První hodinu zabralo intro bez konce, které mě jako opičku nutilo opakovat pokyny, abych si vyzkoušel všechny dostupné mechaniky. Protože tenhle přístup přímo nenávidím, po sundání pomyslného vodítka jsem byl už dost naštvaný. První tři, možná čtyři hodiny je všechno k vzteku. Úvodní linie questů se odehrává na koni, jehož ovládání bylo zřejmě vymyšlené v pekle. K jízdě je třeba neustále mačkat tlačítko běhu, jinak se zvíře zastaví. Když se ale popohání moc často, tak se zjančí a vyhodí jezdce ze sedla. Naštěstí je kůň použitelný jen v úvodní části první kapitoly. Ve zbytku hry totiž jízdní zvířata vůbec nejsou, takže se veškeré přesuny odehrávají pěšky, nebo pomocí sítě teleportů.
Přesto je tahle část dost možná nejlepší pasáž hry, protože představuje alespoň nějakou výzvu. Cesta vyprahlými savanami má v sobě kouzlo objevování neznámého a adrenalin v překonávání nebezpečného. Obojí velmi rychle vyvanulo, když jsem se dostal přes patnáctý level. Two Worlds 2 je mizerně vyvážená hra. Souboje jsou dětsky lehké, nepřátelé směšně slabí a questy vyloženě formalita. Když se objeví problémy, je k dispozici sprint, kterým válečník v těžké zbroji předhoní rozzuřeného geparda. Tohle platí do setkání s prvním bossem, který mě smázl na dvě rány. Tajemství leží v plnění vedlejších úkolů. Po jejich vyzobání jsem vystoupal o další tři levely, a z neporazitelného nepřítele se rázem stala oběť vlastní arogance.
Vlídná obtížnost je jak zápor, tak klad. Mrzelo mě, že nemusím překonávat překážky a že necítím radost při zlepšování postavy. Na druhou stranu je na masakrování vln nepřátel něco vrcholně uspokojivého. V první fázi jsem experimentoval se zaměřením, ale pak jsem se ustálil u dlouhého kopí. Obouruční zbraně jsou tak mocné, že není důvod zkoušet cokoliv dalšího. Mechaniky mi umožnily zvolit cestu záškodníka, lukostřelce, bitevního mága, nekromancera nebo vraha, ale proč bych to dělal, když je válečník tak jednoznačně nejlepší ze všech. Tragický balanc se nejvíc projevil v závěru, kdy bylo možné ignorovat zbytek qustů, subqestů i neobjevené mapy, nakráčet přímo do hradu hlavního záporáka (?) a hru dokončit. Poslední čtvrtá kapitola má proto stěží půl hodiny, včetně hloupého ačního souboje.
Two World 2 je často rozčilující, v něčem odfláklá a v ledasčem přímo špatná hra. Smál jsem se zjištění, že z hlíny a slámy uplácané chatrče divochů v bederních rouškách obsahují truhly se stejnou úrovní zámků, jakou mají sargofágy v tvrdě bráněném chrámu v hlavním městě. Bylo mi smutno při pohledu na nevyužité části mapy ve druhé a ve třetí kapitole, kdy jsou větší části ostrovů jen zamotaný koridor katastrofou postižené krajiny, případně prázdná placka bez NPC, questů nebo pokladů. Vysmíval jsem se příběhu, který začíná únosem sestry, aby ji následně úplně ignoroval, a znovu přivedl až těsně před koncem. Z celé hry čiší neodladěnost a neučesanost, jako kdyby někdo vzal v jádru dobré nápady, a nalepil je na kostru vytvořenou jen proto, aby všechno drželo pohromadě. Musím přiznat, že mi ten poddajný způsob hraní vyhovoval. Smutnou pravdou ovšem je, že jsem se za to trochu styděl.
Pro: vylepšování zbraní, široká možnost rozvoje postavy, hudba, efektní souboje, různorodé krajinky
Proti: nízká obtížnost, příběh je rozháraný, část hry je odfláknutá, závěr je uspěchaný, hra je nevyvážená