Ve své době bylo GTA V nejdražší hrou a nabízí neuvěřitelný smysl pro detail. Autoři si dali opravdu opravdu opravdu velkou práci s vymodelováním živého LA klonu a naplněním ho všemožným obsahem. Od stovek songů v rádiu po jízdu ve skoro tisíci vozidlech. NPC se mezi sebou baví, můžete jít do kina, jít se bavit s dalšími protagonisty do strip clubu a dalších x možných aktivit.
Jenže je to všechno jen pozlátko. Autoři to celé pohřbili mizerným příběhem, plným mizerných dialogů a postav. A celé je to zabaleno v jednotvárném pubertálním humoru. Hra se odehrává v nějaké zvláštní dimenzi parodující USA, kde není ani jedna sympatická postava, všichni jsou svině, ale přitom to má být jakože vtipné. Trevor má být sice osvěžující postavou, ale R* zkouší na hráčích své limity, kdy při přepnutí často Trevor masturbuje, vylučuje a nebo dělá jiné nechutnost. Celou dobu člověk čeká na silný moment, kdy se Trevor setká s Michaelem ale celé to vyšumí v nějaké výplňkové nudné misi. Pak už je to jen o tom, jak se postavy M a T a třetí protagonista Franklin, který je jako jediný normální a proto nudný, mezi sebou hádají a při tom submisivně dělají mise pro FIB bez žádné silné motivace. Pak Trevor zjistí, jaký je Michael Jidáš a zase se nic nestane a vyšumí to. Nedává to smysl , stejně jako konec, ale ten měl aspoň tempo a byl zábavný. Mluvím o tom třetím možném konci, ty první dva jsou zrealizovány zvláštně a špatně. Škoda, že autoři kromě konce celou dobu přešlapovali jak v nějaké soap opeře, kde 9 dílů se neděje nic a ten desátý má zběsilý spád.
Co se týče gameplaye, tak ty hlavní mise jsou zdlouhavé, neposouvají příběh a náplní jsou zábavné tak jedna ze tří. Mise vás potáhnou na druhou stranu mapy, kam pojedete buď sami nebo s druhou postavou, při poslechu "ultra vtipného" dialogu. A je to furt dokola. Neříkám, že hra nemá silné momenty - má, ale je to celé uzemněné tou nudnou sterilní omáčkou. Střelba a zbraně mě bavily. Sice to nebylo tak smooth jako Max Payne 3, ale i tak to patří k tomu nejlepším, protože jsou zbraně přesné a headshoty jsou dopamin vylučující. Vedlejší mise jsou většinou bizarní, ale krátké a zábavné.
Technická stránka je výborná, Enhanced verze s Raytracingem vypadá skvěle, město je plné detailů, mimo mise je venkov docela laxně udělaný, co se týče textur. Hra jede skvěle a bez záseků. Dabing je také absolutní špička.
Sečteno podrženo, kdybych byl znovu malý muffinek, tak se mi to asi líbí, ale takhle fakt nevím, pro koho je hra s Pegi 18 určena, protože pro dospělé určitě svým infantilním fekálním humorem určitě ne. Těch necelých 40 hodin bylo dlouhých, ale byly tam záblesky zábavy, byť většinu času ve vedlejších aktivitách. Nejlepší GTA hrou zůstává... chvilka napětí... Sleeping Dogs.
muffin
Le0nidas
eiserik
adam.kulhanek
Vurhor
Pro: Opravdu detailní s přemírou obsahu, technická stránka hry, dabing, střelba
Proti: Postavy a hlavně dialogy, "humor" tempo příběhu a zdlouhavé, nezáživné mise