Planescape: Torment je izometrické RPG založené na pravidlech Dungeons & Dragons (konkrétně druhé edice) z dílen již neexistující legendy Black Isle Studios. Jako jediné CRPG vychází z jinak naprosto opomenutého settingu, kterým je “nadsvět” Planescape. Velice zjednodušeně řečeno, jedná se o soustavu rovin a různých světů (sfér), které mezi sebou mají určité zákonitosti a vztahy, žijí zde odlišné formy života atd.
Hra začíná v Sigilu, středobodě celých sfér. Hlavní hrdina se probouzí v temných prostorách márnice s naprostou ztrátou paměti a poněkud zvláštní schopností - neschopností zemřít. S pomocí prvního společníka, létající lebky Morta, se z deníku vytetovaného na svých zádech dozví, že klíčem k jeho minulosti je jakýsi Pharod. Cesta za nalezením vlastní identity začíná.
V roce 2017 vyšel remaster hry s názvem Planescape: Torment: Enhanced Edition. V témže roce vyšel i duchovní nástupce hry s názvem Torment: Tides of Numenera.
Re-run: naposledy jsem hrál P:T minulý rok, ale příliš vytížen, neměl správný mindset. Letos se do něj ponořil a zvedl známku na úroveň legend. Obecně jsou mi ty ukecané klasiky na Infinity Enginu nebo Arcanum s věkem sympatičtější. Třeba jednou dohraju Spectorovu Ultimu a podobné Chammurapiho zákoníky.
S VTM:B je to imho nejlépe napsaná hra. Není to literatura (Lake, Kurvitz), není to scénář (Houser, Druckmann) a není to drama (Levine). Upíři jsou ryzí roleplay, Planescape je ryzí quest design. Plus cit pro jména.
Ravel Puzzlewell a Sigil jsou bez nadsázky perfektní. Oproti tomu Bodhi a Athkatla stojí za zlámanou grešli. A samozřejmě nejlepší jména mají celebrity:
Yoko Ono - sexy upírka
Boris Karloff - čaroděj
Peter O'Toole - zahradník, hráči prodá bylinky
Jeremy Irons - překvapivě ne kovář, ale velitel stráží
Elijah Wood- gnóm
Magic Johnson - výstřední vetešník
atd.
Tohle jsem věděl. Co mi došlo letos, je co vlastně znamená takhle dobře napsaný quest design, protože Chris (pravé jméno Bezejmenného) tu udělal quest ze VŠEHO. Libovolný předmět, kouzlo, klíč, barák, ulice, prsten, kniha, lebka, dlažební kostka, družiník. Podpořeno tím nestoudně organickým worldbuildem na který, co se týče mě těžkopádné Disco Elysium nemá. Márnice Spalovačů, Ignus, výuka Umění porodní bábou, Hrobka Nesmrtelnosti...set piece - item – schopnost – worldbuild – guilda – klíč – npc – hádanka – backtracking - reaktivita. Mistrovská lekce hry spočívá v tom, jak tu kombinatoriku zvládá celou a zároveň nepůsobí mechanicky. Tohle je Quest. Cokoli jiného je kompromis a chyba.
100% jedna z těch cirka 20 must play kampaní, jinak se probudíš mrtvej a pak tě najdou ztracenýho.
Yoko Ono - sexy upírka
Peach
Silverlion
Ajantis
Drolin
Pro: Nádherná hudba, netradiční herní zážitek, skvěle napsané postavy a jeden z nejlepších a nejzajímavějších příběhů, které jsem kdy viděla/četla/hrála.
Proti: Nic.