Captain Claw je 2D plošinovka ze staré školy, vydaná pod křídly Monolithu. Hra vypráví o slavném pirátovi jménem Nathaniel Joseph Claw, který byl dostižen, uvězněn a odsouzen k popravě. Během čekání ve své cele ale nachází dopis, jejž zde zanechal některý z vězňů. Dopis popisuje legendární Amulet devíti životů, jehož vlastník získá obrovskou moc a také nesmrtelnost. Ve vidině této moci kapitán prchá z vězení a shromažďuje posádku na výpravu za všemi devíti drahokamy, z nichž lze Amulet vytvořit.
Ve hře probíháte jednotlivé lokace a sbíráte zlato a poklady, za které můžete získat životy. Cestu vám kříží překážky a také nepřátelé, kteří jsou level od levelu tužší. Na jejich likvidaci máte meč, pěsti, svou pistoli nebo různá kouzla. Dále zde najdete různé časové bonusy jako například vyšší skoky a rychlost, neviditelnost, nesmrtelnost či speciální meče. Ukládání funguje pomocí checkpointů, z nichž dva v každé úrovni vám uloží postup k příštímu hraní. Na konci každého lichého levelu vás čeká kousek mapy ukrývající následující lokace a v každém sudém levelu si změříte síly s bossem, po jehož likvidaci obdržíte drahokam. Celkově obsahuje hra 14 levelů plus hromadu "fan-made" úrovní.
Hra dávno zapadla mezi abandonware a Monolith ji již více neprodává.
@Charllize (05.02.2023 00:32): jo taaak, taky se omluvuju, že jsem to špatně pochopil :D týpek na YT asi zase špatně pochopil mě, on si zase myslí, že mám dojem, že Rayman je lehká hra a tak mě vyzývá, abych udělal livestream, kde to hraju :D ale já jen napsal, že Claw je těžší xD
Pro: Grafika, hratelnost, Claw, hudba, obtížnost
Proti: na lootu po čase přestane záležet, obtížnost