Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

2064: Read Only Memories

Read Only Memories, 2064: Read Only Memories INTEGRAL

06.10.2015
17.01.2017
09.12.2017
17.01.2018
19.02.2018
06.03.2018
26.07.2018
kompatibilní
66
8 hodnocení Platformy
Žánr

Forma
placená hra
Rozsah
samostatná hra
Multiplayer
ne

Děj kyberpukové adventury Read Only Memories je zasazený do Neo-San Francisca v období Vánoc roku 2064. Světem hýbe rozvoj cyber-augmentace a genetické modifikace lidí, které se postupně stávají čím dál větším standardem. O to větší vášně vyvolávají v řadách jejich odpůrců. Tímto světem se horko těžko protlouká novinář na volné noze - hlavní hrdina příběhu. Jeho život se obrátí naruby, když se mu přes noc do bytu vkrade malý robot. Ten se představí jako Turing, první umělá inteligence na světě, která má skutečně vlastní vědomí. Požádá hrdinu o pomoc s hledáním svého tajemně zmizelého tvůrce a vtáhne ho tak na nebezpečnou cestu za rozluštěním vážné konspirační záhady.

Hra vznikla za finanční podpory získané v roce 2013 skrze Kickstarter kampaň. Svojí grafickou i zvukovou stylizací odkazuje na první půli devadesátých let a hlásí se ke klasikám jako je Gabriel Knight nebo Rise of the Dragon. Svoji celkově nízkou náročnost vyvažuje ROM množstvím detailů, které hráč může prozkoumávat, a plejádou propracovaných postav s košatými možnostmi interakce. Hráčovy volby a vztahy, které (ne)naváže, ho pak můžou dovést k jednomu ze šesti různých konců.


Poslední diskuzní příspěvek

Poznámka k názvu: 2064: Read Only Memories je nový název po čemsi, co by se dalo nazvat reedicí nebo spíš upgradem hry. Asi by mohl být uveden jako alternativní.

Nejlépe hodnocené komentáře

  • PC 60
ROM představuje zajímavý scifi svět, který odráží i dnešní debaty o postavení lidí a jejich právech a navíc do toho míchá AI a jako novinář se se svým robokumpánem tím nějak budete prokousávat.

Svět je dost barvitý a hodně pomáhá namluvení postav, které každé z nich dotváří výborně charakter. Hlavní postavy s kterými jsem se setkal nejsou vůbec černobílé a mají často zajímavé pozadí, které můžete dialogy odhalit.

Je to jako klasická adventura i když často vás povede za ručičku právě váš robokumpán a hned řekne kam máte jet dál. Ne nutně co tam dělat, ale pokud byste udělali nějakou chybu či velké opomenutí, tak vás zastaví.

I proto jsem časem ve hře přestával mít pocit toho, že vlastně jsem vůbec potřeba a i když dialogy mohu hodně ovlivnit, přišlo mi, že to nakonec bude jen lineární příběh (vůbec to nemusí být pravda, nic jsem nenačítal o hře ani jsem ji nakonec právě nedohrál, viz níže).

Celé ovládání hry mi přišlo ale nějaké pomalé a kostrbaté. Pokud to byl záměr aby to bylo blízko retro adventurám, tak blahopřeji. Ale právě z toho důvodu jsem je nehrál. I zde mě to vlastně odrazovalo od toho se do hry vracet a po čase ani svět a příběh mě již nelákaly aby to tu nechuť překonalo.

Vyzkoušeno v rámci Herní výzvy 2023.

Pro: vlastní svět, namluvení

Proti: pomalé interakce

+4