, že přežije svou lidskou družku Catti-Brie, zelenookou lučištnici, jež by ho následovala až do samotného Devítipeklí. Statný barbar Wulfgar chce získat respekt u soukmenovců, jimž má vládnout. Podsaditý trpaslík Bruenor Battlehammer je adoptivním otcem Catti a tohle barvité společenstvo je mu rodinou.

Hack’n’slash
sága zasazená do severních dálav kontinentu Faerûn se dělí na kampaně skládajících se z jednotlivých výprav do víceméně lineárních slují a kobek plných stále nebezpečnějších protivníků, ale i lákavého lootu, jenž si kromě jiných záporných existencí nárokují třeba chamtiví duergaři (temní trpaslíci), podlí gnollové (hyenovití) či třeba vševidoucí beholdeři. Vyčišťování každého dungeonu završuje boosfight. Napříč sedmi epizodami o jedenadvaceti aktech (misích) si budete muset čtyřikrát poradit s runovými hlavolamy, abyste mohli pokročit. Mezi jednotlivými výpravami směníte v základním táboře nabyté zkušenosti, zlaťáky a krystaly za vylepšení vybavení, dovedností (feats) a chvatů (moves) postav.

Zatímco Baldur's Gate: Dark Alliance I (2001) a II (2004) skýtají gaučovou kooperaci pro dva, tento reboot téměř tři a půl roku nabízel online kooperaci hned pro čtyři příznivce dungeon crawlingu, kde seky stíhají šlehy.

Základní Dark Alliance i DLC Echoes of the Blood War (2022) a OST byly k 24. únoru 2025 staženy z digitálně-distribučních služeb. Zároveň došlo k vypnutí multiplayerových serverů, nicméně vše zůstává hratelné sólo offline.

Poslední diskuzní příspěvek

• XboxX/S 45
Všechno špatně. Vůbec mi nevadila myšlenka udělat něco jako Warhammer Vermintide v D&D hávu, ale D&D: Dark Alliance smrděla průšvihem už od prvního traileru. Četné varovné znamení se mi však povedlo úspěšně ignorovat... a výsledek byl přesně takový, jaký se dalo čekat. I přes roční odklad působí Dark Alliance jako zcela nedodělaná hra, která sotva drží pohromadě. Herní náplň je repetitivní, nenápaditá a především plná bugů.

Už jen samotné souboje, a to nejen v multiplayeru, provází naprosto příšerný lag. V launchové verzi jste tak například sekli do nepřítele, přehrála se animace útoku, dvě sekundy se nic nedělo a až potom se ubraly HP. To nejen vypadá hrozně, ale i značně komplikuje snahy o dodge a parry a patche vylepšily situaci jen částečně. Podobně zpomalená je i umělá inteligence. K řadě nepřátel včetně bossů můžete prostě přijít, začít do nich mlátit a než si uvědomí, že se něco děje, jsou už téměř mrtví nebo zaseknutí v stunlocku. A i když už něco začnou dělat, občas nepřátelé prostě ztratí vůli žít a zatuhnou i během boje. Nedá se jim divit – i virtuální smrt je lepší, než sloužit jako NPC v Dark Alliance. Soubojový systém by potenciálně mohl být docela dobrý, nabídka různých pohybů a komb je široká, ale v praxi působí prostě hrozně a zoufale potřeboval dalších pár měsíců vývoje.

Druhý velký problém hry je nepochopitelné škálování obtížnosti. Každá úroveň obtížnosti má v každé misi specifické doporučené gear score. Pokud budete hrát mise na obtížnost odpovídající vaší výbavě, nejspíš je projdete s prstem v nose. Pokud obtížnost zvednete byť jen o jeden stupeň, připravte se na to, že obyčejné nepřátele budete rubat několik minut a sundají vás zhruba na dvě rány. Občas. Občas to je to jen o trochu těžší než doporučená obtížnost, jak by to asi správně mělo být, a občas pro vygenerování jednodušší mise stačí i pouhý restart. Nutno dodat i to, že bonusy k statistikám, které dává lepší vybavení, rozhodně neodpovídají propastným rozdílům mezi úrovněmi obtížnosti. Jinak řečeno, hra prostě cheatuje a obtížnost zvyšuje uměle (a ještě navíc blbě).

Ve hře, kde je naprostá většina času věnovaná soubojům, nemá příliš smysl řešit cokoliv jiného, ale celková odfláknutost se projevuje i ve všech dalších aspektech. Nejvíce práce si tvůrci zjevně dali s designem úrovní, které jsou na co-op rubačku překvapivě otevřené a plné drobných hádanek a poschovávaných pokladů. Akorát trochu chybí mapa a orientace v složitějších úrovních tak působí mírně chaoticky. Ale dál už je to jen marnost. Příběh je mizerný a působí jako parodie knížek o Drizztovi (jinak si "humorné" repliky nepřátel vysvětlit neumím). RPG prvky a loot jsou nudné a troufnu si říct, že kdyby ve hře nebyly, možná by pro tvůrce bylo jednodušší vybalancovat obtížnost a hra tak mohla být celkově lepší.

Shnilou třešničkou na dortu jsou různé bugy a nedodělky, jako například textury a efekty směle konkurující Revelations 2012 (například láva), mizerné animace a můj oblíbený bug, kdy, pokud se vám povede umřít v bossfightu, tak občas loading screen prostě zamrzne a zůstane na obrazovce i několik minut, zatímco do vás boss na pozadí vesele buší. Hru jsme hráli několik měsíců zpátky, takže něco z toho, co jsem zmiňoval, už možná je vyřešené, ale zcela upřímně, nehodlám se o tom přesvědčovat. A vám bych to taky nedoporučil.