Už uplynulo víc jak sto let od okamžiku, kdy se francouzští křižáci v Jeruzalémě rozhodli sdružit v řádu zvaném "Chudí rytíři Krista a Šalomounova chrámu", původně za účelem ochrany křesťanských poutníků, putujících z přístavu Jaffa do Jeruzaléma.
Od dob prostého entuziasmu a obětavosti se však změnilo mnohé, řád, který nakonec ve známost vstoupil jako "Templáři" nevyjímaje. Z několika stovek nadšenců se stala několikatisícová armádní mašinérie, propojená finančními vazbami přímo s francouzským králem. Ochrana poutníků se stala vedlejším cílem, mnohem více rytíři začali vydělávat na permanentní válce s "nevěřícími" a obraně území největšího z křižáckých států, Jeruzalémského království, pod vládou potomků "Ochránce svatého hrobu", dolnolotrinského vévody Godefroye z Bouillonu. Křížové výpravy tedy nepřinesly mír nebo klid poutníkům, ale jen další rozvrat pro křesťanstvo, oslabené mongolskými nájezdy a morovými ranami 13. století.
Ne zcela běžná herní témata, Templáři, Svatá země a 13. století nám tak znovu ožívají, nicméně ne ve formě strategie, jak bychom od tvůrců Tropica čekali, ale jako third person hack'n'slash adventura s coop módem pro dva hráče.
Nebudete tedy ovládat žádné armády, ale dvojici hrdinů. Celiana, mladého templáře, přicházejícího o iluze a heretičku urozeného původu, Marii. Osud je svede dohromady, aby čelili zkaženému řádu templářů, vzmáhající se Inkvizici, služebníkům francouzského krále, i Saracénům, dobývající zpět svoji zem. Celian a Marie navštíví postupně celkem 20 historicky autentických míst ve snaze rozkrýt nebývalou konspiraci a odhalit tajemství svatého grálu.
Zdarma na GOGu, podporuje PC verze gamepad?
Pro: prostředí, AI spolubojovníka, rozmanité hratelnostní prvky, dorážečky, stealth, hw nenáročnost, hudba, místy slušné napětí (chrámy)
Proti: animace, opakující se obsah truhel, neviditelné zdi vždy a všude, nulová fyzika a nízká interaktivita s prostředím