Série Total War začíná v Japonsku Shogun Total Warem, pokračuje středověkou Evropou v Medievalu, aby se vrátil zpět do antiky, kde se setkáme s Rome Total Warem, v zatím posledním díle se podíváme opět do ověřeného temného středověku v novém vylepšeném kabátě se jménem Medieval II.
Medieval II začíná rokem 1066, kdy Vilém Dobyvatel obsadil Britské ostrovy. Ve hře je 17 středověkých frakcí, každá z nich má několik unikátních jednotek a jednotky muslimských frakcí se samozřejmě kompletně liší od těch křesťanských.
Na začátku má hráč k dispozici několik provincií, které jsou nyní rozděleny na dva typy. Města jsou zaměřena na produkci peněz a agentů (vrazi, diplomati, špioni) a hrady slouží samozřejmě hlavně k produkci jednotek. Můžete vyrábět až tři jednotky naráz, což je výborná věc hlavně ve chvíli, když vidíte blížící se silnou armádu a v hradě příliš jednotek nemáte (jejich údržba stojí nemalé peníze). V hradech sice nemůžete měnit úroveň zdanění, ale poslušnost obyvatel je o poznání vyšší než ve městě.
Na mapě Evropy a blízkého okolí se pohybujete v tahovém modu, zadáváte nové stavby a trénink jednotek, určujete pohyby svých armád a flotil. Probíhají politické jednání a intriky, vraždíte generály nepřátel, domlouváte obchodní styky. Budování a rozšiřování měst je sice zábavné, s novými budovami přibývají i nové a silnější jednotky, ale nač by nám byly, kdybychom je nepoužili v boji.
Boj je kapitolou samou pro sebe. Jakmile narazíte na mapě na nepřátelskou armádu, nebo ona na vás, přepnete se do „úplně jiné hry“ a na bitevním poli se utkáte se soupeřem v reálném čase. Vaše obrovské armády se střetávají s armádami nepřátel, uniforma každého vojáka vypadá trochu jinak, ten má bílý štít, tenhle ten zase rudý, zbraně řinčí, koně dupou, vojáci při útoku křičí, na bojištích zůstávají hromady mrtvých a z obléhaných měst se stávají kouřící ruiny (použijete-li při jejich dobývání nějakou tu artilerii). Obléhání a obrana měst a hradů je nejen potěchou pro taktiky, ale také pastvou pro oči. Obrovská města jsou opravdu obrovská, široké ulice se střídají s tenkými uličkami, z komínů některých budov se kouří.
V pozdější fázi hry máte možnost vyplout za objevy přes Atlantik a setkat se tam s domorodými obyvateli. Myslíte, že budou přátelští? Nebudou... a tak se připravte na další bitvy s novými nepřáteli.
@mrazikcomp (04.12.2020 18:26): Beru to z pohledu tohohle dílu, předešlý díly jsem nehrál, ale chápu, že to nezní nejlíp, když se jedná o 4. hrou v sérii :-)
Pro: Atmosféra, výborná muzika, znovuhratelnost, délka hrací doby, provázanost herních prvků, fungující diplomacie, rodokmen
Proti: UI, přestup úžin bez loďstva, absence rozpáleného oleje – opevnění, pro zkušenější dost snadné