Z údolí obklopeného čarovnou bariérou se dnem i nocí ozývá kutání. Nuceně nasazení chlapi tam v potu tváře dobývají magickou rudu pro království Myrtana. Jeho vladař Rhobar II. tuto surovinu nutně potřebuje k podpoře válečného úsilí lidí v konfliktu s orky. Vzpoura na sebe nenechala dlouho čekat a učinila z trestanecké enklávy stát ve státě diktující si podmínky, za nichž tento k výrobě zbraní nezbytný zdroj poskytne okolnímu světu. Lidé prostoupivší bariérou už musejí zůstat, zatímco zboží může v rámci výměny chodit oběma směry. Tak stanul na pokraji výspy i bezejmenný, připraven ke skopnutí do nenávratna coby další z ubožáků majících se na druhé straně nechat buď udřít, nebo sežrat zvěří. V poslední chvíli je pověřen úkolem, který ho předurčí k tomu změnit vše a odhalit přitom tajemství, jež dřímá v hlubinách důlní kolonie...
Předělávka obzvlášť v Evropě kultovního RPG na enginu Unreal 5 se snaží zachovat syrovou atmosféru originálu (2001) a zároveň zlákat nové příznivce aktualizací standardů hratelnosti. K větší imersi do tajnosnubného univerza mají vedle patřičně stylizované grafiky pomoci rovněž přirozené animace roztodivných stvoření i lidí, což zahrnuje ještě pestřejší denní rutiny spoluvězňů vykonávajících kromě havířské moročiny všemožná řemesla a volnočasové aktivity. Pamětníci původního vydání z roku 2001 mohou ocenit členitější lokace doplněné o zcela nová místa. Zevrubné překopání podstoupil také levelovací, craftovací a soubojový systém. Animace hrdinových chvatů, krytů a úhybů nyní reflektují bojové dovednosti charakteru. Právě jejich zprvu nedostatečná výše opět tvoří hlavní překážku vašemu objevitelskému wanderlustu.
Čtu si jaké gameplay změny proběhly oproti originálu (hrál jsem tehdy až dvojku a i tu si pamatuji jen hodně matně). Všechny se zdají být velmi ku prospěchu, zvlášť nový lockpicking oceňuji, lepší jsem v žádné hře nikdy neviděl... ale třeba "zlepšení" živého chování NPC je tu i trochu na pěst. Jo, působí hezky živě, ale bez jejich markerů na mapě čerta vím kde se zrovna nachází, když se tak často pohybují protože buď je noc, prší, něco se změnilo na stavu hry nebo jim cokoli jiného přelétlo přes nos. Mám pocit že čtvrtinu hry trávím tím že někoho hledám.
Blackhand47
MIGtheDRAGON
styeer
Pro: Grafika, hudba, modernizace, hromada nového obsahu, In Extremo
Proti: Bugy, optimalizace, twisty místy trošku oslabili, pár novinek působí malinko jako Bethesda Creation Club