Dead Space je remake stejnojmenného sci-fi survival hororu z roku 2008. Stejně jako v původní hře, i tentokrát se hráči ujmou role mechanika Isaaca Clarkea, který se spolu se svým týmem vydává na obří těžební loď USG Ishimura, jež přestala posílat pravidelná hlášení. Isaac a jeho tým však po příletu namísto posádky nachází nespočet zmutovaných lidských mrtvol zvaných nekromorfové. Pro Isaaca tak začíná nejen boj o svůj život, ale i život své přítelkyně Nicole, která se na palubě Ishimury nachází rovněž...
Co se týče hratelnosti, remake se rovněž drží principů originálu a opět tak půjde o survival person viděný z pohledu třetí osoby, kde se Isaac při průzkumu lodi Ishimura musí za pomocí předělaných hornických nástrojů bránit přívalům nekromorfů. Tempo soubojů je však spíše pomalejší a důraz je kladen na precizní amputaci nepřátelských končetin. Remake však nabídne řadu změn, co se týče obsahu hry. Hra nebude obsahovat žádné loadovací obrazovky a rozložení lodi Ishimura bylo poupraveno tak, aby jí bylo možné bez omezení prozkoumávat. Loď nabídne i řadu nových lokací k exploraci a vedlejších úkolů, za jejichž splnění hráč obdrží například upgrady k zbraním jako Plasma Cutter či Pulse Rifle. Vylepšení se dočkaly i sekce zasazené do nulové gravitace, kde má Isaac nově kompletní svobodu pohybu. Novinkou jsou i pasáže s nefunkčními generátory elektřiny, kde bude hráč muset například zvolit, zda chce následující sekci projít bez přísunu kyslíku či bez osvětlení.
Samozřejmostí je i od základu předělaná grafická stránka. Hra využívá poslední verzi enginu Frostbite a podporuje moderní technologie jako ray-tracing či 3D audio. Oproti původnímu prvnímu dílu, kde byl Isaac Clarke němým protagonistou, bude tentokrát plně dabovaný, přičemž roli Isaaca si opět zopakuje Gunner Wright, jeho dabér z druhého a třetího dílu.
Celkově dle mě o něco lepší než originál, hlavně reagující Isaac a mnohem detailnější grafika vytahujou imerzi nahoru. Ten residentevilovskej gameplay design funguje furt skvěle a scifi atmosféra taky. Jsem si po oznámení remaku myslel že je naprosto zbytečnej, vždyť originál je prakticky nová hra co vypadá furt skvěle, ale když jsem pak kouknul na comparisons, tak moje paměť byla krapet zkreslená, ten rozdíl je fakt velkej :)
Pro: Zachovanie pôvodnej atmosféry a hrateľnosti, vylepšenie príbehu, nové prvky, vhodne zasadené do pôvodného konceptu
Proti: Žiadne výrazné inovatívne nápady, pomerne vysoká hardwarová náročnosť