@Isair (19.04.2026 19:36): mocná gratulace! Skóre jak hovado :) Podepsal bych skoro vše, co jsi uvedl.
@Phoenix (19.04.2026 22:18): Aha, myslel jsem, že by to mohlo být tohle. Akorát, tady se nejedná vyloženě o secret, resp. není těžké jej nalézt, je to jen na konci koridoru ve finální lokaci, který je právě plný těch nejtužších robotů, což dá dost zabrat a není to nutné k dokončení hry, se slabší partou se to asi skoro nedá prosekat, to je pravda.
@Ringo (19.04.2026 22:17): No právě toho se taky trochu bojím no :), ale tak uvidíme, Hanák to takhle asi dohrál, když o tom psal v diskuzi, tak asi se to dá.
@Isair (19.04.2026 19:36): Nevím, jestli si to po té době pamatuji dobře (hrál jsem to tak 30 let zpátky :-) ), ale v jenom nepovinném místě někde ke konci Ti hra explicitně oznámí něco jako že ses dostal na nejtěžší místo v celé hře a je to tuším nějak spojeno s možnou komunikací s New World Computing, zaslání nějakého kódu nebo něco podobného. Nepamatujete se někdo, kdo to hrál před kratší dobou než já?
@Isair (19.04.2026 22:04): Ono se tam něco respawnuje, ale obvykle ten respawn vypneš likvidací hnízda. Ono to grindování tam není potřeba, MM 4 a 5 mají trochu jinak nastavené level capy než M&M 3 a potvor je tam na to dostatek.
Napadá mě ale, že pokud rozdělíš postup na dvě party, tak ty bonus lokace, které se odemykají spojením obou světů, budeš mít pak extra tuhé, protože v nich bych řekl hra dost počítá s tím, že tam jdeš s partou právě vycepovanou oběma světy.
@Ringo (19.04.2026 22:00): To jo, to si zase taky říkám :) a trochu mě to štve :). Ale na druhou stranu alespoň se nebudu větší část Darkside prosekávat jako nůž máslem. A pokud má Clouds získávání statistik podobně jako v Isles of Terra, pak bych teoreticky mohl projít některá ta místa s tou druhou partou z Darkside znovu (až po dohrání Darkside samozřejmě) a alespoň statistiky si tím trochu navýšit (jen si budu muset někam zapisovat, ve kterých dungeonech a na kterých místech ty permanentní boosty jsou, abych pak zbytečně netápal).
A zase co, Elemir dohrál Isles of Terra na 40. levelu, tak těch 20 levelů z Clouds snad tolik chybět taky nebude :D. Případně, jde tam někde grindit, kdyby bylo nejhůř? :)
Sakra, proč to nevydali rovnou propojené, takhle stavět člověka pořád před nějaká dilemata :D.
@Isair (19.04.2026 21:49): Jo takhle, no to problém nebude, akorát to je takové zvláštní krkolomné řešení :-) Neužiješ si ve finále tu nabušenou partu, co posbírá zkušenosti z obou světů.
@Ringo (19.04.2026 21:41): No já normálně chci hrát World of Xeen, ale myslím to tak, že prostě si projdu nejdříve právě jen poctivě ty části z Clouds s jednou partou, přejdu s ní do Darkside, tam si tu partu nechám v hospodě/smažu, vytvořím novou partu a projdu Darkside a s tou partou, se kterou jsem prošel Darkside si pak projdu ty bonusové části z World of Xeen, s tím by neměl být problém, ne? A pokud to bude možné, tak bych nechal i prachy v bance v Clouds (pokud nejsou propojené s Darkside), pokud to nepůjde, tak holt budu mít prachy a gemy z Clouds. Sice to nebude úplně 100% zážitek, jako kdybych to hrál odděleně, ale pořád tomu budu blíž než kdybych to sjel celé s jednou partou a budu to mít o něco obtížnější.
Já to budu hrát z té verze z GoGu, takže to mám rovnou ve World of Xeen, tam ani není možnost to hrát odděleně.
Sice na to snad existují nějaké vychytávky (smazání nějakého souboru či co?), ale na to kašlu.
@Isair (19.04.2026 21:03): No to si dej ale v takovém případě pozor při takovém postupu, aby ti pak propojení dobře sepnulo, pokud pojedeš nejprve pětku s tím, že si World pak donahraješ. Protože mně se stalo, že jsem si tak projížděl nejprve pětku s tím, že si k ní pak připojím čtverku do World of Xeen, ale teleportační pyramidy se mi hlásily jako rozbité a do Clouds nešlo vejít. Myslel jsem si, že si užiji pátý dál, který jsem kdysi, když jsme si dohrál samostatně čtverku, ještě neměl, a tak to odstartuji teda od začátku v pětce s tím, že si donahraji pak čtverku a projdu si v ní bonusy vyplývající spojením obou světů. Ono to ale propojit zpětně nešlo a tak jsem si vlastně neplánovaně dohrál tu pětku samostatně a byl jsem za to pak moc rád. Nakonec jsme si pak čtverku zopakoval s tím, že jsem rozjel od ní World of Xeen znovu a tentokráte propojení fungovalo.
Podle mě je pro úsporu času ideál zahájit čtverku ve spojeném World of Xeen, ale s tím, že poctivě nikdy neprojdeš pyramidou ani jiným teleportem do Darkside. Až projdeš celý Clouds of Xeen, tak si odděleně zapneš samostatně pětku a projedeš si ji. Podle mě si tu hru více užiješ, budeš tápat, odhalovat zase ten celistvý puzzle a bude to těžké. Až dojedeš tu pětku samostatně, vrátíš se k té dojeté čtverce ve World ox Xeen a vstoupíš pyramidou do Darkside.
Někdy skoro před šesti lety jsem to zhruba popisoval tady:
Někdy skoro před šesti lety jsem to zhruba popisoval tady:
@Ringo (19.04.2026 20:42): Díky :).
Tolik času do toho asi zase investovat nechci, ještě mě čekají další díly plus případně i Swords of Xeen (možná?, záleží, jak moc budu přesycen enginem dílů 3-5, zdali budu mít chuť ještě na Swords či půjdu rovnou do šestky či jiné hry). Ale nejspíše to udělám tak, jak to popisoval hanak v exilu v diskuzi, tj. že bych si dojel Clouds s jednou partou a v Darkside si vytvořím novou, abych měl hru obtížnější, resp. jako kdybych to hrál odděleně ale zároveň si hned na to užiju i bonusové lokace z World of Xeen (plus to bude alespoň oživené tím, že budu mít třebas jiná povolání a budu koukat na jiné ksichty :)). Problém bude s Gems a prachama, ale co už (pokud se teda nedají nechat v bance v Clouds?).
@Isair (19.04.2026 19:36): Gratuluji k dohrání:-) U M&M 4, 5 + World of Xeen se vyplatí se trochu pozastavit a zahrát si nejprve každý díl odděleně zvlášť a až pak si to spojit a projet jako celek World of Xeen.
Tak dohráno, musím říct, že ti roboti (Terminator) ve finální pyramidě docela dávají zabrat i mé nabušené partě, k mému překvapení je bojovníci neměli skoro šanci zasáhnout ani s maximálními boosty (a když už tak jen hodně lehce), když jsem měl na sobě power shield, tak sice taky příliš hp neubírají, nicméně mají nepříjemnou schopnost "terminated" (rozložení postavy v partě, které tím zničí i všechny itemy), v tom jednom posledním koridoru jsem si je musel odlákávat po menších partách. Fungovaly na ně v podstatě jen nejsilnější kouzla, nejlépe pak Implosion.
Ale vážně dobré to bylo, co se bojů týká, tak byly části, kdy jsem se cítil jako polobůh, ale rázem hra dokázala z tohoto omylu vyvést, když hráč potkal zatoulaného Liche :) (a neměl na sobě řádné boosty) či finální lokací, případně nějakými těmi nepříjemnými statusy. Začátky-prostředek hry ale byly celkem krušné. Ale hlavně jak říkal Ringo to byl dokonale sestavený puzzle, kde si hráč musel skládat jednotlivé střípky, aby pak složil celistvé zrcadlo a vše najednou dávalo smysl. Jak jsem psal níže, je hodně zajímavé si v pozdější fázi znovu projít ty hinty z fontán ve Fountain Head :).
Možná škoda, že na hodně hádanek hráč najde řešení v pyramidách. Asi bych více uvítal nějaký větší hint, než vyložené řešení, ale neva, i tak tam byla spousta dalších hádanek, které hráč prostě vyřešit musel sám (resp. mohl, ne vše je nutné k dohrání hry).
Už se fakt dost těším na World of Xeen :).
Skončil jsem na nějakých cca levelech v rozmezí 138-148 u celé party, pak došly prachy a to jsem měl nastřádáno 20+ miliónů v bance :).
Finální score: 1474706529
@Phoenix (08.04.2026 21:16): Co jsi myslel tím nejtěžším místem?
Už se fakt dost těším na World of Xeen :).
Finální score: 1474706529
@Phoenix (08.04.2026 21:16): Co jsi myslel tím nejtěžším místem?
@Isair (16.04.2026 13:44): do te hadanky v Arachnoid Cavern jsem tenkrat zapojil rodinu i sourozence :) a pokud si to pamatuju, tak jsme to nejak dali dohromady.
@Richmond (16.04.2026 07:40): No jak které :), většinou takové ty logické s počítáním etc. (pro vstup do hradních dungeonů třebas atd.) ano (byť se taky u nich občas člověk zapotí :), nejhorší byl asi ten v Arachnoid Cavern), ale takové ty klasické slovní, tam je to tak 50/50. Ale na většinu jsem našel řešení už předtím v pyramidách, takže jen častokrát stačí přiřadit, ke které soše to patří, ta mi pak většinou dá hint na něco, co už mám dávno vyřešené, či vím dávno odjinud, takže je to celkem jedno :D. Btw, k čemu jsou vůbec odpověďi na ty hádanky v Halls of Insanity u těch soch lvů? Ten mi vždy řekl jen "correct" a nic se nestalo. Měl jsem za to, že zmizí ty neviditelné teleporty u orbů a truhel, ale beztak jsem se k nim musel dostat teleportačním kouzlem.
Ale je zajímavé si po projití větší části hry znovu přečíst ty hinty u těch fontán ve Fountain Head, kdy najednou ty kryptické nápovědy dávají smysl :).
@Ringo (16.04.2026 08:27): Jako určitě, docela jsem si možnost pořádného vycustomizování a vytrénování party oblíbil v JRPGčkách, kde je to celkem běžné. Ale zase mám rád, když i přes to tam hráč narazí na nějakou větší výzvu, ať už je to final boss či nějaký super boss nebo složitější nepovinná lokace se silnými potvorami, aby to trénování dávalo většího smyslu :).
V Might and Magic III je to těžké, hodně asi záleží v jakém pořadí hráč ty dungeony prolézá, protože v některých se dají najít extrémně silné permanentní power upy do statistik/obrany či silné itemy/množství experience, v jiných zase není nic moc (maximálně nějaké hinty apod.), ale pokud hráč proleze všechny, tak stejně na konci ty polobohy mít bude, pokud dobře rozděloval statistiky a nechával si silné itemy (i když v některých dungeonech jsou některé užitečné věci či power upy i schované v tajných místnostech přístupných jen pomocí teleportačního kouzla, tak to jde lehce minout, jindy zase musíte vyřešit nějakou složitější hádanku...)... ono dostatečně vyvážit open world asi není úplně jednoduché. Ale samozřejmě má své kouzlo, když si pak vytrénujete ty polobohy a každého dáváte jedním šmahem, kde jste se třebas v půlce hry absolutně nechytali.
@Isair (16.04.2026 04:09): No a i to je cíl, natrénovat to, aby to pak bylo lehčí. Aspoň já to tak mám v dungeonech a RPG rád. Takže mi vlastně nikdy nevadilo grindování :-)
@Isair (16.04.2026 04:09): Powergamer! :) Co hádánky? Dáváš na první dobrou? Nezapomeň pak dát info o počtu bodů z certifikátu (já mám svoje z prvních tří dílů vyvěšené u Elemira na Svět MaM).
@Richmond (14.04.2026 08:05): Tak Maze from Hell prošlé, minotauři už nedělali větší problémy a sundaval jsem je v podstatě jedním šmahem, horší byly medúzy s útokem, který dokázal zkamenit klidně polovinu party, ale později jsem zjistil, že na to skvěle funguje power shield, takže taky žádný problém. Nejvtipnější bylo, že jsem smahnul Minotaur Kinga a ani jsem si toho nevšiml (vizuálně se neodlišoval od ostatních a nejspíše jsem ho taky sundal na ránu), později jsem si říkal, "vždyť by tu měl být nějaký Minotaur God/King, o kterým se psalo už předtím v nějakém hintu na stěně", tak jsem si to dohledal na youtube a byl to ten běžně vypadající minotaur v horním rohu u Power orbu. Jinak rozhodně nejbludišťoidnější labyrint ve hře :), ale ve výsledku nebyl zase až tak velký, jak se původně zdálo a šel projít křížek krážem docela rychle.
Každopádně mi extrémně naskákaly levely, teď mám lvl všech postav okolo 110 a jako souboje už jsou fakt ukrutně jednoduché, v tomhle ohledu už se nějaká výzva fakt nekoná a z postav mám v podstatě polobohy. Kteří po seslání power shieldu mohou i pasti procházet bez zranění (což působí tak zvláštně, jak kdybych měl zapnutý nějaký cheat a přitom mám jen přeexpenou partu :)).
Ale jsem teď Ultimate Adventurer!!! Hra mi to řekla! :D (resp. mám to zapsáno v těch "awards", nevím, jestli to má na něco vliv :)).
@Richmond (14.04.2026 08:05): Ještě právě ne, ten název mě zatím odrazuje (plus Minotauři :)), ale asi se do něj co nevidět vydám. Zatím jsem tam jen nakouknul a hned se vrátil zpátky :) (i když to bylo už někdy na 40. levelu, teď už by to snad mělo být lepší).
@Isair (14.04.2026 06:56): Maze of Hell máš za sebou?
No je pravda, že teď mám levely cca kolem 78 a ty souboje už jsou jen takové klikačky :), tak do poloviny hry to ještě bylo ok, to jsem celkem často narazil na někoho, kdo mi nakopal zadek, ale teď už mám ty postavy tak předimenzované, včetně vybavení (většina Obsidian), že se málokdo vůbec trefí (a boosty mám díky vysokým úrovním už extrémně silné), vesměs největší problém jsou asi energy a magic útoky, na které nemám zase až tak vysokou obranu, na ty ostatní živly stačí protection from elements. Na druhou stranu pořád občas potkám nebezpečnějšího soupeře, zelení draci sice už s protection from elements nedělají větší problémy, ale občas ve větším počtu dokáží zasadit nějaké solidnější poškození, hydry se taky trochu chytají a ta všelijaká mořská havěť je trochu silnější, na Dragon Lorda jsem pak potřeboval i nějaké ty lepší protections (power shield), abych vydržel. Ale jako pořád je na co trénovat, s Minotaury pořád není snadné pořízení, i když toho na povrchu jsem už porazil. Ono ne že by to byli až tak ukrutní bijci, jak jsem si zprvu myslel (kdy mi najednou vykosil celou partu během chvíle jedním zásahem), tam to ani není o tom, že by způsoboval tak extrémní dmg (i když dává vysoký), ale po identify monster jsem zjistil, že má skill na insta-kill, čili tam už je to spíš o lucku (myslím o té statistice), kdy vysoký luck to odvrátí (stejně jako to cursování itemů u čarodejnic, kde při Lucku alespoň 80, možná stačí méně, už na vás ta kletba nepůsobí). A taky má AC asi 90, čili se blbě zasahuje (ale na to postačí kouzlo Heroism).
V tomhle je to holt fakt hodně jako JRPG, že ty postavy se dají hrozně předimenzovat a přeexpit, ale stejně tak je možné to projít s docela slabou partou... holt je to v tomhle takové hodně otevřené a toho, kdo poctivě zkoumá fakt každé políčko a každý dungeon ve hře, hra odmění hodně nadupanou partou :).
Každopádně fire ostrov jsem si prošel dřív, ten nebyl tak velký, ani tak složitý, ledový ostrov už je taky komplet, takže už mi zbývají jen ty malé nedostupné ostrůvky (jak tam jsou ty 2 hrady a vlkodlačí ledové ostrovy), takže teď pomocí water walking brouzdám po mořské hladině. Pak ještě ty 2 dungeony na bažinatém ostrově (ta zamčení hrobka a minotauří labyrint) a pyramida na ohnivém ostrově a asi to bude všechno.
@hanak_v_exilu (komentář): Ty zbroje se nerozbíjejí, pokud ti postavu neknockoutují, pokud s tím počítáš a nenecháš si jí vyřadit (či loadneš hru), tak je to ok. Je tu pár potvor, které mají schopnost jí zničit i tak (ti mořští kraby například, či takový ten "toxický sliz" či co je to, jak se o něj i ničí zbraně), ale těch je fakt jen pár kousků.
Jinak zlato se asi dá většinu hry ingorovat, ale na druhou stranu za výcvik na vyšší levely už se utrácejí miliony. Navíc se dají kupovat i experience (počet zkušeností= počet zlata) v té jedné fontáně v prvním městě. Taky ti nejsilnější žoldáci prý dokáží odčerpávat zlato dost rychle, pokud je hráč využívá (já hraju ale taky bez nich), takže mi nepřijde úplně nevyužitelné (naopak je vtipně, jak má hráč v jednu chvíli miliony a rázem je všechny utratí za trénink- asi to není úplně potřeba, ale kdo by nechtěl mít pořádně namakané hrdiny, že :p). S gemy je to horší, ty se sice dají utrácet za obnovování krystalů v Arachnoid caverns (5000 za obnovení) a tím na zvyšování statistik (hlavně inteligence a charisma), ale pořád jich hráč asi bude mít více než je schopen utratit.
@Richmond (10.04.2026 10:31): Asi bych to musel zkusit zahrát znovu, už jsou to 4 roky :-)
@Pralev (10.04.2026 09:35): Já žádný flame war nevidím :) Dokonce jsme se snažili i o nalezení možné příčiny, proč to mohl být, jak píšeš.
Hele, já jsem fakt nechtěl vyvolat nějaký flame war a já tu hru mám stejně rád jako vy :-) A nehledám v takovém RPG žádné Dark Souls nebo super těžké bosse. Ale zřetelně si pamatuju, že první půlku hry jsem musel u soubojů přemýšlet, kouzlit, léčit se atd., zatímco ve druhé půlce jsem všechny nepřátele úplně přejel, úplně bez práce. Hádanky samozřejmě ok, ale souboje pak začaly být otravné a nudné a ne zábavné. Čtyřka a pětka tohle měly vyladěné mnohem líp.
Jako jediné co mě zatím štve, je boj s místem v inventáři :), vesměs každá postava může nést přesně 18 itemů a je jedno, jestli je aktuálně používá či nikoliv. Hodmě místa mi teď zabírají takové ty "artifact of evil", které pravděpodobně využiji v tom hradě, který se podle mapy nalézá nejspíše na tom ledovém ostrově. Ale chci to brát trochu systematicky, takže ten mě teprve čeká po desert islandu. Stejně tak ty klíče a karty pak zabírají dost místa (karet má být podle hintu 6, což je dost, klíč už mi zbývá pravděpodobně jeden, doufám). Sice je ve hře "exploit", že si najmete ty dvě postavy, necháte je zabít, čímž jim nemusíte platit a potom jen využíváte jejich inventář, ale to mi přijde nesportovní :), k tomu se nesnížím :p. Ale jako hodila by se nějaká truhla na itemy, ne že ne.
Místo toho jsem prodal takové ty prstýnky co dávají 1-2 AC, ale taky mě to štve, ono když jich bylo více tak se to AC nasčítalo, ale co se dá dělat, lepší než se vracet do města po každé vybrané truhle...
Až se zbavím těch artifact of evil a dalších blbin, tak to už taky bude o něco lepší.
Taky když už jsme u toho, tak mi přijde dost fajn, že tu postavy nejsou nesmyslně limitovány jen na 2 prsteny, jak se v RPG tak nějak ustálilo jako standard, ale můžou si jich navléknout kolik chtějí (ani nevím, jestli je tu nějaký limit, to jsem zatím nezkoušel, ale určitě už mám u některých postav minimálně 5 kousků) a to samé platí pro přívěsky (vlastně taky dost nesmysl, že to každé RPG má limitované jen na jeden :), když se nad tím člověk zamyslí, samozřejmě je tu i otázka nějaké herní vyváženosti atd., ale tak to už si holt musejí pošéfovat a v tom MaM III to vlastně do jisté míry řeší i to omezení inventáře mno :)).
Vlastně je to snad první RPG, u kterého něco takového vidím, snad jen Brány Skeldalu měly limit u prstenů nastaven na 4. Ale jinak je to snad u všech RPG stejné- dva prsteny, jeden náhrdelník/řetízek/whatever.
Podobně milé překvapení jako vrstvení oblečení v Black Cryptu (které tam žel nebylo gameplayově využito tak jak by mohlo), což je stejně tak prvek, který dost překvapivě není v RPG téměř využíván (tuším že to má až Kingdom Come?).
Taky si nepamatuji, že by se ve hře něco ohledně obtížnosti později něco rozbilo. Třeba ti zelení draci, ti dají zabrat i na vyšších levelech. Ta hra je hlavně o tom, že je to dohromady parádně sestavený a zábavný puzzle, v kterém postupně člověk hledá různé střípky a skládá si je dohromady. V tom je kouzlo M&M3 a dungeonů obecně. Pokud to někdo vyexploituje a pak od toho čeká darksoulsovinu, že se bude potit u každičkého souboje, tak to fakt není primárním obsahem této formy zábavy, kterou M&M3 nabízí. Mně na těch dungeonech vždy nejvíce bavila ta komplexní kombinatorika, do které zapadá i tréning postav, který je právě cestou k tomu udělat ty těžké potvory lehčími. Vlastně ani nemám ve hrách rád, když přede mě postaví mega bosse, který dokáže třemi údery zabít celou partu a šmudlo hledej, která kombinace z 50 kouzel a chvatů na něj platí a zastaví jej v prvních dvou kolech. To už je pak spíše pro nějaký arcade žánr.
@Isair (09.04.2026 20:49): No jo vlastně, to je až ve čtyřce (adventurer vs. warrior). Jinak dohrát se to dá určitě i s úrovněma kolem 40 a máš asi pravdu, že záleží na tom, jaký kdo zvolí postup ve hře.
@Richmond (09.04.2026 16:40): Ve trojce se ještě obtížnost nevolí.
Ale taky mi to nepřijde nějak extrémně lehké, level mám asi 38 a jako na minotaury se pořád nechytám. A ti dvouhlaví supi (či co to je) na Desert Islandu jsou také pěkné kurvy. Stejně tak Lichové dokáží být docela svině. Do toho samozřejmě pasti, hádanky... rozhodně nemám pocit, že by to bylo nudně lehké :).
Ale jak jsem psal níže, ono je to hrozně open ended, takže asi i záleží, na jaké narazíš itemy, v jakém pořadí procházíš lokace a tím pádem i jak moc a jaké máš nahnané statistiky (které udělají více parády než samotné levely a v některých lokacích se dají navýšit dost skokově) :).
@Pralev (09.04.2026 16:18): Hm já měl na konci postavy snad kolem 100. levelu a nepociťoval jsem nějakou extrémní nudu. Tenhle díl naštěstí není vyvražďovačka jako ty realtimové (nic proti!) a je tam pořád dost prostoru pro řešení nebojových problémů. Nevím tedy, jestli nemohla hrát roli ta vyšší obtížnost (jedna ze dvou), ale předpokládám, že to jsi měl taky zapnuté.
Teda vy jste tady z toho třetího dílu všichni nadšení :-) Mně to tenkrát vydrželo jen asi do levelu 20. Pak najednou tvůrci úplně nezvládli vyladit obtížnost, začalo to být hrozně lehké a přestávalo mě to bavit (viz můj komentář ke hře). Začátek je samozřejmě úplně super.
@Isair (08.04.2026 21:37): Škoda, že ta variabilita "stěn" v podzemí není větší, je to asi má jediná výtka (společně se skejťkem :)
@Ringo (08.04.2026 22:33): Přesně ta otevřenost je tu akorát, ten svět vlastně ani není příliš velký, ale zároveň je dostatečně komplexní a hlavně fakt promyšlený. Hodně fajn mi přijde, jak v podstatě hráč dostává jen drobné indicie, skromné informace či rumors v hospodách etc., co se v tom světě nachází, ale není přesně řečeno "jdi sem a sem, udělej to a to, potkáš tam tohle a tamto", čili to hodně podporuje exploraci a hráč je neustále zvědav co kde objeví.
@Isair (08.04.2026 21:07): Já si to snad dám potřetí nebo co, ale musím pár let ještě počkat na sklerózu, ať zapomenu většinu toho, co tam bylo:-) Jak to píšeš, tak mě omyla vlna nostalgie, protože to zkoumání, napětí kde co bude a vlastně taková ta bohatost a otevřenost s tak akorát hranicemi, aby to nebyl úplně nekonečný open world, to z toho dělá pro mě asi už navždy vůbec nejlepší díl série. Dorovnává jej jen kompletní World of Xeen (MM4+5). Ne, že by i v dalších dílech tohle všechno nebylo taky fajn, ale ten M&M3 byl takový krystalicky čistý. A to přirovnání k japončíkárnám, ono to asi mnozí neradi vidí ten příměr, ale mně osobně jak M&M tak Wizardry celkově strašně přišly říznuté Japoncem :-)
@Richmond (08.04.2026 21:28): Jako po projití prvních dvou dungeonů jsem se bál, že budou jen o soubojích a pastech, ale naštěstí jsem se dost mýlil a každý má svůj specifický styl, je tam plno skvělých hádanek, nápadů a často jsou i designově dost stylizované (myslím co se týče propletenosti, kdy jednou je to centrální místnost, ze které vede x cest do všech stran, jindy jsou v centru skryté místnosti s důležitými itemy/charaktery a celé se to obchází dokola atd.).
Ani vesměs vizuálně 3 druhy stěn nejsou takový problém (hnědá jeskyně, kamenná stěna, sci-fi), protože nakonec pokaždé jsou v lokaci jiné objekty, pasti, překážky, truhly/whatever, že stejně je každý dungeon i vizuálně na první pohled rozeznatelný díky tomuhle.
@Isair (08.04.2026 21:07): Jsi můj člověk! :) Mě taky bavilo prozkoumat v té hře každičké políčko a to až do úplného konce. A hádanky jsem si užíval taktéž. Je tam všeho tak akorát, že jsem po chvíli odpustil i to zjednodušení v soubojích.
@Phoenix (08.04.2026 21:16): Tak to jsem teď dost zvědav, co to bude zač :).
Já vlastně ani nevím, jak se dostat na ty ledové ostrovy nějakou "oficiální cestou" na bažinatý se dá dostat lodí, na pouštní tou teleportační studnou. Na ohnivý teleportem přes město (heslo je napsáno mj. v podzemí bažinatého města) Ale na ty ledové jsem našel zatím několik možných způsobů, ale všechny působí jako taková "obklika". Každopádně určitě to jde teleportačním kouzlem z kraje bažinatého ostrova, walking water kouzlem a pak ještě tím městským teleportem při zadání hesla "AIR".
@Isair (05.04.2026 19:12): Matně si pamatuji (bude to tak 30 let co jsem to hrál :-) ), že jsem se teleportačním kouzlem dostal i na nějaký poměrně důležitý ostrov, kam se mi nedařilo dostat jinak (a také to bylo z itemu). A pak dej vědět, jestli se Ti podařilo dostat na nejtěžší místo v celé hře, pokud ano, tak to poznáš.
Tak zatím mám prošlý celý úvodní + "gargoyle" ostrov, včetně všech dungeonů, bažinatý ostrov mám prošlý, ale nemám ještě klíč od těch dvou dungeonů (resp. ten golden na minotaury jsem teď našel, ale na ty se ještě zvlášť moc nechytám), Desert Isle prošlý krom pyramidy (kterou mám teď v plánu). Čili ještě zbývají ty ledové ostrovy a ty menší "Isles of Illusions", pak pomocí water walking si projdu ještě co se dá (jestli tam náhodou není nějaký skrytý ostrůvek) a ohnivý ostrov si asi nechám na závěr (tam mám prošlé zatím jen to město kvůli trénování postav a nákupu kouzel).
Musím říct, že dlouho mě nebavilo v žádné hře zkoumat každé zákoutí tak jako zde... ty hádanky tu jsou řešeny naprosto skvěle, jsou sice často dost tuhé, ale pokud řádně prozkoumáváte, postupně se dopracujete k dalším hintům či dokonce vyloženě řešením (byť ne vždy je nutně řečeno, ke které hádance to řešení patří :)), jako je to dost zajímavý přístup.
Překvapivě mi to dost připomíná taková ta prvotní JRPGčka, ať už bizardním vzezřením některých potvor, tak především pak hodně open-ended vývojem postav, kdy to pravděpodobně půjde dohrát s průměrně silnými, ale stejně tak je můžete úplně extrémně přelevelovat a vytrénovat (některé statistiky se dají fakt navýšit dost rapidně). Vlastně i ty vyšší hodnoty statistik a levelů než je u ostatních RPG (a třebas tehdy hodně populárních ADaD) zvykem mi dost připomínají JRPG. Tady je vlastně max. level nějakých 200 (?) a statistiky se dají vytáhnout snad na hodnoty 255+. A stejně tak HP a SP je v řádech několika stovek-tisíců.
Ale jako občas je ta hra dost nekompromisní i na devadesátky, například dostat se z té místnosti s Mummy Kingem, je možné jen pomocí teleportačního kouzla (které ještě nemám, ale mám naštěstí item), vzhledem k tomu že tu je jen jeden slot na savy, tak je to dost brutální :) (samozřejmě si dělám pravidelně zálohy savů do složky, stejně jako jsem to dělal u EoB 1, ale i tak...).
@Isair (22.03.2026 21:28): U M&M3 jsem si vedl i character sheet psaný na papíře (podobně jako ve Wizardry 6), do kterého jsem si zapisoval, co má postava na sobě a v jaké kvalitě.
Chvíli mi trvalo se do toho dostat, ale už mám prošlý dungeon pod městem a okolí prvního města a nesmírně mě to pohltilo, ta radost z každého kousku vybavení a z každého expíku je tu nesmírná :), do toho zábavné hledání indicií, které pak využijete v jiné části světa...
Ale ten manuál u GoG verze (a asi obecně u každé PC verze?) mi přijde úplně k ničemu, pořádně nic důležitého nepopisuje (je plný jen nějakých žvástů toho jednoho dobrodruha), na netu jsem naštěstí našel nějaký z NES verze, který už je takový standardní a popisující základní herní mechanismy (co znamenají jednotlivé ikonky, statistiky postav aj. důležité věci).
Asi si ještě vytisknu odstupňování jednotlivých materiálů, elemental dmg atd. z clubooku, u zbrojí je to celkem asi jedno, tam to zjistíte z resistance/AC po nasazení, ale u zbraní je to horší, tam se ve hře nějaké konkrétní hodnoty dmg asi nevypisují.
@Richmond (20.03.2026 10:05): Jako ano, ale já když jedničku končil, tak jsem toho nebyl přesycený, naopak jsem se na dvojku těšil. Koneckonců sám píšeš, že na druhou rozehrávku dvojka nebude, zatímco jedničku by sis dal klidně znovu - mám to úplně stejně.
@Ringo (19.03.2026 17:45): Excel je na to super nápad, zpětně bych to dělal taky tak, abych po sobě mohl snadno některé věci zpětně opravovat (resp. zpětně bych využil nějaký externí tool na automapování, který by mi tu mapu kreslil sám). Já to jel s čtverečkovaným sešitem a tužkou :-) Ta dvojka byla fakt taková "otravná" a neměla to kouzlo co jednička. Já ji tu i z celé série hodnotím výrazně nejhůř.
@Pralev (19.03.2026 15:48): A nebylo to tím, že jsi hrál dvojku hned po jedničce? Sice je dvojka ještě rozsáhlejší, na druhou stranu už není potřeba vše prolézt. Hlavně ty astrální roviny tomu daly asi největší záhul, ty zmapovat je očistec :) Přesto jsem rád, že jsem to dokončil (na druhou rozehrávku to asi nebude, na rozdíl od jedničky, kterou bych si, mít čas, dal klidně znovu).
@Pralev (19.03.2026 15:48): Je to tak, jednička byla neskutečné dobrodružství a vlastně i díky tomu pravěkému vizuálu bylo napínavé sledovat, co ta hra všechno dokáže (a překvapivě dokáže prakticky vše co pozdější díly). Zmapoval jsem ji kdysi celou v Excelu (ostatně výřez z mé excelovské mapy světa M&M1 mám jako Avatar, respektive spíše v ikoně:-).
Dvojku mám x let prolezlou asi do někde do 3/4 a nejsem schopen ji dorazit. Mnohé lokace mám komplet zmapovány v dungeonmapperu na DJ oldgames, Jakoby to byla 10x znásobená jednička, navíc mi přijde, jakoby někdy ta dvojka nedávala smysl. Prostě jako schválně natažený datadisk. Ale třeba až se někdy dokopu k závěru, změním názor a ocením její nespornou historickou hodnotu.
Za mě jednička byla náročná, ale zábavná. Zatímco dvojka náročná a úmorná. Určitě bych začal až trojkou, ale pokud někdo fakt chce zažít herní pravěk, tak jedničku jo, dvojku ne.
@Jab (18.03.2026 20:33): Těžko říct, pro někoho možná :).
@Isair (18.03.2026 20:18): Není to utrpení součást toho udajného zážitku? :)
@Jab (18.03.2026 12:55): Jako vizuál a stylizaci (hlavně nepřátel) to má tedy hodně specifické, jen co je pravda :). Imo na tom možná i dělal nějaký grafik, který dělal i na Homamech 1 (nebo se minimálně snažili o podobnou stylizaci), které taky působí spíše parodicky. Ale časem jsem si i na ten vizuál jedničky zvykl a v jistém smyslu si jej i oblíbil, i když dvojka už je o značný kus dále.
@Malignus (18.03.2026 10:14): Yop, trojka už vypadá právě docela v pohodě. Do té jedničky a dvojky bych už asi taky dnes nešel.
Tedy nad dvojkou jsem přemýšlel, ale poté co jsem si přečetl diskuze a komentáře (kde třebas zrovna i tady RIngo zmiňuje ukrutnou úmornost), mě to zase rychle odradilo.
@Malignus (18.03.2026 10:14): Hodně cringe jsou i nepřátelé v těch dílech 3-5. Hrál jsem nějakou dobu to spojení čtyřky a pětky. Ale celkem rychle jsem seznal, že to není pro mě.
Já mám jedničku z těch dohraných (1,2,3) a skoro dohraných (4,6,7) na druhém místě :) V té jedničce je boží ta možnost ukládat jen na pár místech v celé hře. To činí především v dungeonech krásnou tenzi na rozhodování, zda jít dál nebo ne :)
@Phoenix (18.03.2026 10:11): OK, možná to od trojky nahoru možná zkusím, ale jedničku už od pohledu na screenshoty nedávám. :-D
@Malignus (18.03.2026 10:01): M&M od trojky nahoru jsou už přiměřeně user-friendly (jedničku a dvojku jsem ještě nehrál, takže neumím posoudit), vůbec bych se toho nebál. A speciálně WoX je IMHO vrcholem série (jakkoli obsahuje více vynikajících dílů).
A přitom M&M3, 4, 5 jsou nejlepší díly z celé série a s odstupem času a zopakováním si MM 3 a 4 před pár lety jsem dospěl k tomu, že ta trojka je úplně nejlepší :-) Jinak MM2 automapu má, jenom je dobré si ji překreslovat bokem a vpisovat si do ní poznámky, co se kde nachází.
@Isair (17.03.2026 20:17): Upřímně řečeno, myšlenka na hraní Might&Magic 1-5 mě děsí. To už je na mě moc starý. :-D
@Red (17.03.2026 22:00): Tak nevím, jestli jí sjedu celou v kuse (myslím od trojky do devítky/desítky), ale s nějakými přestávkami na jiné hry, bych snad během následujících let si tenhle obří rest mohl konečně odškrtnout :).
@Isair (17.03.2026 16:26): Tak to jsem zvědavý, odvážné rozhodnutí se takto přihlásit:)
@Malignus (17.03.2026 19:44): Yop, tuším někdy v dobách Heroesů 5, poté, co značku začal vlastnit Ubiosoft se to změnilo. MaM X pak používá i spoustu postav, grafiky a objektů z Dark Messiah of Might and Magic a Might & Magic Heroes VI . Ty už nemají se staršími Heroesy a Might and Magicy v podstatě nic společného, krom základní hratelnosti.
@Isair (17.03.2026 16:26): Might & Magic X: Legacy je v úplně jiném universu než předchozí díly, co jsem tak slyšel... :-D
@Richmond (17.03.2026 16:43): Měl jsem za to, že dvojka už má i automapping (i když by to pro dobu vzniku bylo asi hodně atypické, to je pravda), tak to bych do toho určitě nešel bez nějakých mapovacích prográmků (pokud nějaké jsou). Jako na kreslení mapek na papír/v Excelu/whatever jsem nikdy neměl trpělivost. A hrát podle už hotových map imo boří imerzi. Ale myslím si, že MaM 3 bude celkově nejlepší volba.
No myší úkroky fungují, ale na klávesnici nevím (nechápu proč k tomu nepřiřadili klasicky 7 a 9 klávesu, to měl snad už i Dungeon Master ne?). Pravda, v soubojích to bude asi k ničemu, spíše k pohybu v prostoru by to asi s úkroky bylo občas příjemnější, ale tak holt je budu naklikávat myší, pokud bude třeba.