Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Diskuze

Pořád se mi opakovaně ukazuje upozornění, že můžu otáčet kamerou. Jak to vypnout?
@M.a.t.t. (16.11.2022 09:28): Mne se Silesia zpracováním moc líbí. Jak říkám, teď stejně není na hraní čas, takže s utrácením nespěchám, nicméně mám v plánu koupit. Trochu toho okultna mi nevadí, byť bych osobně ocenil spíš reálný základ. Ale cokoli lepší než 3/4 hry mít satanistické halušky jako v SOR.
@ajne (16.11.2022 09:11): Keď už nič iné, údajne tam skrátili záver, ktorý bol pôvodne veľmi zdĺhavý a po odhalení vcelku predvídateľnej pointy nasledovala ďalšia cca hodina hrania....akoby to čo bolo predtým nestačilo. Tá hra bola skrátka dramaturgicky nezvládnutá a domácim recenziám, ktoré z nej robili skrytý klenot som úprimne nechápal. Tak ako tebou spomínaným slovám autorov, ktorí očividne nepochopili, prečo sa hra vlastne nepredávala, hoci v rámci podobných žánrových hier vydávaných na Steame nevynikala ničím. Silesia je trochu iný prípad a už len svojim spracovaním neosloví bežných hráčov. Minimálne na prvý pohľad však na mňa pôsobí o niečo osobitejšie.
@M.a.t.t. (15.11.2022 12:28): Já hrál až upravenou verzi. Neumím tedy posoudit, o kolik je to lepší, nicméně otravně natahované to bylo stále. Hlavně to šplhání, to mne už vysloveně sr...velmi otravovalo. A pak mne teda naštvali i samotní autoři, kteří neúspěch svalili na piráty ve stylu - naše hra je dokonalá, jen ji všichni ukradli a proto neuspěla. Kdybych tohle slyšel předem, tak hru nekoupím, už za ten arogantní přístup. Ale doufám, že SOS bude jiné, styl se mi líbí, přečtu si nejdřív nějaké uživatelské recenze a pak si ji nejspíš pořídím.
@ajne (15.11.2022 10:08): U Someday You'll Return  je hlavne problém v tom, že tvorcovia vytvorili kostru hry, ktorá by reálne ustála 5 hodín, no celé to natiahli štvornásobne. Teda takto to aspoň bolo v prípade prvej verzie hry, ktorú som skúšal ja a miestami to naozaj nepôsobilo ideálne. Je však možné, že teraz je to už aspoň o niečo lepšie.
@Tulareanus (15.11.2022 09:16): Aha, tak já teď konkrétně narážel na SOR. SOS (hezká zkratka :-) ) zatím nevím. Já doufám, že to tam bude v nějaké rozumné formě, což z popisu zatím vypadá. Uvidím časem, teď není moc prostoru hrát, takže prozatím vynechám, ale plánuji později koupit a vyzkoušet.
@Tulareanus (14.11.2022 12:47): K tomu budou nejspíš dva důvody - že to autoři přehnali a těch halucino/démonických výjevů je tam prostě moc, což také souvisí s celkovým natahováním hry. Druhá věc, co asi autoři nečekali, že poměrně dost lidí bavila ta "normální" část, kdy se chodilo po lese dle turistických značek, hledaly se stopy a vzpomínky, a k tomu POI na mapě.
@ajne (14.11.2022 09:17): No ja nerozumiem, prečo je to tej hre vyčítané. Veď to bol autorský zámer dlhodobo, dokonca aj v popise na steame sa na to rovno upozorňuje. Chápal by som výčitky, ak by bola hra prezentovaná ako založená na realite a niekde na konci alebo v poslednej tretine by sa to zvrtlo, ale takto keď má karty vyložené na stole sú tie výčitky absurdné.
A inak podľa si niekedy autori vyberajú nadprirodzené veci aj preto, že tam niečím nadprirodzeným ľahšie zakryješ plothole alebo sa jej vyhneš.
@Tulareanus (11.11.2022 11:39): To je mi jasné, ale že se to zrovna tak schází, že hry českých malých vývojářů se k tomuto tématu přiklání. A zrovna v situaci, kdy právě zmíněnému SOR to bylo často vyčítáno.
@ajne (11.11.2022 11:19): Tak ľudia tú okultnú tématiku vkladajú preto, lebo ich to baví a zaujíma. Tak ako niekoho baví pseudorealizmus, niekoho baví zas, aby to bolo v niečom fantasy alebo horor.
Já jsem taky na rozpacích. Osobně bych taky preferoval záležitost ve stylu Kingdom Come, tedy maximálně odpovídající reáliím. Na druhou stranu to tady nevypadá tak šíleně démonicky přehnané jako v Someday You'll Return. Zpracování vypadá zajímavě, takže jen pořád na vážkách, zda koupit či ne. Asi to dopadne tak, že až se objeví nějaká sleva, tak neodolám.

Nevím ale proč mají tyhle malé české autorské týmy či jednotlivci stále si her vkládat démonickou tématiku.
@Red (10.11.2022 12:10): +1

Beriem, že by dávalo zmysel zviezť sa na vlne popularity Kingdom Come, ale autor chcel zjavne rozprávať trochu iný typ príbehu a subjektívne na tom nevidím nič zlé. O zlú hru navyše podľa všetkého nejde a to je o to chvályhodnejšie, že sa na nej podieľal poväčšine len jeden človek.
Díky za rozklíčování. Tak to mám podobně, historická hra zní fajn, kombinace s tejným kultem ne.
Popisek: "zlo, jež dlouho bujelo pod zemí a začalo se drát na povrch" - co si pod tím mám představit? Doufám, že ne kombinaci historické hry s fantasy příšerama nebo okultní tematikou?
@Vivaldi (06.10.2022 18:06): Jo, osahávání herních mechanik samozřejmě počítám do celkového času. Jen mě zajímalo, kolik času bych na případné hraní potřeboval. A mimochodem, hodnotil jsi to pár hodin po vydání a to ještě ani nebyla hra zpřístupněná na Steamu. Dostal jsi ji k recenzi?
@Jumas (06.10.2022 18:00): Mne to trvalo dokopy asi 32 hodín. Ale zase boli miesta, kde som fakt blúdil v kruhoch a nevedel pochopiť čo je treba robiť. Takže treba tam zahrnúť aj to. Ako naučiť sa bojovať a pochopiť niektoré lokality zaberie trošku čas. :)
Koukám, že dva lidi už to dohráli, mohl by mi někdo říct, jak je to dlouhé? Na HLTB to nemá ani profil, natož herní dobu a žádný walkthrough také ještě není.
Jsem si tu četla ten popis hry a říkám si, že někdo má podobný styl psaní jako já... Pak mi to začalo vrtat hlavou, tak jsem se šla podívat do své historie bodů. No, tak jsem nenašla spřízněnou duši, jen mám fakt děravou paměť a psala jsem to já, eh... Nicméně, chystáte se to někdo zkusit poslepu?
@Dunemaster (05.10.2022 15:56): V recenzi na BonusWebu píšou, že na gamepadu se to právě hraje strašně. Že to pro to není moc dělaný.

Na klávesnici a myši by to šlo vymyslet asi taky líp, ale konečně má člověk pocit, že hraje PC záležitost a ne jen další port z konzule. Jako dneska všechno..
Tak dnes na Steamu vyšlo. Mám rozehrané demo a upřímně jsem příjemně překvapen, na projekt víceméně jednoho člověka se mi to jeví vlastně jako menší zázrak. Nevím, kdo ten viking je, ale rozhodně je renesanční viking. Smekám, že takovou hru fakt dokončil.